Duizend keer Blik op de Tuin: 'Ik heb nooit moeite om een onderwerp te verzinnen'

Redactie 04-04-2021
Foto: Rolf van Koppen FotografieGroen loopt als een rode draad door het leven van Anneke.

Deze week staat de rubriek Blik op de Tuin voor de duizendste keer in de krant. De wekelijkse column waarin Anneke Duyvesteijn schrijft over alles dat groeit en bloeit is daarmee de langstlopende rubriek van Het Hele Westland.

De eerste Blik op de Tuin van Anneke Duyvesteijn in Het Hele Westland verscheen op 2 januari 2002. Eerlijk is eerlijk; de column heette toen nog 'Een bloemlezing uit: Alles wat groeit en bloeit' en de Naaldwijkse beschreef toen iedere week een plantensoort. Vanaf 2004 kreeg de column de naam 'Blik op de Tuin' en werd de insteek breder: niet alleen planten en tuintechnische zaken, maar ook botanische tuinen, trends en alles wat opvalt rond het onderwerp tuinieren.

Belang van groen

Groen loopt als een rode draad door het leven van Anneke. Ze is al meer dan een kwart eeuw lid van Groei & Bloei Westland waarvan de laatste zeven jaar als voorzitter. "Ik wil mensen enthousiast maken voor meer de voor meer natuur en natuurlijk ook tuinieren", vertelt ze. "We hebben in het Westland zo weinig groen en dat is niet alleen zonde, maar ook slecht voor de mens. Denk aan de hittestress en wateroverlast door alle stenen tuinen. Ook voor de biodiversiteit is het veel beter als mensen lekker veel groen in de tuin hebben staan. Dat wil ik mensen graag meegeven, maar ik ben niet iemand die vooraan staat en het hoogste woord heeft. Ik kweek liever begrip en hoop dat mensen op die manier het belang van groen inzien. De wekelijkse column is daar een goede manier voor."

Uitpluizen

Vandaag de dag is Blik op de Tuin een vaste waarde in Het Hele Westland, maar het begin hangt van toevalligheden aan elkaar. "Het had niet veel gescheeld of de column had nooit in Het Hele Westland gestaan", herinnert Anneke. "Groei & Bloei Westland was benaderd door het Algemeen Dagblad met de vraag of wij een regelmatige, groene column konden maken. Dat leek ons leuk, maar tegen de tijd dat wij er klaar voor waren, was er bij het AD geen interesse meer. Toen zijn we op Het Hele Westland afgestapt en via toenmalig directeur Paul Thoen erin gerold. Ja, tweede keus dus, maar ik heb er nooit spijt van gehad, hoor!" glimlacht Anneke.

Inmiddels zijn we duizend columns en dus ook duizend onderwerpen verder. Zijn inmiddels niet alle plantjes en tuinen de revue gepasseerd? "Zeker weten niet! Ik heb nooit moeite om een onderwerp te verzinnen. Altijd als ik iets lees, zie of meemaak op het gebied van groen dan kan ik daar wel een column over maken. Ik vind het heerlijk om zoiets helemaal uit te pluizen en er vervolgens een duidelijk verhaal over te schrijven. Ja, ik denk dat ik ook wel journalist had kunnen zijn. En via Groei & Bloei krijg ik natuurlijk ook veel inspiratie voor onderwerpen."

Ook via de lezers krijgt Anneke ideeën voor onderwerpen. "Soms bellen ze met vragen of sturen ze foto's op die weer een column opleveren. Zo heb ik ooit van een bevriend hovenier een foto van een tulp gekregen, die aan de ene kant geel en aan de andere kant rood was. Dat had ik nog nooit gezien. Ik nam contact op met een bollenexpert om er meer over te weten te komen. Dat werd zo'n leuk gesprek dat ik weer materiaal heb voor drie columns!"

Volgende duizend

Toch gaat het schrijven van de columns niet vanzelf. "Ik ben er altijd wel een uurtje mee bezig, maar soms wel een halve dag. Ik steek dan veel in het uitzoeken en onderzoeken. Wat ik schrijf moet natuurlijk we kloppen! Maar ik denk nog lang niet aan stoppen, hoor. Ben je gek! Ik vind het veel te leuk en ik leer er zelf ook hartstikke veel van. Nee, hoor we gaan gewoon op naar de volgende duizend!"

[KADER]

Lezersactie

Ter gelegenheid van de duizendste Blik op de Tuin daagt columnist Anneke Duyvesteijn de lezers uit om in een aantal zinnen (50 á 100 woorden) een eigen al dan niet brede Blik op de Tuin te schrijven. De tien leukste inzendingen worden beloond met een plantenpakket met een aantal van Annekes favoriete planten, afkomstig van Plantenkwekerij Sunsister uit Naaldwijk en natuurlijk ook een zakje zaad van duizendschoon, het onderwerp van haar 1000e column. Van de leukste inzendingen maakt Anneke een column. Insturen kan tot 20 april naar info@westland.groei.nl.