Pijler van de Samenleving: 'We verkopen niet graag nee'

Redactie 29-04-2021
Foto: Charles JungschlagerThea de Haan bij een van de campers.

Thea de Haan verzorgt de contacten en boekingen bij de Stichting On Wheels, waar ze ook secretaris is. Na het overlijden van de oprichter van de stichting viel er een groot gat en is Thea nog meer betrokken geraakt. "Hoe Marijke in het leven stond, heeft een inspirerend stempel op de stichting gedrukt. Haal eruit wat er in zit."

door Linda van der Klooster

Stichting On Wheels verhuurt aangepaste campers, rolstoelbussen, een aangepaste motor met zijspan, twee chalets en rondvaartboot The Big Dragon met lift en plaats voor tot zeven rolstoelen.

De stichting bestaat volgend jaar 25 jaar, vertelt Thea. "De oprichters, Marijke en Roel Sentges hadden twee zonen, Nik en Jes, die allebei de ziekte van Duchenne hadden. Ze kwamen al snel in een rolstoel terecht. Probeer dan maar eens leuk op vakantie te gaan. Zo is het idee ontstaan om een aangepaste camper te laten bouwen. Marijke en Roel en hun jongens maakten maar een paar weken per jaar gebruik van de camper. Ze vonden het jammer dat er niet meer mensen mee op pad konden. Zo is de stichting ontstaan."

Ondanks de intensieve zorg voor hun zonen wisten Marijke en Roel de stichting te laten groeien. Thea kwam er vijf jaar geleden bij. "Ik werkte in de directieondersteuning bij de Rabobank Westland", vertelt ze. "De administratieve afhandeling van de aanvragen van het Coöperatiefonds was een van mijn taken. De Stichting On Wheels deed op dat moment een verzoek om een donatie voor de rondvaartboot. Zo kwam ik in gesprek met Marijke. In december stopte mijn werk bij de Rabobank en in februari 2016 zat ik als vrijwilliger bij de stichting op kantoor. Het pand in Maasdijk is perfect rolstoelaangepast, dus ik kon meteen aanschuiven."

Hoofdprijs

De stichting streeft ernaar mensen voor een redelijke prijs aan een leuke vakantie te helpen. "We willen niet de hoofdprijs vragen omdat mensen toevallig een lift of een aangepast toilet nodig hebben. Een handicap is altijd duur, en je krijgt lang niet alles vergoed. We krijgen geen subsidie, dus we moeten het hebben van fondsen, sponsors en donaties."

Voor de stichting was de economische crisis dus behoorlijk zwaar, maar toen het dat net beter ging, moest het ergste nog komen. "De jongens overleden allebei aan Duchenne en daarna overleed Marijke ook zeer plotseling. In een keer was ze weg. Toen stonden we daar. In overleg met Roel is besloten alle activiteiten voort te zetten. Dat heeft bloed zweet en heel veel tranen gekost, maar tot nu toe lukt het. Ik werk nu officieel twee dagen per week, maar je kan er 24/7 mee bezig zijn. Hoe Marijke in het leven stond, heeft een inspirerend stempel op de stichting gedrukt. Haal eruit wat er in zit."

Aderlating

Toen de rust weer een beetje terugkeerde, kwam corona. "Het is al met al mee gevallen, ondanks veel annuleringen. Een fikse financiële aderlating, vooral op de campers en de bussen. De chalets zitten wel vol. Ik ben niet ontevreden over de bezetting tot nu toe. Als de inentingen goed gaan lopen, dan verwachten we toch een goed jaar. We hopen vooral op meer mensen in het voor- en naseizoen."

De mensen van de stichting blijven de toekomst positief zien. "Ik blijf het doen zolang ik het kan en leuk vind. Maar ik ben bijna tegen de pensioengerechtigde leeftijd en dingen gaan minder makkelijk dan tien jaar geleden. Ik wil me niet vastleggen voor lange tijd."

Riant

Zelf is Thea eens op vakantie geweest in de chalet in Arcen, Noord-Limburg. "Er is er ook een in Zeeland, maar ik woon al aan zee, dus ik had meer zin in de bossen."

De ruime chalets staan allebei op een dubbele staanplaats op een vakantiepark van Roompot. "Allebei met alles erop en eraan. Dus een vaatwasser, wasmachine en droger, maar ook een plafondtillift en een aangepaste badkamer met ligbad en douchestretcher. We hebben veel gasten die elk jaar terugkomen omdat dit de enige mogelijkheid is om ontzorgd op vakantie te gaan. We verkopen niet graag nee, dus ik probeer altijd te kijken of er nog een gaatje is."

Via de stichting kan ook thuiszorg ter plaatse geregeld worden. "Mensen moeten dat dan zelf aanvragen, maar wij denken graag mee. Als je dat op tijd regelt is er veel mogelijk. We voorzien met onze chalets en campers echt in een behoefte en het is jammer dat nog niet heel Nederland dat weet. De stichting draait volledig op vrijwilligers en we schaffen pas weer iets nieuws aan als het geld ervoor is. Daar is soms enige creativiteit voor nodig en het geeft veel voldoening als het lukt."

Zelfs binnen één organisatie zijn er soms verschillende soorten vrijwilligerswerk. Zie www.westlandvoorelkaar.nl.