Lierse sportclubs hopen op alternatief uitbreidingsplan

Redactie 30-06-2021
Foto: []

De Lierse sportverenigingen hopen op een alternatieve oplossing voor de uitbreiding van het Lierse sportpark De Zweth. Wethouder Pieter Varekamp (VVD, Sport) maakte tijdens de presentatie van de Voorjaarsnota begin juni bekend geld te willen uittrekken om dit jaar de aangrenzende grond aan te kopen zodat het sportpark kan uitbreiden. Maar het perceel staat niet te koop, zegt de eigenaar.

door Evelyne Lammerding

De tennis- en de korfbalvereniging in De Lier zijn uit hun jasje gegroeid. De verenigingen kampen al jaren met wachtlijsten. Na een presentatie over de uitbreidingsplannen die de sportverenigingen vorig jaar in de zomer gaven, liet Onno Keijzer, penningmeester van de Lierse tennisclub 't Loo, weten met een wachtlijst van 300 nieuwe leden te zitten. De korfbalvereniging Valto begon met 200 leden en groeide naar 450 leden, zei voorzitter Marco Stolze. Daarom deelt Valto velden in twee voor trainingen. Een seniorenteam wacht nog steeds op ruimte. De handbalvereniging zit in een verouderd gebouw.

Met de aanbouw van nieuwe wijken in De Lier is de verwachting dat de aanwas van de sportclubs de komende jaren verder gaat toenemen.

Oplossing

De clubs hadden de handen ineen geslagen om tot een oplossing te komen. De aankoop van een aangrenzend perceel waarop kassen staan, zou de oplossing zou bieden. Volgens de sportverenigingen wilde de eigenaar verkopen. Met 2 hectare extra grond kon het sportpark worden uitgebreid en vernieuwd. De sportclub had berekend dat grondaankopen 1,7 miljoen euro zou kosten en renovatie van het park 1,9 miljoen euro.

Sportwethouder Varekamp had er aanvankelijk geen oren naar vanwege geldgebrek, maar kwam begin juni met het nieuws dat de gemeente wel kon investeren in het sportpark. Tijdens de presentatie van de Voorjaarsnota en in de raadsvergadering heeft Varekamp gezegd 1,7 miljoen euro te willen reserveren voor grondaankopen. Voor de aanleg en vernieuwing wilde de gemeente 2,9 miljoen euro uittrekken. De plannen moesten nog wel door de gemeenteraad worden bekeken. Als die akkoord zou gaan, konden de plannen dit jaar verder vorm krijgen.

Maar de grondaankopen kunnen niet doorgaan, omdat de eigenaar niet wil verkopen, werd bekendgemaakt in een besloten deel van een commissievergadering, meldde dagblad AD Westland vorige week.

Alternatieven

De sportverenigingen wachten nu op alternatieven, laat de voorzitter van de Lierse tennisclub Cor van Staalduinen weten. De voorzitters van de sportclubs praten deze woensdag (30 juni) met wethouder Varekamp. Van Staalduinen verwacht dan meer te weten. "Er waren drie scenario's. Een was de aankoop van het perceel. Dat gaat niet door. Maar twee jaar geleden was er al sprake van dat het aangrenzende perceel binnen een termijn van vijf jaar in de verkoop zou komen.''

De verenigingen hadden de voorkeur voor die oplossing, lieten zij vorig jaar weten. "Nu gaat dat voor tenminste de komende vijf jaar niet gebeuren. Dan zijn er nog twee andere scenario's die bij ons onbekend zijn en waar we woensdag meer over horen.''

De eigenaar van de aangrenzende firma Luijendijk laat weten dat het bedrijf is verhuurd en helemaal niet te koop staat. Dat was vorig jaar al duidelijk gemaakt aan de sportverenigingen, reageert hij. Verder zegt hij tot begin vorige week geen contact te hebben gehad met de gemeente. Dat is er wel gekomen, op zijn initiatief. Hij omschrijft het contact als positief. Maar tot die tijd werd vooral over het bedrijf gesproken, niet met het bedrijf, zegt de Lierenaar.

Alternatieven

Van Staalduinen spreekt over de langere termijn als het gaat om uitbreiding van het sportpark op de aangrenzende grond, maar heeft nu alle hoop gericht op alternatieve oplossingen. Bij het overleg over uitbreiding is ook voetbalvereniging Lyra aangeschoven, zegt de LTC-voorzitter. Wellicht levert dat nieuwe mogelijkheden op.

De verenigingen verwachten woensdag meer te horen van de sportwethouder.