Hoe bescherm je je woning tegen brand?

Redactie 20-04-2021

Van rookmelders tot een brandblusser: als er brand in huis uitbreekt, heeft een voorbereid mens de juiste benodigdheden binnen handbereik. Maar een brand voorkomen is een ander verhaal: hoe doe je dát? Met de juiste voorzorgsmaatregelen zorg je voor meer veiligheid in en om huis. Dit zijn drie simpele stappen naar een brandveiliger thuis.

Tip 1: Laat een vakman naar je cv-ketel kijken

Regelmatig cv-onderhoud komt met een hoop voordelen. Zo wordt de kans op storingen en defecten een stuk kleiner, waardoor je minder snel onder een koude douche komt te staan. Daarnaast slurpt je cv-ketel minder energie, wat weer prettig is voor je portemonnee.

Risico's van slecht onderhoud

Maar dat is niet alles. Want een slecht onderhouden of verkeerd geïnstalleerde cv brengt ook grotere gevaren met zich mee. Naast een verhoogd risico op lekkage, verborgen waterschade en koolmonoxidevergiftiging, kan de ketel namelijk ook brand veroorzaken.

Geen schadevergoeding

Dat levert niet alleen emotionele en materiële schade op, maar ook grote financiële gevolgen. Veel woonverzekeraars keren immers geen schadevergoeding uit als de brandschade is veroorzaakt door een verwaarloosde ketel.

Laat daarom op tijd je cv controleren en onderhouden door een specialist. Afhankelijk van je ketel kan er elke 1-3 jaar een onderhoudsbeurt nodig zijn. Wat jouw ketel nodig heeft, staat in de instructies van de fabrikant.

Tip 2: Reinig de schoorsteen op tijd

Wist je dat de brandweer jaarlijks 2000 keer moet uitrukken om een schoorsteenbrand te blussen? Vuil in de schoorsteen is een van de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand in Nederland.

Daarom is het belangrijk om je schoorsteen minstens één keer per jaar professioneel te laten inspecteren en reinigen. Zo kun je schoon stoken en onbezorgd blijven genieten van je open haard of houtkachel.

Schoorsteenservice

Schoorsteenvegen is uiteraard een vak apart. Als je niet elk jaar opnieuw op zoek wil gaan naar een vakman, kun je je abonneren op een zogeheten schoorsteenservice. Zodra het tijd is om de klus te verrichten, neemt er dan een lokale vakman contact met je op om een afspraak te maken. Zo heb je er vrijwel nooit meer omkijken naar. Voor deze service betaal je vaak maar zo'n vijf euro per maand.

Goed om te weten…

Het periodiek vegen van je schoorsteen is niet verplicht. Maar op rook of brand in huis zit natuurlijk niemand te wachten. Daarnaast wordt brandschade door een slecht onderhouden schoorsteen ook niet altijd vergoed door je woonverzekering.

Tip 3: Weet wat te doen bij een keukenbrand

Ook aan keukenbranden heeft de brandweer zijn handen vol. En dat is niet zo gek: soms ontstaat er al voordat je er erg in hebt een vlammenzee op het fornuis. Daarom is het verstandig dat je weet wat je wel én niet moet doen in zo'n situatie.

Voor zowel een vlam in de pan als een frituurbrand luidt het volgende advies:

1. Blijf rustig en draai direct de warmtebron uit.

2. Dek de pan af met een goed passend deksel.

3. Zet de afzuigkap uit.

4. Wacht tot de pan helemaal is afgekoeld.

Wat je ook doet: ga niet aan de wandel met de pan. Probeer de brand ook nooit met water of met een blusdeken te blussen.