Bouwen aan de toekomst van Noor

Redactie 02-04-2021
Foto: Wim van der Spiegel FotografieV.l.n.r. Yvon Valstar (secretaris), Noor, Marjolein Smit (moeder van Noor en voorzitter) en Mariska Vreugdenhil (penningmeester).

Een verbouwing voor meer zelfstandigheid, vrijheid én persoonlijke ontwikkeling. In 2020 werd Stichting Friends4Noor opgericht. Deze stichting is opgericht om de altijd vrolijke en enthousiaste Noor (8) uit 's-Gravenzande te helpen in haar ontwikkeling.

Een belangrijke stap in haar ontwikkeling is (meer) zelfstandigheid. Om haar die kans te geven, wordt de huidige woning verbouwd naar een aangepaste ruimte voor Noor. En daar is geld voor nodig.

Sinds de livegang van de website van de stichting, in december 2020, heeft Friends4Noor al mooie donaties mogen ontvangen. "Daar ben ik dagen stil van geweest. Vanuit allerlei hoeken ontvingen we donaties. Dat was echt heel bijzonder." vertelt Marjolein Smit, de moeder van Noor. "Maar onze grootste uitgave gaat nu van start: De verbouwing van ons huis." De komende maanden wordt de benedenverdieping van het huis verbouwd en komt er een aanbouw. Noor krijgt namelijk haar eigen kamertje. "Ze heeft nu nog boven een slaapkamertje. Maar ze kan zelf de trap niet op, dus we moeten haar continu tillen. Ook het vastpakken gaat moeizaam. Als ze met iets wil spelen, moeten wij het voor haar halen en aan haar geven." Een eigen, veilige plek voor Noor om te spelen vindt Marjolein het allerbelangrijkste: "Dat het voor haar zo normaal mogelijk wordt. Zodat ze gewoon lekker haar eigen ding kan doen en wij haar in haar eigen badkamertje kunnen verzorgen, en misschien op den duur kunnen leren tandenpoetsen. Kleine stapjes naar zelfstandiger worden dan ze nu is. Je gunt haar gewoon net zoals ieder kind die onafhankelijkheid."

Vloggen

Op social media worden wekelijks foto's en video's van Noor gedeeld, en ook hier komt de onvervalste humor goed van pas: Vol plezier en enthousiasme vertelt Noor in de video's over haar leven en de verschillende belevenissen. Van ziekenhuisonderzoeken, therapieën tot genieten van de zonnige dagen. Noor is een echte ster in vloggen. Er stonden nog veel meer leuke acties op de agenda om donaties binnen te halen, maar dat is door de coronamaatregelen helaas niet mogelijk. Noor is echter niet zelfstandig genoeg om dingen zelf voor elkaar te krijgen, dus ze is echt afhankelijk van anderen. "We willen haar helpen om zo ver mogelijk te komen in het zelfstandig zijn, en voor de verbouwing is gewoon geld nodig."

Stichting

Noor is 10 weken te vroeg geboren. Na vier weken werd een hersenecho gemaakt. Hierop werd ontdekt dat zij behoorlijke hersenbeschadiging had opgelopen, wat te verklaren was door zuurstoftekort bij de geboorte. Noor lijdt aan verschillende aandoeningen: CP (cerebrale parese), PVL (periventriculaire leukomalacie) en CVI (cerebraal visuele stoornis). Dat uit zich onder andere in spasticiteit en verhoogde spierspanningen, waardoor ze rolstoel gebonden is.

Meebouwen aan de toekomst van Noor? Doneren kan via stichtingfriends4noor.nl. Rechtstreeks een bedrag overmaken kan naar rekeningnummer: NL87 INGB 0006 4188 84. Indien gewenst, stuurt Friends4Noor met alle liefde een factuur. Iedere donatie is van harte welkom, hoe klein of hoe groot dit bedrag ook is.