Pijler van de samenleving Arjan van der Enden: 'Mijn agenda zit altijd vol'

Redactie 02-04-2021
Foto: Charles JungschlagerArjan van der Enden zet zich graag in voor zijn wijk.

Arjan van der Enden (50) werkt als key-accountmanager en als zelfstandig consultant. Hij heeft een vrouw en twee dochters, loopt hard en rijdt regelmatig op zijn mountainbike. Toch heeft hij ook veel tijd over voor vrijwilligerswerk in zijn wijk in Wateringen. "We spelen nu een meer sociaal maatschappelijke rol."

door Linda van der Klooster

Er was altijd al goed contact met de buren, vertelt Arjan. "Zo had ik een paar keer geholpen met het organiseren van de straatspeeldag. Ik wilde een wijkvereniging oprichten. Per 1 januari 2005 was wijkvereniging Druivenblok in Wateringen een feit."

Het doel van de wijkvereniging is het bevorderen van de leefbaarheid in de wijk. "Een prettige woonomgeving voor alle leeftijden. We kijken wat mensen belangrijk vinden, bijvoorbeeld in de groenvoorziening of de veiligheid. Daar gaan we dan mee aan de slag. Zo is er ooit een visstijger vervangen. We hebben ook frequent contact met gemeente, politie en buurtpreventie."

Online

De wijkvereniging organiseert activiteiten voor alle leeftijden. "Van fysieke activiteiten zijn we door corona meer online gegaan. Bingo, een pubquiz. Zo kun je online toch nog mensen bereiken en geef je ze afleiding. We spelen nu ook een meer sociaal maatschappelijke rol. Er is een projectgroep opgericht voor steun aan alleenstaande ouderen, een burenhulpbestand en een app om overgebleven maaltijden te delen."

Arjan verzorgt de wijkkrant Buurtinfo. "Met algemene informatie die van belang is voor de wijk, bijvoorbeeld over renovaties van woningen, een column van de sociaal makelaar van Vitis Welzijn, activiteiten die we hebben gedaan en nog gaan doen, een rubriek waar bewoners zichzelf voorstellen en recepten. Alles wat mensen leuk vinden om te delen."

Er is vanuit de wijkvereniging goed contact met Vitis Welzijn. "Er is een actieve sociaal makelaar. We kijken gezamenlijk wat er nodig is. Wij versterken elkaar. Het werkt goed en dat gaan we verder optuigen."

Stroomversnelling

De oorsprong van Arjans vele uren vrijwilligerswerk ligt in 2004. "Ik was ziek en wist niet hoe de toekomst eruit zou zien. Je wereld staat op zijn kop. Dan ga je nadenken over wat je anders wilt doen, wat je wilt betekenen voor de wereld. Ik zette me altijd wel in voor anderen, maar dat kwam in een stroomversnelling. De commerciële wereld van mijn werk werd even minder belangrijk. Het was voor mij echt een keerpunt."

Zo was Arjan in 2006 ook bij de oprichting van de Buurtpreventie in Wateringen. "Ik ben daar bestuurslid en doe onder andere PR en communicatie. Ik informeer onze 46 leden over actualiteiten en ik maak een nieuwsbrief over onderwerpen als cursussen en veiligheid. Eind vorig jaar hebben we er via een ledenwerfactie zeven nieuwe leden bijgekregen. We willen verjonging en een goede dekking van surveillanten."

Arjan heeft samen met een medebestuurslid van de Buurtpreventie een groep verkeersregelaars opgericht. "Bij braderieën, Sinterklaasoptocht en carnaval en bij andere Westlandse evenementen, zoals het Varend Corso, regelen wij het verkeer."

Blikjes

Arjan zet zich ook in voor het Cleanup Team Westland. Daar heeft hij in iets meer dan een halfjaar tijd zo'n 5000 blikjes en flesjes voor verzameld. "Dat doe ik tijdens het uitlaten van de hond: twee vliegen in één klap."

Verder maakt Arjan gebruik van de app van Hartslag.nu. "Bij een melding bij 112 van hartfalen, krijgt iedereen met de app in een straal van 1 kilometer een waarschuwing. Dan zorg ik ervoor dat ik zo snel mogelijk bij het slachtoffer ben om te reanimeren. Inmiddels is meerdere keren bewezen dat het gebruik van de app levens kan redden".

Arjan probeert al zijn activiteiten zo goed mogelijk te combineren. "Mijn agenda zit nagenoeg altijd vol. Mijn vrouw heeft ook jarenlang geholpen met de straatspeeldag en mijn dochter doet de vormgeving van de blaadjes. Zo kun je veel met het gezin combineren. Ze worden er bijna automatisch een onderdeel van. Ik ben dankbaar voor hun steun."

Maar liefst 7 miljoen Nederlanders steken in ieder geval één keer per jaar hun handen uit de mouwen. Dat mag gevierd worden! 2021 is daarom het Jaar van de vrijwilliger. Meer info: www.westlandvoorelkaar.nl.