Wethouder Varekamp: 'Ongewenst dat Ambachtsweg weer open gaat'

Redactie 23-06-2021
Foto: Stock

Bewoners van de Wateringse Ambachtsweg en Ambachtshof willen de afsluiting van de Ambachtsweg graag behouden. Dat hebben zij in de commissie van dinsdagavond gezegd. Verkeerswethouder Pieter Varekamp (VVD) noemde het ongewenst dat de Ambachtsweg straks weer open gaat voor doorgaand verkeer.

De verkeersmeting die in maart is begonnen loopt nog, resultaten worden halverwege volgende maand verwacht, maar alles wijst erop dat de situatie van voor de wegafsluiting niet terugkeert.

Bewoners

Het merendeel van de bewoners is daar blij mee. Roberto van Veen bijvoorbeeld heeft namens de werkgroep verkeersveiligheid Wateringen ingesproken in de commissie. Hij wees op de verbeterde verkeersveiligheid van de straat sinds daar geen doorgaand verkeer meer rijdt. Ook andere insprekers uit de straat en uit de Ambachtshof zijn positief over de afsluiting en hebben een pleidooi gehouden voor een permanente afsluiting.

Maar bewoners van de Noordweg hebben het verkeer voor hun deur zien toenemen sinds de Ambachtsweg dicht is. Zij zijn daar niet gelukkig mee en hebben hun zorgen ook uitgesproken in de commissie. Bewoner Piet van der Valk vreest dat de drukte aan de Noordweg in de toekomst verder toeneemt. Naast de drukte van overdag, hebben zij in de avonduren last van te hard rijdende automobilisten.

De Noordwegbewoners willen maatregelen om de verkeersveiligheid te garanderen. Zij vragen om het plaatsen van een flitspaal, het toevoegen van twee rijstroken om de druk te verminderen en dubbele strepen op de middenweg zodat automobilisten duidelijk kunnen zien waar zij horen te rijden en dat inhalen op de weg niet gaat.

Rotonde

De gemeente heeft tijdens de bespreking van de afsluiting van de Ambachtsweg laten weten dat de kruising Noordweg-Laan van Wateringseveld wordt omgevormd tot een rotonde. De gemeente Den Haag neemt dat voor zijn rekening, zei een ambtenaar. De rotonde moet de verkeersdoorstroming verbeteren.

Verkeerswethouder Varekamp heeft gezegd dat de gemeente zich nog buigt over passende maatregelen voor de Noordweg. Verder zei hij dat Westland nog een oplossing zoekt voor de andere uitgang van Wateringen, bij de Poeldijkseweg bij Barn 47. Als het daar minder knelt, geeft dat lucht op de Noordweg. De verkeerssituatie moet sowieso worden aangepast, omdat in Wateringen Noord een nieuwe wijk verrijst. Met zevenhonderd nieuwe woningen erbij, is te verwachten dat het verkeer ook verder toeneemt.