Start van de Regio Cup zorgt voor enthousiasme op de Westlandse velden

Redactie 13-06-2021
Foto: Rolf van Koppen FotografieDe JO12-2 van VELO en de JO12-3 van RKDEO zijn dolblij dat ze weer een potje kunnen voetballen.

Voor het eerst sinds oktober werd er vorige week zaterdag op de Westlandse velden weer in competitieverband gevoetbald. Voor jeugdelftallen wordt de Regio Cup nog voor de zomerstop afgewerkt. Een rondje langs de velden zaterdagochtend leerde ons dat de Westlandse clubs de zaakjes nog prima op orde hebben.

door Youri Zaat

Vlak nadat op sportpark de Hoge Bomen de hekken zaterdagochtend vroeg waren geopend, stormde er een groepje met de allerjongste jeugd van VV Naaldwijk het terrein op. "We hebben nog nooit verloren!", klonk het onoverwinnelijk uit de jonge kelen. Jelle van Waveren, bestuurslid voetbalzaken bij de Naaldwijkers, lag in een deuk. "Die gastjes van de JO-8 zijn pas heel kort lid en hebben ook nog nooit een wedstrijd gespeeld. Het is tekenend voor de situatie waarin we zitten."

De Regio Cup is een alternatief voor de reguliere voetbalcompetities, die door de coronapandemie al maanden geleden werden stopgezet. Voor de senioren bleek het organiseren van de Regio Cup niet haalbaar, maar de jeugdteams tot 18 jaar spelen voor de zomervakantie nog wel een aantal wedstrijden tegen andere clubs uit de regio.

Traktatie

In de kantine heeft VV Naaldwijk-voorzitter Aris van Daalen wat tijd vrijgemaakt. "De vlag kon uit toen we hoorden dat de Regio Cup weer zou gaan beginnen. Na zo'n lange periode zonder wedstrijden, is het echt heel belangrijk dat we als vereniging aan onze leden kunnen laten zien: we zijn er nog. En gelukkig functioneert alles nog. Scheidsrechters, mensen achter de bar, de groep vrijwilligers stond weer voor ons klaar. Dat alles maakt mij een trotse voorzitter."

Eén van de nog geldende maatregelen is dat er geen ouders van kinderen van de thuisspelende teams op de sportparken mogen kijken. Ouders van bezoekende verenigingen die voor vervoer zorgen, de zogeheten rij-ouders, zijn wel welkom. Op sportpark de Hoge Bomen is er dan ook een select groepje ouders te bekennen. "Dat we na zo'n lange tijd weer naar onze meiden mogen kijken, is al een traktatie op zich", vertelt een moeder, wiens dochter in VV Maasdijk meiden onder 13 speelt. Volgende week speelt haar dochter in Maasdijk en dan mag diezelfde moeder dus niet langs de lijn staan. "Dat is wel een beetje raar, maar nu eenmaal de maatregel. Het gaat erom dat die meiden weer lekker tegen andere teams kunnen voetballen."

Dolblije jeugd

Enkele kilometers verderop bij VELO in Wateringen valt direct op dat het op de parkeerplaats stukken drukker is dan in de afgelopen maanden. Onder het genot van een bak koffie vertellen wedstrijdcoördinatoren Bart van Zuylen en René Jansen over het reilen en zeilen bij het Wateringse voetbalbolwerk. In eerste instantie zat het duo vorige week maandag, toen de KNVB groen licht gaf voor de Regio Cup, even met de handen in het haar, maar zaterdagochtend liep alles op rolletjes. "Het was even puzzelen met de velden en het aantal wedstrijden, maar dat is uiteindelijk goed gekomen", zegt Van Zuylen.

Een rondje langs de velden aan de Noordweg leverde eveneens geen drukte langs de lijn op. Een aantal ouders van bezoekende teams van Forum Sport en RKDEO, wat enthousiaste trainers en coaches en de scheidsrechters waren naast de dolblije jeugd de enige bezoekers. "Een beetje vreemd is het wel, maar volgens mij houden alle VELO-ouders zich keurig aan de regels om niet te komen kijken", zegt Van Zuylen, terwijl hij op het complex uitkijkt.

De komende weken staan voor de meeste jeugdteams uit Westland dus in het teken van de Regio Cup. Voor het eerst sinds oktober wordt er weer in competitieverband. Voor de jeugdspelers eindelijk weer iets om op zaterdag naar uit te kijken, voor de verenigingen eindelijk weer de mogelijkheid om de diensten aan te bieden aan hun leden.

Niet alle Westlandse verenigingen doen mee aan de Regio Cup

Daar waar op het merendeel van de Westlandse verenigingen zaterdag weer in competitieverband werd gevoetbald, nemen FC 's-Gravenzande, Quintus en Lyra geen deel aan de Regio Cup. Betere alternatieven, een gebrek aan velden (die in onderhoud zijn) en de afnemende animo om nog zo lang tot in de zomer door te voetballen waren de voornaamste redenen bij de clubs in kwestie. Jeugdvoorzitter Michiel Ferweda van FC 's-Gravenzande licht het besluit van zijn vereniging nader toe: "We hebben veel waardering voor de KNVB, maar zagen het niet zitten om met onze jeugdteams mee te doen. De kans dat er alsnog wedstrijden uitvallen, is groot en het besluit om daadwerkelijk met de Regio Cup te starten, kwam vrij laat. Wij hadden ondertussen al andere plannen in de vorm van onderlinge jeugdtoernooien, waarbij leeftijdsgroepen en teams door elkaar zijn gemixt. Wij denken dat dat op dit moment de beste seizoensafsluiter is, zeker ook voor het familiegevoel van dat FC 's-Gravenzande wil uitstralen."