Illegale zandstort WatergatMonsternaren overwegen aangifte

Redactie 01-04-2021
Foto: NDBewoners willen de duinvallei graag behouden.

De bewonersgroep Monster-Noord wil de zaak niet op de spits drijven, maar als zij vandaag of morgen geen reactie heeft ontvangen van de gemeente Westland op haar melding van illegale zandstort in Watergat een week geleden, gaat zij officieel aangifte doen van de actie.

door Evelyne Lammerding

Een vrachtwagen vol met zand en een tractor er achteraan. Dat is wat de bewoners van Monster Noord vorige week hebben zien rijden in duinvallei Watergat. De onbekenden dempten er sloten. Bewoners sloegen erop aan, omdat er in het gebied voorlopig niets mag worden veranderd; er hangt een rechtszaak in de lucht van de bewoners tegen de gemeente Westland over het terrein.

Watergat is het gebied waar al lang om wordt gestreden. Op de grond stonden kassen voor radijsteelt. De gemeente Westland wil het terrein laten bebouwen met dure woningen. Omwonenden en natuurorganisatie Natuurlijk Delfland zien woningbouw niet zitten. Via de rechter willen zij bebouwing van het voormalige kassengebied voor koude teelt tegenhouden en het milieu sparen.

Die rechtszaak wordt naar verwachting aan het einde van dit jaar gehouden. Tot die tijd mag er wettelijk geen activiteit plaatsvinden.

De bewoners schrokken daarom van de stortactiviteiten. Bewoner Barend Voorham werd aan het begin van de woensdagmiddag gewaarschuwd door een buurman die opmerkte dat er sloten werden gedempt. Zij hebben de tractorbestuurder aangesproken.

Zanddammetje

Een zanddammetje is nog zichtbaar. Het ligt aan de noordelijke kant van Watergat, aan de Haagweg.

De maker van de dam heeft een andere stort ongedaan gemaakt toen Voorham daarop aandrong. "Hij zei dat hij in opdracht van de gemeente aan het werk was. Vorig jaar had hij voor de gemeente het gras gemaaid. Dat moest nu weer gebeuren,'' zegt Voorham.

Sloten liggen dwars over het land en scheiden daarmee de velden van elkaar. Als het uiterste veld is gemaaid, zou de tractor de Rijnweg op moeten gaan om daar via een andere ingang het volgende veld in te rijden. Over een derde sloot liggen brede balken waarover kan tractor kan rijden. "Ik vermoed dat hij voor het maaien niet wil omrijden en niet meer over de smalle Rijnweg wil rijden met de tractor,'' zegt de omwonende.

Melding

De bewoners hebben de zandstort gemeld bij de gemeente. Daarnaast is melding gemaakt bij de politie. Als de bewoners geen reactie krijgen van de gemeente, gaan zij aangifte doen bij de politie, laat de Monsternaar desgevraagd weten.

De omwonenden hebben zich ruim een jaar geleden in de bewonersgroep Monster-Noord verenigd voor behoud van duinvallei Watergat. Natuurvereniging Natuurlijk Delfland trekt met de bewoners op. Initiatiefnemer voor de groep is Rick Sterker. "Wij willen Watergat een natuurlijke, groene buffer laten zijn tussen natuurgebied Solleveld en de Kapittelduinen.'' Tot hun bezorgdheid is er bij de zandstort piepschuim vrijgekomen dat volgens hen naar het natuurgebied is afgedreven.

Onbekend

De gemeente weet niets over de zandstort van vorige week. Zowel het ontwikkelingsbedrijf Westlandse Zoom als de gemeente verricht volgens een woordvoerder geen activiteiten in Watergat. "De activiteiten die plaats hebben gevonden zijn door derden verricht." Het is de gemeente alleen bekend dat in 2019 een vergunning is afgegeven voor het graven van een sloot rond de vrijstaande woning aan de Haagweg.

Enige opdracht die de gemeente heeft verstrekt, is het maaien van de slootkanten, maar niet het dempen van sloten.

Gemeentemedewerkers hebben ter plaatse poolshoogte genomen. Daarnaast zou de Milieupolitie op locatie zijn geweest, heeft een bewoner aan de gemeente gezegd. Maar dat krijgt de gemeente niet bevestigd.

De zaak is in onderzoek en de gemeente bekijkt met de omgevingsdienst Haaglanden welke actie verder nodig is. De verwachting is dat aan het einde van de week meer bekend is over de kwestie.