Overnachten in een bunker

Redactie 13-04-2021
Foto: Tom van OoijenPeter de Krom in 'de bedstee' van de bunker waar nog hard gewerkt word om de eerste gasten eind van de maand te ontvangen.

In 2016 kwam Peter de Krom samen met een vriend op het idee om een bunker in het Hoekse duingebied om te bouwen tot een vakantiewoning. "Het idee kwam eigenlijk door de strandhuisjes op het strand. Ik dacht; waarom bouwen we vóór de duinen als er ónder de duinen zo veel gebouwen liggen?"

door Tom van Ooijen

De bunkers en het Hoekse duingebied zijn geen onbekend terrein De Krom. Hij werd geboren in Hoek van Holland en groeide er ook op. De Krom liet zijn oog vallen op een oude, vervallen en smerige telefoonbunker in het Vinetaduin. De bunker was vaak het doelwit van brandstichting en vernielingen. Ze brachten het project, na een haalbaarheidsonderzoek, onder in Stichting Stelling33. Eenmaal het traject van vergunningen ingegaan bleek een lange adem nodig. "De grond bleek van verschillende eigenaren te zijn waaronder gemeente Rotterdam, Zuid-Hollands Landschap, Rijksvastgoedbedrijf en het Hoogheemraadschap van Delfland. Het duurde dan ook drie jaar om de acht vergunningen rond te krijgen." Vervolgens kon het leeg graven van de bunker beginnen. Daarbij werden ex-gedetineerden en mariniers ingezet.

Wennen

Niet iedereen was blij met de plannen van De Krom. "We zijn regelmatig het slachtoffer geworden van vernielingen. Mensen moeten duidelijk wennen aan het idee dat de bunker nu een andere functie krijgt, het is tenslotte heel lang een avontuurlijk object en hangplek geweest."

De Krom is er van overtuigd dat het het ombouwen van de bunker tot overnachtingsplaats het mogelijk maakt zowel het erfgoed als de natuur te beschermen. "We geven hier zelfs een stukje extra natuur terug. We trekken dan ook op met het Zuid Hollands Landschap. Het duingebied is tenslotte een Rijksmonument en beschermd natuurgebied waar je eigenlijk niet mag komen. Het materiaal dat gebruikt wordt is circulair en ecologisch. Het hout dat we binnen gebruiken is afkomstig van een 75-jarige eik die in Rotterdam stond en omgewaaid was. De vloeren zijn Terrazovloeren gemaakt van beton van een gesloopte bunker in 's-Gravenzande, en het terras is gemaakt van oude damwanden uit Lelystad."

Uniek

Het project is voor De Krom een pilot, een testproject. "Er is ruim anderhalve ton geïnvesteerd, niet alleen binnen, maar ook in de aanleg van elektriciteit, water en riolering." Het geld kwam vanuit subsidies, fondsen, sponsoren en een crowdfundactie. Ook is er veel gesponsord, zoals het glaswerk en de vloer, en kon het werk dankzij vrijwilligers gedaan worden. "We hebben meer geïnvesteerd dan ik verwachtte. Daardoor zal de overnachtingsprijs waarschijnlijk tussen de 160 en 200 euro per nacht komen te liggen. Maar dan slaap je ook wel uniek in een luxe versie." De bunker heeft twee slaapvertrekken: één voor twee volwassenen en één voor twee kinderen, een soort bedstee. "Daar is de bunker ook voor ingericht, niet voor feesten, niet voor grote groepen." De Bunker is verder voorzien van een keuken met inductieplaat en oven.

Uitdaging

Het doel is zelfredzaamheid. "Winst steken we dan weer in nieuwe projecten en behoud van de lokale natuur. Ik zou graag slaapbunkers langs de gehele kust zien. Niet allemaal zo luxe als deze en sommigen ook spartaans; waar bijna niets is. Dan kun je naar overnachtingprijzen van 60 euro per nacht toe." Voor de jeugd heeft De Krom ook nog wel een idee: "Ik zou daar graag met hen een project voor maken. Een eigen hangbunker geven die ze helemaal zelf verbouwen en inrichten. Het moet natuurlijk wel veilig kunnen, maar ik zie dat als een uitdaging."

De eerste overnachting in de bunker zal op 30 april plaatsvinden. "De eerste 100 nachten zijn voor donateurs en vrijwilligers, daarna kan iedereen een overnachting boeken."