Verruimde, overkapte terrassen blijven als horeca weer open mag

Redactie 07-04-2021
Foto: StockDe Westlandse terrassen mogen nog niet open, maar mogen wel ruimer blijven.

Westland verlengt de vergunning voor verruimde terrassen tot 1 oktober. Zo kunnen horeca-ondernemers voldoen aan de 1,5 meter-maatregel en daarbij hetzelfde aantal gasten op het terras ontvangen als die weer open mogen.

door Evelyne Lammerding

De gemeente Westland heeft met de toestemming voor terrassenverruiming gehoor gegeven aan de vraag vanuit de horeca. Die wilde eveneens ontheffing voor het overkappen van terrassen. Ook daarvoor staat het licht op groen, met als voorwaarde dat de overkapping aan drie kanten open is. De gemeente brengt voor de ontheffing eveneens geen kosten in rekening.

"Het zijn eigenlijk dezelfde maatregelen als vorig jaar,'' reageert Ronald van Gaalen, voorzitter van Horeca Westland. "De vergunning voor de verruiming van de terrassen loopt tot 1 mei. Wij hebben om verlenging gevraagd en gekregen.''

Hij had niet verwacht dat de vraag zou worden geweigerd. Door de aanhoudende coronacrisis verkeert de horeca in zwaar weer. Tot nog toe heeft zij amper kunnen profiteren van bijvoorbeeld de terrassenverruiming, ziet ook de gemeente Westland.

Actie

In december vroeg de horeca met een landelijke actie om aandacht. In Westland kwamen horeca-ondernemers daarvoor samen op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Als ludieke actie kreeg de burgemeester een leeg spaarvarken overhandigd.

In die periode verwachtten ondernemers in het land nog op 15 januari weer open te kunnen. Een aantal riep op de terrassen op 15 januari hoe dan ook uit te zetten. Westlandse horeca-ondernemers reageerden nuchter. Zij voorzagen dat de horeca dan nog gesloten zou zijn en voelden er niet voor ze dan toch te openen.

De meesten gingen er vanuit dat zij hun deuren op 1 maart weer konden openen. "Dat is tegengevallen,'' reageert Van Gaalen. Ook Pasen werd geen heropeningsmoment. De Westlandse horeca staat nog steeds te popelen om open te gaan.

Ziekenhuis

"De sfeer onder de ondernemers is dat ze heel graag aan het werk waren gegaan. Maar zolang er elke dag extra mensen in het ziekenhuis belanden, gaat dat niet. Dat begrijpen de ondernemers ook.''

Voor de gastvrijheidsbranche is het daarom belangrijk dat het aantal besmetting fors daalt en de vaccinaties behoorlijk stijgen.

Van Gaalen verwacht niet dat de ondernemers straks triages moeten uitvoeren of moeten vragen naar bewijzen van vaccinaties danwel testuitslagen voordat zij klanten toelaten. "Ik denk dat de horeca weer open mag als de kwetsbare groepen zijn gevaccineerd. Dan zijn dergelijke controles ook niet nodig.''

Daarbij vraagt hij zich af of de ondernemers wettelijk wel mogen vragen naar de gezondheidstoestand van klanten. "Er bestaat een privacywet, de AVG.''

Overleven

Ondanks de lange sluitingsperiode, overleven de ondernemers het tot nog toe allemaal. Dat is naast de take-aways te danken aan de regelingen en tegemoetkomingen, zegt Van Gaalen. Op het moment dat de horeca weer open mag, vallen de regelingen weg en wordt het tijd om uitgestelde belastingen terug te betalen. Of iedereen zijn zaak dan nog overeind houdt, is nog maar de vraag.

Vanaf de heropening hopen de ondernemers op veel klandizie.Tot die tijd verzorgen veel horeca-zaken take-away. Dat fenomeen blijkt een blijvertje tijdens de pandemie.

Data

Een heropeningsdatum durft Van Gaalen nu niet meer te noemen, omdat mogelijke data tot nog toe steeds vooruit zijn geschoven. "Ik geloof wel dat de burgemeesters op de hand van de horeca zijn. Zij zitten met de vraag: wat is handhaafbaar? Zodra het even mooi weer is, komen mensen bij elkaar. Op de stoel van een ondernemer mag je niet zitten, maar op het bankje van de gemeente wel. Voor gemeenten is dat moeilijk. Maar de landelijke regering kijkt naar de grote lijnen.''

Van Gaalen is er wel van overtuigd dat de horeca in de zomer voluit draait. Horeca Westland overlegt over een gezamenlijk opening. "Wij willen er iets moois van maken.''

Reageren op dit artikel? Mail naar redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl of gebruik #PraatMeeMetHHW op social media.