'Padel over tien jaar groter dan tennis? Zou me niet verbazen'

Redactie 15-05-2021
Foto: Rolf van Koppen Fotografie

Padel is de snelst groeiende sport van Nederland. De Monsterse vereniging MLTV'90 was de eerste in de regio die twee banen aanlegde en zo de populaire racketsport voor de leden beschikbaar maakte. "Het is een mix van tennis, squash en schaken. Een fantastische sport."

door Youri Zaat

Voor wie nog nooit van de racketsport padel heeft gehoord, het advies om gauw eens een potje te gaan bekijken. Bij padel speelt zich in een glazen kooi een tactisch schaakspel af tussen twee teams van twee personen, die met behulp van de muren en veel communicatie hun tegenstanders proberen slimmer af te zijn en zo punten te scoren. "Padel is in Spanje op voetbal na de grootste sport. En dat is heus niet voor niets", zegt MLTV'90-voorzitter Frank Faber.

"Kracht speelt bij padel in veel mindere mate een rol dan bij tennis, hard slaan heeft geen zin. Daarentegen moet je met je dubbelpartner extreem goed communiceren en over een goede portie tactisch inzicht beschikken. En de bal mag nog stuiteren tegen de achter- en zijwand, net als bij squash eigenlijk. Alleen heeft padel wel weer de regels van het tennis. Het is dus een soort mix van tennis, squash en schaken. Ik vind het een fantastische sport."

In 2018 legde MLTV'90 twee padelbanen aan. Daarvoor had de Monsterse vereniging meerdere motieven. Enerzijds de stijgende populariteit van, en dus de vraag naar, deze sport. Anderzijds is er in Nederland al jaren een trend gaande dat tennis mondjesmaat minder populair wordt. "Daar hadden wij ook last van", legt Faber uit. "En onze tennisbanen zijn van Canada Tenn, een soort gravel en niet tegen alle weersomstandigheden bestand. Dat alles bij elkaar zorgde ervoor dat we drie jaar geleden ten koste van één tennisbaan twee padelbanen hebben aangelegd. Achteraf een gouden keuze."

Coronasport

Waar de coronapandemie bij veel sportverenigingen nagenoeg alleen maar voor problemen heeft gezorgd, vaart MLTV'90 qua ledenaantal wel bij de coronacrisis. "Dat klinkt een beetje cru, maar we hebben echt weinig te klagen in deze tijden. Vorig jaar zijn we in de algehele lockdown wel even dicht geweest, maar toen het weer was toegestaan, was de tennissport een van de eersten die weer beoefend kon worden. Wij sporten buiten en met afstand van elkaar."

Faber, die zelf vanaf 2003 lid is bij MLTV'90, geeft aan dat zijn vereniging er de afgelopen anderhalf jaar zelfs 75 leden bij heeft gekregen. "We zitten nu rond de 575 leden en zien dat veel mensen uit de buurt lid worden, die hun originele sport door alle maatregelen niet of beperkter kunnen beoefenen. Wat dat betreft zijn we misschien wel de beste coronasport."

Combinatie

De groei van het aantal leden én het feit dat de twee padelbanen gedurende de hele week behoorlijk goed bezet zijn, legt MLTV'90 geen windeieren. Met een lidmaatschap bij MLTV'90 kun je tennissen én padellen. "Daar hebben we bewust voor gekozen. Beide sporten zijn prima te combineren en we merken dat er steeds meer leden voor padel kiezen. Ook gaan steeds meer mensen padelcompetitie spelen." De Monsterse vereniging bekijkt momenteel de opties om wederom een tennisbaan in te ruilen voor nóg twee padelbanen.

Groter dan tennis?

Dat padel in heel Nederland steeds populairder wordt, heeft vele voordelen. Waar competitie spelende leden van MLTV'90 in 2018 nog wel eens naar Tilburg, Badhoevedorp of Amersfoort moesten voor een wedstrijd, hoeven zij nu minder ver te reizen. "Er zijn veel meer verenigingen in de buurt. In Naaldwijk, Rijswijk en Leiden bijvoorbeeld. Dan ben je ten minste niet een hele dag kwijt als je een uitwedstrijd speelt", zegt Faber.

Of padel de komende jaren nog meer terrein gaat winnen ten opzichte van tennis? Faber sluit het niet uit. "De verwachting is dat padel in Nederland over tien jaar een grotere sport dan tennis is. Er zijn in ieder geval genoeg ambassadeurs. Neem oud-profvoetballers Robin van Persie of de broertjes De Boer. Als je kijkt naar Spanje, zie ik het zeker gebeuren dat padel op termijn net zo populair wordt als tennis. "

---

MLTV'90 rouwt om verlies erelid Mooser

Op 30 april werd MLTV'90 opgeschrikt door het overlijden van erelid Han Mooser. Mooser, die op 96-jarige leeftijd overleed, was jarenlang voorzitter van de tennisvereniging LVM. In 1990 fuseerden LVM en Masemunster tot MLTV'90. "Han was binnen de vereniging een erg geliefd persoon. In het verleden heeft hij meerdere functies vervuld en heeft hij veel voor ons betekend. Als 80-plusser tenniste hij nog vrij fanatiek, dat geeft aan hoe veel hij van de sport hield", omschrijft voorzitter Frank Faber. Mooser was begin dit jaar 50 jaar lid van de MLTV'90 (voorheen LVM) en werd hiervoor in het zonnetje gezet.