Edo Haan dankbaar en trots burgemeester van Maassluis te mogen blijven

Redactie 11-06-2021
Foto: Annette Jansen

Edo Haan zei gisteravond "blij en trots" te zijn dat hij ook de komende zes jaar burgemeester mag zijn van Maassluis. In zijn rol van voorzitter van de vertrouwenscommissie maakte VVD-fractievoorzitter Dick Snoeck het besluit van de volksvertegenwoordiging nog een termijn met hem verder te willen bekend.

door Chrit Wilshaus

Raadsleden spraken zich daar in een besloten vergadering over uit. In de buitengewone vergadering van de gemeenteraad die daarop volgde werd het besluit openbaar gemaakt. Dat daar vanwege de coronamaatregelen geen publiek bij aanwezig mocht zijn, vond voorzitter John Dolstra (ChristenUnie) jammer. Volgens Snoeck is het burgemeestersambt veelzijdig. "Zo is hij niet alleen voorzitter van de gemeenteraad en het college maar hij is ook verantwoordelijk voor politie, brandweer en de openbare orde. Daarnaast is de burgemeester een belangrijke schakel in het regionale openbaar bestuur en bovenal een burgervader. Al die rollen zijn complex en veelomvattend. Het ene moment reikt hij een stadsspeld uit aan een inwoner om waardering te tonen en het ander moment sluit hij een woning om de veiligheid in een buurt te waarborgen. Dat vraagt veel van je en van je omgeving." Snoeck benadrukte dat een burgemeester een alleskunner moet zijn en moet groeien in zijn rol. "Dat is burgemeester Haan gelukt. We hebben de overtuiging dat Maassluis met burgemeester Haan klaar is voor de toekomst. Edo Haan is een bestuurder die staat voor zijn stad en zijn inwoners. Bovendien zijn we er van overtuigd dat Koning Willem-Alexander te zijner tijd zal besluiten de aanbeveling van de gemeenteraad burgemeester Haan te herbenoemen, zal overnemen." Snoeck besloot met Edo Haan en zijn echtgenote Ruth te feliciteren met de herbenoeming en hem veel succes toe te wensen de komende zes jaar.

Aan elkaar wennen

Na bloemen te hebben gekregen en een fotomoment dankte Haan de gemeenteraad voor zijn herbenoeming waar hij "dankbaar, blij" maar ook "zeer trots" om zei te zijn. "Zes jaar geleden doorliepen we eenzelfde traject met elkaar." En ook deze keer ging een vertrouwenscommissie aan de slag en werd een zogeheten Verslag van Bevindingen opgesteld. Dat is een soort schoolrapport maar dan voor burgemeesters. De gesprekken die met hem gevoerd werden bevatten volgens Haan geen verrassingen. "De afgelopen jaren hebben we elkaar praktisch wekelijks bezig gezien. Regelmatig waren er bilaterale gesprekjes. Zoals bij de gebruikelijke borrel na afloop van een raadsvergadering of op mijn kamer. En eens per jaar hadden we een goed gesprek over hoe het nu eigenlijk ging. In het begin moesten we een beetje aan elkaar wennen. Het burgemeesterschap is anders dan het wethouderschap en Maassluis is toch echt anders dan Zoetermeer."

Belangrijke beslissingen

Haan omschreef het eerste jaar van zijn burgemeesterschap als pittig. "Met gedoe in de Burgemeesterswijk en de landelijke intocht van Sinterklaas. Daarmee was mijn introductieprogramma aardig gevuld. Op deze manier maakte ik snel kennis met het belang van de portefeuille Veiligheid en Openbare Orde die nieuw voor mij was. Vanuit mijn huis aan de Burgemeester de Jonghkade leerde ik ondertussen onze fantastische historische binnenstad goed kennen. Veel visite zei na een dagje Maassluis tegen me: 'Wat een fantastische dag, we komen gauw nog eens kijken.' Sinds mijn komst is de stad fors in omvang toegenomen. Zo steeg het inwonertal van Maassluis met meer dan 1000 personen naar nu ruim 33.500. Dat is het gevolg van besluiten die door onze voorgangers genomen zijn. Huidige bestuurders staan per definitie op de schouders van hun voorgangers. Die voorgangers, waaronder menig zittend raadslid of wethouder, hadden het goed gedaan. In 2015 trof ik een stad aan die er goed bij lag. Zo waren er belangrijke beslissingen genomen over de bouwplannen voor onder meer het Balkon en Wilgenrijk. Mijn vrouw Ruth en ik hadden het geluk als een van de eersten een huis te kunnen kopen in Wilgenrijk. Sinds 2017 wonen we daar met veel plezier. Momenteel verrijst de nieuwe wijk de Kade. Ik ben ervan overtuigd dat ook die wijk een aanwinst is voor Maassluis en zo is er meer om samen met enige trots op terug te kijken. Zoals de realisatie van een nieuwe basisschool, het sterk vernieuwde winkelcentrum Koningshoek, de renovatie van de Wip, de doorstart van het theater, de heropening van de Monstersche Sluis, het eerste hotel en de komst van de metro. Er stonden en staan veel hijskranen de stad, terwijl er traditioneel veel verenigingsleven is in Maassluis."

Respect

"Het werk in Maassluis ervaar ik als plezierig. De omgangsvormen in de politiek zijn uiterst prettig. Uiteindelijk komt het eropaan of je elkaar met respect tegemoet treedt. En dat is het geval in politiek Maassluis. Menige gemeente kan jaloers zijn op de waarden en normen die wij bij het bestuur van onze stad hanteren. Een zeer prettige en deskundige griffier helpt daar ook bij. Zo'n werksfeer zorgt ervoor dat de stad er nog steeds goed bij ligt. Zowel fysiek als sociaal en dat onze financiƫle positie goed is. Ondanks het kwalijke Rijksbeleid richting gemeenten. Ik hoop dat we de goede sfeer ook na de verkiezingen van volgend jaar kunnen blijven vasthouden."