'Theaterbeest' maakt kinderdroom waar

Redactie 09-07-2021
Foto: Privu00e9Een rol in de musical Tarzan zou Kane ook superleuk vinden.

Op 9 juli is het zover: dan gaat The Sound of Music in première, in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Wie lokaal talent wil zien schitteren, moet dan echter nog een dagje wachten. Want op 10 juli zal Kane van Deene (13) uit De Lier de rol van Friedrich von Trapp vertolken.

door Debbie van Eijk

Het is niet de eerste musical waarin Kane speelt. In groep 3 deed hij auditie voor een rol in Billy Elliot. Door de audities werd de 6-jarige opgemerkt en gevraagd voor een rol in de musical Ciske de Rat, als Dorus. "Dat was een hele leuke tijd," vertelt Kane. Zo vond hij het ook geweldig om mee te doen aan The Voice Kids en mee te zingen op drie cd's van Kinderen voor Kinderen. Inmiddels heeft hij al in meerdere theaters in Nederland gestaan en vier keer in een uitverkocht Ahoy.

Kinderdroom

Maar dat Kane speelt in The Sound of Music overtreft alles. Het is een kinderdroom die uitkomt: als kind van vijf, zes jaar was hij al fan en konden de buren hem Edelweiss horen zingen. De 21ste-eeuwse versie van de wereldberoemde musical is flink gemoderniseerd, maar gaat wel uit van het oorspronkelijke verhaal.

Het vaste groepje kindacteurs waar Kane deel van uitmaakt en één keer in de week mee zal optreden vanaf juli, wordt in theaterjargon zijn 'familie' genoemd, en: "Zo voelt het ook echt. We repeteren nu al maanden samen, wel drie keer in de week. Het is makkelijk dat het als familie voelt, omdat we dat ook spelen in de musical", aldus Kane.

Do-Re-Mi

Van de ruim duizend kinderen die auditie hebben gedaan, zijn er uiteindelijk negen acteursfamilies overgebleven die de Von Trapp-kinderen spelen. "Er zijn geen twee Friedrichs hetzelfde," legt Kane uit. "Iedere acteur legt zijn eigen accenten in de uitvoering. Ik kijk bijvoorbeeld vertwijfeld op een moment dat een andere acteur blij zou kijken. Of mijn timing is net iets anders."

Zijn favoriete liedje in The Sound of Music? "Ik vind ze allemaal mooi, maar als ik er écht één moet kiezen, is dat Do-Re-Mi, want dat zing je samen, door elkaar, in dan weer hoge, dan weer lage tonen. Dat is het allermooist."

Theaterbeest

Na deze rol in The Sound of Music ziet Kane zichzelf in de toekomst zeker nog in het theater staan. Misschien in een productie als The Lion King of Tarzan. Hij wil dan ook een opleiding in die richting volgen. Een leven zonder theater kan Kane zich niet voorstellen, of, zoals hij zelf zegt: "Ik ben echt een theaterbeest. Ik word al vrolijk zodra ik het theater binnenkom."

Benieuwd naar de Lierse versie van Friedrich von Trapp? Vanaf 10 juli kun je wekelijks van Kanes unieke uitvoering genieten in het AFAS Circustheater. Zaterdag 10 juli is Kane te zien in de avondshow.