Leefomgevingsfonds: Laatste geld naar groen en fitness

Redactie 31-03-2021
Foto: Stockfoto

In Heenweg wordt in de komende een, twee jaar een 'beweegtuin' aangelegd, Wateringen krijgt geen voetbalkooi voor jongeren en binnenkort verschijnt er een 'groenplan' voor alle Westlandse dorpskernen. Dat heeft wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP, ruimtelijke ordening) dinsdagavond gezegd in de commissie Ruimte.

Het geld voor de beweegtuin in Heenweg komt uit het Leefomgevingfonds uit 2017. Snijders wil dit fonds volgend jaar afsluiten. Uit het fonds wordt nog een locatie met fitnesstoestellen in Heenweg betaald. Waar deze moet komen, is nog onduidelijk. Verder resteert er dan nog 425.000 euro. Dat bedrag wordt besteed aan drie 'tiny forests' in Westland en het vergroenen van dorpskernen. De tiny forests worden in de herfst aangelegd. Waar is nog niet duidelijk. Tenslotte wordt het geld gebruikt voor het vergroenen van de dorpscentra.

Landschapsarchitect

Voor meer groen in de Westlandse dorpskernen maakt Snijders in samenspraak met de ondernemers in de dorpskernen voor 3,5 ton een groenplan. Een landschapsarchitect bezoekt deze periode alle dorpen. Hij presenteert zijn bevindingen over drie maanden, verwacht Snijders.

De wethouder wijst erop dat het vinden van plaats voor groen in de dorpen nog niet zo eenvoudig is: De centra zijn stevig bebouwd en in veel ruimte wordt geparkeerd.

Het vergroenen van de dorpscentra komt er na een motie van D66 uit 2019. D66-raadslid Maxim van Ooijen kijkt uit naar het groenplan waarvoor deels nog verdere financiering wordt gezocht.

Hoe het plan precies wordt betaald, bekijkt Snijders nog. Over de suggestie het groen uit het potje voor de centrumplannen te betalen, deed hij geen uitspraak. Wel heeft hij gezegd dat er in de centrumplannen zoveel mogelijk groen en wateropvang wordt opgenomen. Westlanders hoeven er niet op te rekenen dat dit snel gebeurt: "Het zijn geen korte termijnplannen,'' aldus wethouder Snijders.

Voetbalkooi

CDA-raadslid Jan van Rossum sprak zijn frustratie uit over het schrappen van het plan voor een voetbalkooi voor jongeren in Wateringen. Daarvoor is in 2009 een motie aangenomen.

Een basketbalkooi aan de Nassaustraat zou worden omgevormd tot een grote sportvoorziening. Omwonenden hebben dit plan met succes afgestopt. Zij zouden overlast ervaren van zo'n voorziening in hun buurt. Daarom is er een kleinere voetbalkooi geplaatst.

Van Rossum hield nog een pleidooi voor de aanleg van zo'n plek voor jongeren in het Hofpark. Als een voetbalkooi onmogelijk zou zijn, zou een sportvoorziening in bootcamp-stijl wat hem betreft een goed alternatief zijn. Daarvoor zou een stukje kunstgrasveld kunnen worden aangelegd. Maar ook die ideeën zijn gestrand.

Snijders beriep zich op deskundigen. Die schatten de kans op overlast groot in als er een voetbalkooi in het Hofpark komt. Een sportvoorziening in bootcampstijl waarvoor kunstgras zou worden gebruikt kan ook niet: in de omgeving van de monumentale Hofboerderij met archeologische waarde mag niet in de grond worden gegraven.

Het calesthenicsparkje tegenover het gemeentehuis in Naaldwijk staat er in juni, antwoordde de wethouder op een vraag van Westland Verstandig-fractievoorzitter Peter Duijsens.