Coach Ester schrijft boek: 'Van wie ben jij d'r één?'

Redactie 29-06-2021
Foto: Priv\u00e9Ester Zwinkels-Barendse (linksvoor) presenteerde het boek dit weekend aan haar negen broers en zussen.

Met haar boek 'Van wie ben jij d'r één?' geeft coach Ester Zwinkels-Barendse een inkijkje in haar familie(systeem).

Als je een typisch Westlandse achternaam hebt, dan krijg je bij het voorstellen vaak de vraag: 'Van wie ben jij d'r één?' Maar wat is eigenlijk de invloed van je familie en je familiegeschiedenis op wie je vandaag de dag bent? Coach Ester Zwinkels-Barendse zocht het uit en schreef er een boek over met als titel de veelzeggende vraag 'Van wie ben jij d'r één?'

Haar vader was 15 jaar toen zijn leven volledig op z'n kop kwam te staan. Op de eerste schooldag na de zomervakantie, overleed zíjn vader plotseling en liet zijn moeder en negen kinderen in de leeftijd van 6 tot 19 jaar achter. Hij was slechts 42 jaar geworden.

Ester groeide op met verhalen over haar grootvader, die in zijn leven dus nooit opa is geworden. Toen haar eigen zoon 15 werd en op het punt stond naar de vierde klas te gaan, realiseerde ze zich pas hoe jong haar vader was toen dit drama zich voltrok. Ze vroeg zich af hoe hij en zijn broers en zussen toen waren omgegaan met het verlies en hoe hen dat gevormd heeft. Wat merken zij nu, ruim een halve eeuw later, nog van die gebeurtenis in hun leven? Ook was ze benieuwd of ze waarden of eigenschappen zou ontdekken die ze herkent in zichzelf, als afstammeling van deze familie.

Nieuwsgierig

"Ik voelde me net een gouddelver!", vertelt Ester. "De hoop en verwachting om waardevolle ontdekkingen te doen, motiveerden me om door te graven, ook al wist ik niet precies waar ik naar zocht." Negen intieme en open gesprekken met haar vader, ooms en tantes resulteerden in de ontdekking van drie belangrijke familiewaarden, waaronder 'nieuwsgierigheid'. De gesprekken werden gebundeld in het boek.

"Met dit boek hoop ik mensen te prikkelen om ook eens op deze manier naar hun wortels te kijken. Het is interessant en geeft ruimte voor persoonlijke groei. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje nieuwsgierigheid."

In haar praktijk, de Coachkas in Honselersdijk, begeleidt Ester dagelijks mensen die zich willen ontwikkelen of tegen moeilijkheden aanlopen. "Door met hen te kijken naar het familiesysteem, ontstaat ruimte voor verandering en opent de weg naar een gelukkiger en lichter leven."

Het boek 'Van wie ben jij d'r één?' is verkrijgbaar via de website www.decoachkas.nl en kost 30 euro. Het boek is verzorgd door Uitgeverij West Media.