Promotie voor Barry de Man als nieuwe trainer Westlands Elftal

Redactie 11-07-2021
Foto: Ron HeinenMet de WestlandStek vers opgespeld wenst Johan Voskamp (r.) zijn opvolger Barry de Man bij het Westlands Elftal veel succes.

Barry de Man (47) uit Hoek van Holland is de opvolger van Johan Voskamp als trainer van het Westlands Elftal. Dat maakte voorzitter Nico van der Knaap van koepelorganisatie FeVoWest bekend tijdens de afscheidsbijeenkomst van Voskamp bij De Tuinderij.

door Hans Bos

"Ik was verguld dat ik door het bestuur werd gevraagd om Johan Voskamp op te volgen. Daar had ik zelf geen rekening mee gehouden, maar ik had weinig bedenktijd nodig om er positief op te reageren", vertelt De Man in de bestuurskamer van HVC'10, de thuishaven van de enige plaatselijke voetbalvereniging na de fusie tussen Hoek van Holland en Hoekse Boys. De Man maakt een ontspannen indruk. Net als voorganger Voskamp zit hij niet snel om woorden verlegen. "Ik zal het niet veel anders aanpakken dan Johan. Wel wil ik meer gericht gaan selecteren en het liefst een keuze kunnen maken voor alle posities in het team."

"Voorlopig zal het nog wel even duren voordat we met het Westlands Elftal in actie kunnen komen", vervolgt De Man. "De gevolgen van het coronavirus zullen nog lang merkbaar zijn. Verenigingen zijn al lang blij dat de sportparken toegankelijk zijn en er weer kan worden getraind. De voorbereiding op het nieuwe seizoen zal ook wel wat anders verlopen dan gebruikelijk. Zelf schat ik in dat het Westlands Elftal pas in de aanloop naar het seizoen 2022-2023 voor het eerst in actie zal komen. Het zou mij niet verbazen als Westlandia ons dan weer in hun oefenprogramma als tegenstander opneemt. Ik kom er graag met de selectie en begeleiding. Alles is daar op het sportpark De Hoge Bomen tot in de puntjes gereld. Op welke we avond we er ook trainen, er zijn altijd vrijwilligers beschikbaar, zo is mij in de loop der jaren wel opgevallen."

Dankbaar

Johan Voskamp, op initiatief van voormalig voorzitter Rien Mostert sinds 2003 als trainer van het regioteam aan de FeVoWest verbonden, haalde bij zijn aanstelling zelf Barry de Man en Gerard van Emmerik als zijn assistenten binnen. De Man is Voskamp er nog dankbaar voor. Beiden waren op dat moment al actief geweest bij Hoek van Holland. Voskamp als trainer en De Man net als zijn vader en opa als voetballer. Moeder De Man komt van origine uit Naaldwijk. Barry komt uit een gezin van drie kinderen. Hij is zelf de oudste en broer Erwin en zus Marjolein volgden. "Erwin speelde ook voor Hoek van Holland, maar heeft het nu met een eigen zaak als loodgieter te druk om nog in actie te komen. Hij beperkt zich tot wat wielrennen. Mijn zus heeft nooit wat met voetbal gehad. Zij woonde eerder in Maassluis, nu in Maasland. Het blauw-wit van Hoek van Holland zit wel in de aderen van onze familie. We stonden bekend als de waterdragers van het team. 'Niet lullen, maar poetsen', dat was ons motto. Zelf speelde ik op vleugel, of als laatste man, maar vooral op de positie zes. Ik behoorde niet tot de sierlijkste voetballers, maar was meer een puinruimer."

Botontsteking

"Trainer Rob Blankenstein liet mij debuteren in het eerste elftal bij Hoek van Holland. Daarna volgden Hans Buitenweg, Johan Voskamp, Martin Klomp, en Herman van Dinten. Onder Van Dinten speelde ik mijn laatste wedstrijd. We moesten met 5-0 winnen van Toofan om niet te degraderen uit de derde klasse. Ik kopte zelf de 5-0 binnen en de klus was geklaard. Bij een corner wilde ik ook 6-0 maken voor de zekerheid, maar in een onschuldig duel kwam een speler bij het neerkomen met zijn knie op mijn bovenarm. Ik voelde direct dat het fout zat. Mij arm was finaal afgebroken. Er werd een pen in het bot geplaatst. Dat ging allemaal nog wel. Veel vervelender was de botontsteking waar ik mee te maken kreeg. Ik heb in 2008 drie maanden in het ziekenhuis Leyenburg in Den Haag gelegen,'' diept De Man uit zijn geheugen op. "Ik ben daarna nog een kleine twintig keer geopereerd. Ik heb nu permanent twee platen en dertien schroeven in de arm. Contactsport werd mij verboden. Mijn werk is immers belangrijker," zegt De Man, die werkzaam is als KPT'er: Klinisch Prothese Technicus. "Ik bak gebitten om het maar samengevat te benoemen en meet alles aan van A tot Z. Ik pendel voor Dent4You tussen de filialen in Brielle, Hellevoetsluis en Spijkenisse. Uit mijn Cito-toets kwam HAVO, maar mijn vader had goed gezien dat ik liever op een voetbalveld was, dan dat ik achter de boeken zat. Hij vond dat MAVO voldoende was. Het werd uiteindelijk de LEAO, omdat ik voor de leerkrachten niet de leukste leerling was. Wel meer dan een boefje, waardoor ik op scholen in Naaldwijk en Monster heb gezeten. Ik kreeg het diploma uiteindelijk cadeau. Men was bij dat ik vertrok, zo werd er verteld. Met Leao op zak lagen de banen niet voor het oprapen. Maar met vier dagen werken en een dag opleiding kwam het toch nog allemaal goed terecht."

[Kader]

'Zag alleen de voetzolen van Leonardo'

Barry de Man kwam zelf ook voor het Westlands Elftal uit. "We speelden op het veld van Hoekse Boys ooit tegen het grote Feyenoord en verloren nipt met 1-2. Doelman Marcel Janssen was haast niet te passeren en Ruud Zuijderwijk scoorde uit een strafschop tegen. In de rust heb ik Johan Voskamp gesmeekt om een wissel. Ik zag vanaf de aftrap alleen maar de voetzolen van die Braziliaan Leonardo en zat halverwege al helemaal stuk.''

De technische staf van hoofdtrainer Barry de Man van het Westlands Elftal wordt gecompleteerd door zijn assistenten Wim Lentz en nieuwkomer Marko van der Knaap. Keeperstrainer blijft Dick Bos.