Kleintje in het groot: 'Het Westland barst van de verzamelaars!'

Redactie 01-05-2021
Foto: Bianca MokkenstormJan Willemsen met \u00e9\u00e9n van zijn favorieten; een ijscowagen met ijsverkoper erin.

Iedere Westlander kent de Kleintjes van Het Hele Westland; een paar regels waarin iets wordt gevraagd of aangeboden. Welk verhaal zit daar eigenlijk achter? In deze rubriek maken we één kleintje groot.

door Bianca Mokkenstorm

'Gevr. dinkytoys tekno schuco gorgi minichamps citroen ds notk'. Een paar weken geleden stond dit Kleintje in Het Hele Westland. Eerlijk gezegd leek het voor mij meer op geheimtaal dan op een echte advertentie. Omdat ik een vrijbrief heb gekregen om op onderzoek te gaan naar het verhaal achter de Kleintjes, besloot ik gebruik te maken van dit buitenkansje. Op goed geluk belde ik naar het telefoonnummer dat bij de advertentie vermeld stond.

Op een zonnige zaterdagmorgen heet Joop Willemsen (75) uit Naaldwijk mij van harte welkom in het appartement, waar hij elf jaar geleden met zijn Reina is ingetrokken. Als rasechte Westlanders zijn Joop en Reina zeker bereid om de achtergrond van de advertentie toe te lichten aan een nieuwsgierige journaliste van Het Hele Westland.

Helemaal zijn type

"Ik woonde bij de Zweth, waar nu de Bonte Haas is," vertelt Joop eerst zijn levensverhaal. "We waren thuis met negen kinderen, dus zomaar speelgoed krijgen was er bij ons natuurlijk niet bij. Misschien is dat wel de reden waarom ik mijn verzameling begonnen ben." Joop heeft tot zijn 16e aan de Zweth gewoond in een laantje achteraf. Toen verhuisde het gezin naar De Lier. "Dat vond ik helemaal niet erg. Op die leeftijd wil je natuurlijk ook wat anders zien!"

Joop trouwde en kreeg twee zoons. Helaas verloor hij al jong zijn vrouw, maar het geluk lachte hem toch nóg een keer toe. Toen Joop Reina ontmoette op een fietsmiddag sloeg de vonk onverwacht over. "Plotseling zag ik dat zij echt helemaal mijn type was." Inmiddels zijn ze al 25 jaar een stel, en met veel plezier: "Na al het verdriet om mijn eerste vrouw hebben we een hoop ingehaald. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik met Reina nog steeds prachtige jaren beleef!"

Een maatje kleiner

De oud-medewerker van DSM in Hoek van Holland heeft gouden handen. Daarmee heeft hij talloze vintage brommers uit elkaar gehaald, opgeknapt en weer doorverkocht. Er was zelfs een moment dat hij 20 Kreidlers en Zundapps in zijn schuur had staan. "Dat was echt heerlijk om te doen! Op een gegeven moment zijn we naar ons appartement verhuisd en had ik geen schuur meer. Eigenlijk ben ik toen met mijn hobby letterlijk een maatje kleiner gegaan!" Joop neemt mij mee naar zijn hobbykamer, waar inderdaad mini-brommers en motoren staan.

"Toch ben ik de tweewielers een beetje aan het afbouwen. Ik houd me nu voornamelijk bezig met Dinky Toys en andere merken modelauto's." Zo leer ik nog eens wat: blijkbaar is een Dinky Toy wel een modelauto, maar niet iedere modelauto is een Dinky Toy. "Zeker niet," legt Joop uit. "Dinky Toy is een merk. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook Gorgi, Lesney, Minichamps, Schuco en bijvoorbeeld Tekno. Dát is eigenlijk het beste merk dat er is. Zó perfect gedetailleerd, daar kan bijna geen ander merk aan tippen. Zelfs de Dinky Toy niet, maar daar ben ik aan verknocht door de geschiedenis die eraan vast zit."

Lady Penelope en Batman

En dat is een lange historie: Joop vertelt hoe de eerste Dinky Toys al in 1933 werden gemaakt. "De fabriek begon met blikken bootjes en treinen, maar na de Tweede Wereldoorlog werden er ook autootjes gemaakt. Van lood, dat kun je je nu natuurlijk niet meer voorstellen! De auto's waren niet alleen giftig, maar ook zo zacht dat ze snel vervormden. Later koos men voor een steviger legering en werden de autootjes steeds luxer uitgevoerd."

Trots laat Joop zijn nummer één zien: een uit de kluiten gewassen felblauwe modelauto. Gekocht toen hij zelf 18 jaar oud was. "Die doe ik natuurlijk nooit meer weg! Maar mijn echte favorieten zijn wel de Batman-auto en een oude Thunderbird-auto, met Lady Penelope als passagier. Die auto's zijn met zoveel oog voor detail gemaakt, dat is natuurlijk prachtig. Maar deze ijscowagen, met ijsverkoper aan de binnenkant vind ik ook uniek. Eigenlijk kan ik niet kiezen!"

Joop is enthousiast lid van de NAMAC, de Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club. "Ik heb vier keer per jaar een eigen stand op de beurs in Houten. Die beurzen zijn nu door de corona natuurlijk allemaal afgeblazen; het is best een moeilijke tijd voor verzamelaars." Gelukkig ligt zijn hobby niet helemaal stil: "De leden van de NAMAC houden ook buiten de beurzen om wel contact met elkaar. Ik zit veel op Catawiki, dat is best verslavend. En af en toe zet ik wel eens zo'n Kleintje in Het Hele Westland. Daar krijg je niet altijd veel directe respons op, maar het gekke is dat je dan een tijdje later opeens weer wél iemand aan de lijn krijgt die via-via heeft gehoord over mijn advertentie. Want het Westland barst van de verzamelaars!"