Kauffmann komt, Kauffmann gaat: 'Er moet commitment naar elkaar zijn'

Redactie 04-06-2021
Foto: Rolf van Koppen FotografieWillem Kauffmann: \Ik weet wat hier de mogelijkheden zijn, maar dat is voor mij ook weer direct de uitdaging.\

De dames van HV Westland staan komend seizoen onder leiding van trainer Willem Kauffmann. De hockeysters werden afgelopen twee onderbroken corona-jaargangen getraind door Rens Kauffmann (geen familie), die het trainerschap niet meer kan combineren met zijn werkzaamheden. Met Willem Kauffmann haalt de hockeyclub een ervaren trainer in huis, die gepokt en gemazeld is in de hockeywereld.

door Marcel Zaat

In Willem Kauffmann (54) krijgen de hockeysters van HV Westland, die in 2019 naar de eerste klasse promoveerden, dus een ander gezicht voor de groep. De in Den Haag woonachtige coach heeft als eerste opdracht om de ploeg naar het niveau van een stabiele eersteklasser te brengen. De Naaldwijkse club is afhankelijk van eigen jeugd. De eerste klasse, het vierde niveau van Nederland is dan snel het plafond in de hockeywereld. Kauffmann, die rond 2013 de D-jeugd en jongste jeugd van HV Westland trainde, is zich er van bewust dat de vereniging niet de top is van Nederland of Frankrijk, waar hij eerder werkte. "Ik weet wat hier de mogelijkheden zijn, maar dat is voor mij ook weer direct de uitdaging. Ik wil graag de club verder helpen en de speelsters op persoonlijk gebied ontwikkelen. Het is op dit niveau vaak prettiger werken. Ik zie mezelf als een trainer die graag een project begint. Een team van een zes naar een negen brengen. HV Westland is voor mij hierin een bekende club, omringd met de juiste mensen.''

Directeur Sportif

Kauffmann stond al op jonge leeftijd als geboren Fries in Groningen voor het eerst als trainer voor de groep. Op het allerhoogste niveau heeft hij gewerkt bij het Frans Lille MHC, "Frankijk was een mooie tijd met ook Europese wedstrijden. Ik werd er directeur sportif, maar stond gewoon op het trainingsveld. Op een gegeven moment moest ik landskampioen worden óf de beker winnen. Dat jaar speelden wij goed hockey en de speelsters ontwikkelden zich prima, maar in juni vloog ik er uit. Wij werden derde. Zo werkt het in de top."

Watervelden

Terug in Nederland werd Kauffmann assistent bij de dames van Klein Zwitserland en via het Voorschotense Forescale belandde hij bij HC De Ijssel, waar hij eerst assistent werd van Rens Kauffmann en twee seizoenen geleden als hoofdtrainer de herenploeg naar de eerste klasse loodste. "Ik was in onderhandeling met de club over verlenging en in de tussentijd kreeg ik de aanbieding van HV Westland, wat mij toch aan het denken zette. Alles afwegend viel de keuze op HV Westland. Ook belangrijk is dat wij op watervelden kunnen spelen en de club is hierin ook met een vierde veld bezig. Bovendien had ik weer zin om dames te gaan trainen. Dat heb ik mijn hele trainingscarrière afgewisseld."

Topfit

Kauffmann start volgende week in Naaldwijk al de eerste training en zal in twee blokken naar het nieuwe seizoen werken. "Door het coronagebeuren is alles natuurlijk anders, maar ik wil dat de groep op 13 september ieder geval topfit aan de competitie start." Kauffmann, die op alle niveaus werkzaam is geweest, zal het maximale gaan eisen van zijn ploeg. "Er liggen zoals gezegd voldoende uitdagingen. In ieder geval commitment naar elkaar, dat is belangrijk. De bereidheid en toewijding om met elkaar de klus te klaren. Dat is een vereiste in een project wat je met elkaar aan gaat."

Familievereniging met gezonde ambitie

Wilbert Litjens, neef van Paul Litjens (177 interlands) behartigt bij HV Westland de technische zaken en is blij met de aanstelling van Kauffmann. "Vooropgesteld vonden wij het jammer dat Rens aangaf om te stoppen. Ondanks de onderbroken seizoenen zat er onder hem écht een stijgende lijn in het elftal. Maarten van der Starre, onze voorzitter heeft nog wel eens contact met Willem en vroeg of hij binnen zijn netwerk nog geschikte kandidaten wist. Zo is het balletje gaan rollen. Mathieu de Jong, onze coach bij de heren kwam zo ook via Willem binnen. Willem bezit het empathisch vermogen wat hier past. Wij zijn een familievereniging en daar passen bepaalde type trainers precies tussen."