Laatste editie Rabo Talenten Concours gaat online

Redactie 03-05-2021
De Fransse Eijkel, winnaar van de Rabo Publieksprijs 2017\/2018, treedt op vanuit de Rabozaal.
Foto: Thijs Maas

Kleinkunst, muziek, comedy en cabaret knallen woensdagavond 12 mei vanaf 20.00 uur de Westlandse huiskamers in vanaf verschillende plekken in WestlandTheater De Naald. De Naald presenteert die avond voor het laatste het Rabo Talenten Gala; een feestelijke avond met maar liefst acht optredens, aan elkaar gepraat door Rayen Panday en Soundos El Ahmadi.

De afgelopen negen jaar kon De Naald dankzij Rabobank elk seizoen zo'n dertig tot veertig jonge, nieuwe, veelbelovende, vaak nog volstrekt onbekende talenten het podium bieden in De Naald. Via het inmiddels landelijk bekende Rabo Talenten Concours werd er door De Naald geĆÆnvesteerd in de grote namen van morgen door ze vandaag het vertrouwen en het podium te bieden. Elk seizoen beoordeelde het publiek alle voorstellingen en de maker van de hoogst gewaardeerde voorstelling van dat seizoen kreeg vervolgens de Rabo Publieksprijs uitgereikt. Volgens Naald directeur Nico Baars overtrof de belangstelling van het Naaldpubliek gelijk al vanaf het eerste seizoen alle verwachtingen. "Al in het eerste seizoen kwam de gemiddelde zaalbezetting van deze voorstellingen boven de 75% uit en is daar nooit meer onder gekomen. Nog leuker waren alle enthousiaste en inhoudelijke reacties van het publiek dat vaak mini recensies schreef op de beoordelingsformulieren."

Groot succes

De samenwerking tussen De Naald en Rabobank begon in 2012 en zou voor drie jaar zijn. Maar door de grote belangstelling en alle enthousiaste reacties van publiek en artiesten werd deze met twee keer drie jaar twee verlengd. Gerard van Hoeven, directeur coƶperatieve Rabobank: "Het Rabo Talenten Concours is de afgelopen negen seizoenen een groot succes gebleken. Wij zijn trots dat we als sponsor van dit talentenprogramma artiesten de kans hebben gegeven zich te ontwikkelen en een breed cultureel aanbod in de regio mogelijk hebben gemaakt."

Jong talent blijft volgens Baars speerpunt van het beleid van De Naald: "Het is goed om daar na zoveel jaar een andere invulling aan te geven. Maar eerst gaan we woensdagavond 12 mei feestelijk al dat prachtige talent vieren met een groots opgezet Rabo Talenten Gala waarin bijna alle publiekswinnaars van de afgelopen jaren een optreden verzorgen." Het einde van het Rabo Talenten Concours betekent overigens niet dat er een einde komt aan de samenwerking tussen Rabobank en WestlandTheater De Naald. Gerard van Hoeven: "Wij kijken terug op een ontzettend fijne en professionele samenwerking met Nico en de medewerkers van WestlandTheater De Naald. We hopen het partnerschap in een andere vorm voort te kunnen zetten en op die wijze gezamenlijke ambities te realiseren."

Publiekswinnaars

De deuren van het theater zijn nog steeds gesloten dus een afsluiting live, met elkaar in de zaal is nog niet mogelijk. Daarom wordt het Rabo Talenten Gala gratis, op woensdag 12 mei via livestream aangeboden, met korte optredens van Louise Korthals, Roos Blufpand, de Westlandse Dwaalkat, Elke Vierveijzer, De Fransse Eijkel, Anne & Lisa en Mart Hillen. De ene vanuit de intieme huiskamer op het grote podium, de ander vanuit een kleedkamer terwijl het subtropisch zwemparadijs van cabaretduo De Fransse Eijkel in de Rabo Zaal staat opgesteld. Alleen de hoogzwangere Eva Crutzen, winnares in 2013/2014, die op het punt van bevallen staat, kan er niet bij zijn.

Het Rabo Talenten Gala is woensdag 12 mei vanaf 20.00 tot 22.00 uur gratis te volgen via Facebook, YouTube en de website van De Naald. De live stream verzorgd door het Westlandse bedrijf Lighthouse Films. Meer informatie: www.westlandtheater.nl