Nadine Noordam: 'Westlandse werklust en stadse brutaliteit'

Redactie 29-05-2021
Foto: Rolf van Koppen FotografieNadine Noordam op het veld van Honselersdijk, waar alles begon.

Het Westlandse voetbal heeft er weer een prof bij. Nadine Noordam (22) verruilt ADO Den Haag na zeven seizoenen voor Ajax. De eerste stapjes op een voetbalveld deed zij in Honselersdijk, waar vader Marcel jarenlang de defensie van het vlaggenschip bewaakte. Na één seizoen Westlandia volgde op 15-jarige leeftijd de stap naar ADO Den Haag. Noordam is ADO Den Haag ontzettend dankbaar en is klaar voor de stap naar Amsterdam.

door Marcel Zaat

Na regiogenoot Mandy van den Berg (90-voudig international) kan Noordam zo maar eens het volgende Westlandse boegbeeld in het vrouwenvoetbal worden. De dynamische middenveldster speelde al 150 caps voor ADO Den Haag en kwam al veertig keer uit voor Jong Oranje. Met deze bagage vertrekt zij naar de hoofdstad, maar de periode in het groen-geel zal Noordam nooit vergeten. "Ik ben als jong meisje binnengekomen bij ADO en heb hier onwijs veel geleerd. Fantastische mensen om mij heen gehad, waarvan ik veel heb opgestoken. De stap naar Ajax is natuurlijk geweldig, een soort droom die uit komt. Samen met PSV en FC Twente beschikken zij nu eenmaal over meer middelen om in de top te spelen. Met ADO doen wij het naar vermogen prima. Wij staan op 5 juni nog in de bekerfinale tegen PSV en het zou een prachtig afscheid zijn als wij die beker winnen."

Opleidingsinstituut

Waar grootmachten Ajax, PSV en FC Twente veel speelsters van buitenaf halen staat ADO Den Haag er in het vrouwenvoetbal om bekend dat zij met prima scoutingswerk in de regio, gekoppeld aan een gedegen jeugdopleiding continue voor verfrissing van de hoofdmacht zorgen. Door heel Europa zwermen inmiddels speelsters, die de opleiding in de residentie genoten. Ook Noordam onderschrijft deze visie. "ADO heeft dit uitstekend voor elkaar. Je merkt het ook aan het grote aantal speelsters, dat vanuit onze jeugdopleiding hun debuut maken in het eerste elftal. Aan de andere kant ben je als club wel weer sneller een prooi voor de grotere clubs, die uiteindelijk toch meer te bieden hebben. Maar goed, dat is ook inherent aan het voetbal. Ben ieder geval hartstikke blij dat ik de stap naar Ajax kan maken. Ik wil heel graag kijken waar mijn plafond ligt en dan komt Ajax precies op het juiste moment."

Weerzien

Op De Toekomst zal Noordam ook worden herenigd met Victoria Pelova (startend bij Concordia uit Delft). Drie seizoenen vormden zij een op elkaar ingespeeld duo in de Haagse hoofdmacht en ook doorliepen zij vanaf Oranje onder 13 diverse vertegenwoordigende elftallen. "Met 'Vic' aan de bal verwacht je altijd dat het goed komt. Fabelachtige techniek, altijd aanspeelbaar en het perfect aanvoelen van het beslissende moment. Natuurlijk is het ontzettend fijn dat wij nu bij Ajax weer samen komen. Alleen ben ik mij er goed van bewust dat ik het zelf moet laten zien. De profwereld is harder en daar moet je een plek in de kleedkamer écht veroveren."

Profbestaan

Noordam, die haar baan als bewegingsagoog binnenkort op moet geven, heeft enorm veel zin om zich straks volledig op het voetbal te focussen. "De gesprekken bij Ajax met technisch manager Daphne Koster en met trainer Danny Schenkel verliepen goed. Alle plannen met het elftal werden netjes uitgelegd en ook juist waarom zij mij graag aan boord willen hebben."

Voor Noordam was er twee jaar geleden ook al verregaande Amsterdamse interesse. "Toen had ik het gevoel dat ik er nog niet helemaal klaar voor was. Ik kwam ook uit een vervelende periode door een gebroken middenvoetsbeentje. Dat speelde allemaal parten. Nu, twee jaar verder heb ik meer ervaring opgedaan. Zeker in de topwedstrijden kom je in moeilijke situaties en worden er vaak andere dingen gevraagd. Dat gaat mij steeds beter af, dus toen Ajax wéér contact zocht was ik er voor mij zelf snel uit. "

---

Kernkwaliteiten

Alex Scholte kent Noordam door en door. De Haagse ervaringsdeskundige in het vrouwenvoetbal was bij ADO Den Haag actief als jeugdtrainer, assistent-trainer van het eerste elftal en technisch manager en maakte de opmars van Noordam van dichtbij mee. "Na een half jaar schoven wij haar al door naar het eerste elftal. Het mooie aan haar is dat zij de werklust heeft van een westlandse en de brutaliteit van het stadse. Ik weet hoe Nadine bloedfanatiek kan zijn. Als het een keer niet lukte stond zij stampvoetend op het trainingsveld. Het stoom kwam dan uit haar oren. In het begin kon zij nog wel eens in zeven sloten tegelijk lopen. Door haar instelling heeft zij zich ontwikkeld tot wie zij nu is. Zij heeft de kernkwaliteiten om zich bij Ajax als vaste waarde in het elftal te spelen. Als gids op haar route ben ik trots dat zij nu zover is gekomen."