Pijlers van de Samenleving: 'Wij gaan voor krachtige matches'

Redactie 24-06-2021
Foto: Charles JungschlagerCo\u00f6rdinatoren Wendy Enthoven en Peter van der Wel van School\u2019s cool Westland.

School's cool Westland heeft de juryprijs gewonnen van het jaarlijkse WestlandHart. Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van wethouder Piet Vreugdenhil, vond dat School's cool zich op een speciale manier heeft onderscheiden op het gebied van vrijwilligerswerk.

door Linda van der Klooster

"School's cool Westland heeft bijgedragen aan een goede start van veel leerlingen en helpt tegen schooluitval bij kinderen aan het begin van het voortgezet onderwijs", staat er in het juryrapport te lezen. Andere genomineerden waren Fietsen voor mijn eten, die de publieksprijs won, Stichting Clean up Team Westland en De Vereeniging. De genomineerde organisaties ontvangen elk een bedrag van 2500 euro dat vrij te besteden is.

Coördinatoren Wendy Enthoven en Peter van der Wel van School's cool Westland zijn trots. "We hoorden het in Brownies en Downies in 's-Gravenzande, waar afvaardigingen van alle genomineerden waren uitgenodigd", vertelt Wendy. "De wethouder was er en zelfs drie cameraploegen. Het was leuk om dat weer live te kunnen doen, op anderhalve meter. Er was een hele leuke sfeer. Een feestje."

Wendy en Peter vinden alle genomineerde initiatieven geweldig. "Het doet ons goed dat we er een beetje extra uitsprongen. Mooie promotie, want voor ons is het fijn als mensen School's cool kennen."

"Wat onze vrijwilligers doen, is altijd achter de voordeur", vertelt Peter. "Wat onze vrijwilligers doen is relatief onzichtbaar. Daarom is het des te mooier dat hun inspanningen gezien zijn en gewaardeerd worden."

Overstap

School's cool Westland is ooit opgericht door Jan Delfgaauw en bestaat inmiddels tien jaar. "Wat wij doen is zorgen dat kinderen extra ondersteuning krijgen bij de overstap van basisonderwijs naar voorgezet onderwijs", legt Peter uit. "Vaak is dat bij omstandigheden zijn waar het kind niets aan kan doen."

De vrijwillige mentoren worden door de coördinatoren gekoppeld aan de kinderen, die meestal vooral moeite hebben met plannen en organiseren en soms met aanpassingsproblemen op het sociale vlak. Wendy: "Om in aanmerking te komen voor een mentor kijken wij naar de aard, de achtergrond en de omstandigheden van het kind. We proberen maatwerk te leveren, door te luisteren naar zowel leerling als vrijwillige mentor. Als we dat van allebei helder in beeld hebben, kunnen we heel krachtige matches maken."

Een mentor blijft anderhalf jaar in contact met de leerling, vanaf het eind van groep 8 tot aan de kerstvakantie in het tweede jaar. Het doel is dat de leerling zelfstandig verder kan. School's cool Westland maakt rond de 25 matches per jaar. Wij hebben mentoren tussen de 18 en de 74 jaar, met een zeer diverse achtergrond. Peter: "Allemaal zijn het zeer gedreven en betrokken mensen, heel helpend voor de kinderen."

Soms is meer nodig dan School's cool kan bieden. "Wij hebben ook een signaleringsfunctie. Als het verstandiger is om verder te kijken voor andere ondersteuning geven wij dat aan."

De voordrachten van leerlingen worden gedaan vanuit de basisschool. "Wij vinden ook het contact met scholen heel belangrijk", zegt Wendy. "Goed dat zij ons weten te vinden en de moeite nemen om die voordracht te doen. Wij stimuleren de vrijwillige mentoren ook om contact te leggen met de klassenmentor van de brugklas."

Erkenning

"Het feit dat we genomineerd waren was al een hele prijs op zich", vindt Wendy. "De erkenning is erg mooi. Soms merken we dat het werk als vanzelfsprekend wordt gezien. Zo'n prijs draagt eraan bij om de mentoren te laten zien: kijk eens hoe goed het gewaardeerd wordt."

Het gewonnen geldbedrag gaat naar de ondersteuning van de mentoren, vertelt Peter. "Ook gaat een deel van het bedrag naar de lopende mentoraten en komt op die manier bij de kinderen. Zo krijgen beide doelgroepen een extraatje. Voorheen hadden wij een potje, waar elk jaar een bedrag uit naar de mentoraten ging. Voor boeken, educatieve spellen, een gezamenlijk uitje of een voetbalshirt. Dat potje is net leeg, dus het is perfect zijn om het bedrag deels daarvoor te gebruiken."

Ook willen de coördinatoren een training inkopen. "Ankie Remijn van Investeren in Leren is een specialist op het gebied van het mentoring van pubers. Ze heeft al eerder lezingen bij ons gegeven en ze heeft boeken geschreven die we uitlenen aan de mentoren. Dus het gaat echt om professionalisering van mentor en ondersteuning van ouders."

Het is mooi genomineerd te worden, maar dankbaarheid voor je vrijwilligerswerk kan al als een prijs voelen. Wil je dat ook ervaren? Kijk voor leuke en uitdagende klussen op www.westlandvoorelkaar.nl.