Het Hele Westland stapt over op tabloid formaat

Redactie 31-03-2021
Foto: Mike HogeveenHet team van Uitgeverij West Media.

Een historisch moment. De best gelezen krant van het Westland stapt af van het broadsheet formaat. Vanaf deze week verschijnt Het Hele Westland op het handzame tabloid formaat.

De krant heeft niet alleen een ander formaat, maar ondergaat ook een complete metamorfose. De afgelopen maanden heeft het team achter Het Hele Westland hard gewerkt aan een frisse opmaak en nieuwe invulling van Het Hele Westland. We zijn er groos mee, zoals te lezen valt in de teasers die in onze kranten en op sociale media verschenen.

Handzamer

De overstap hing al een poos in de lucht. "Dat grote formaat is natuurlijk een mooie manier om je te onderscheiden, maar inmiddels weten we dat we ook als tabloid krant kunnen opvallen," vertelt Rick de Vroom. Hij is commercieel directeur van Uitgeverij West Media, uitgever van onder meer Het Hele Westland. "Onze kracht zit niet in ons formaat, maar in onze kwaliteit. We hebben strakke opmaak, sterke redactie, mooie fotografie en hoge drukkwaliteit. Daarom hebben we besloten om gehoor te geven aan de verzoeken van lezers en adverteerders om een handzamer Het Hele Westland."

Lezers hoeven overigens niet bang te zijn dat Het Hele Westland nu minder nieuws gaat bevatten. "De pagina's worden kleiner, maar de krant wordt veel dikker. Bovendien geeft de nieuwe opmaak ons meer mogelijkheden om zoveel mogelijk Westlandse actualiteiten en achtergronden te kunnen publiceren èn onze adverteerders een mooi podium te bieden. Het Hele Westland blijft de kwaliteitskrant waar Westlanders van houden", verzekert De Vroom.

Vernieuwen

Met haar grote formaat kon Het Hele Westland zich de afgelopen jaren rekenen tot de laatste der Mohikanen. In 2004 en 2005 stapten de eerste landelijke kranten in Nederland al over op het tabloid formaat en de afgelopen vijftien jaar volgde de rest. Vrijwel alle leden van de Nederlandse Nieuwsblad Pers, de organisatie van lokale nieuwsmedia, komen nu op tabloid uit. NNP-voorzitter Roy Keller: "Vorig jaar stapten drie van onze leden over en dit jaar Het Hele Westland dus ook." Hij vindt het ergens jammer dat het klassieke grote formaat verdwijnt, maar ziet ook de voordelen van tabloid. "Het is een prachtige reden om je eigen krant opnieuw in elkaar te zetten en dus te vernieuwen. Je kan zien dat dat bij Het Hele Westland ook gedaan is. "De mensen van West Media gaan niet over één nacht ijs. Ik weet dat ik tien jaar geleden al gesprekken had met Paul Thoen, destijds uitgever van Het Hele Westland, over tabloid. Die lange aanloop betekent dat er goed is nagedacht over de overstap. Dat zie je ook terug. Het is mooi en herkenbaar, echt een eenheid. Dat zijn zaken die bijdragen aan het leesplezier. Het maakt dat Het Hele Westland toch de eerste krant is die ze oppakken. Het is nu aan het team achter Het Hele Westland om de lezers te blijven boeien en vasthouden."

Meedoen

Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Hoofdredacteur René de Hoog vertelt: "We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de hele krant een flinke opfrisbeurt te geven. Dat heeft een volledig vernieuwde opmaak opgeleverd, maar ook veel nieuwe rubrieken. We gaan aan de slag met Westlandse familiegeschiedenissen, prachtige drone-fotografie, een muziekrubriek, speciale aandacht voor startende ondernemers, historische prenten en foto's, sfeerproeven bij verenigingen, verhalen achter onze rubrieksadvertenties Kleintjes en ga zo maar door. Ook starten we op de voorpagina met de minirubriek 'Dichterbij'; vier rijmende regels waarin op humoristische wijze een actualiteit wordt bekeken. Alle Westlanders zijn hierbij uitgenodigd om ook 'dichterbij' te zijn. Vergeet ook niet onze #PraatMeeMetHHW tag op social media. Nog een manier voor lezers om mee te doen met onze krant."

Daarnaast blijft er ook veel hetzelfde. "Goed gelezen rubrieken zoals Pijlers van de Samenleving, Blik op de Tuin, Uit de raad en ga zo maar door blijven natuurlijk gewoon doorlopen. Op het gebied van de columns heeft Mart van der Sar, na zes jaar, zijn plek afgestaan aan nieuwe columnisten. Jeanin Bouwman-Treffers wordt nu terzijde gestaan door fietsburgemeester Marja van der Ende, Jongerenraad Westland-voorzitter Emma Boellaard en Tweede Kamerlid Peter Valster."

"We zijn enorm trots op hoe Het Hele Westland er nu uit ziet en we zijn heel benieuwd wat onze lezers ervan vinden", besluit De Vroom. "We nodigen iedereen uit om via redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl of de hashtag #PraatMeeMetHHW op sociale media te reageren op ons groo(t)s nieuws!"