Pijlers van de Samenleving: 'Je boodschappenlijstje bij elkaar fietsen'

Redactie 08-07-2021
Foto: Charles JungschlagerMarja van der Ende, Sanne Romijn-Oosterbaan, Ria Roessen en Marjan van der Enden.

Fietsen voor m'n eten is de winnaar van de publieksprijs van WestlandHart 2020. De Facebookgroep kreeg 35% van de stemmen voor het delen van locaties in het Westland waar je goed en gezond eten kunt kopen. "Er kwamen steeds meer enthousiastelingen bij."

Linda van der Klooster

Marja van der Ende is de initiatiefnemer van Fietsen voor m'n eten, inmiddels een landelijke website. "Er zijn 130 Nederlandse regio's aangemaakt op de landkaart", vertelt ze. "Daarvan zijn er 17 actief, allen met een eigen 'voorfietser', die de stalletjes en landwinkels verzamelt en invoert."

Het idee ontstond bij een kersenstalletje in Zeeland. "Ik was op vakantie en tijdens het verkennen van het gebied ontdekte ik een boerderijwinkel en stalletjes langs de weg. Ik kwam geïnspireerd bij de caravan terug, met allemaal verse ingrediënten voor een gezonde maaltijd."

Eenmaal thuis, wilde Marja het per fiets verzamelen van verse ingrediënten voortzetten. "Ik wilde mijn hele boodschappenlijstje bij elkaar gaan fietsen. Ik maakte een Facebookgroep om tips te delen en voegde 100 mensen toe uit mijn netwerk. Ik ben zelf al 16 jaar ondernemer. Als ik op een idee kom is het meteen: domeinnaam registeren en actie ondernemen."

Google Maps

Binnen drie dagen had de groep 500 leden en 50 tips. Marja maakte een simpele website en een kaart in Google Maps, waarop ze de tips markeerde. Elke dag plaatste ze een fotoverslag van haar fietstocht, de buit en wat ze ervan had gemaakt. "Ook andere mensen deelden verslagen. Er werd heel leuk op gereageerd. Er kwamen steeds meer enthousiastelingen bij. "

De Facebookgroep groeide hard, helemaal na een artikel in het AD. "Mijn hobby liep drastisch uit de hand."

Tijdens een volgende kampeervakantie in Salland ontmoette Marja Fanny, die het idee had overgenomen. Fanny won de Gezondheidsverkiezing van Kr8vanRaalte. Daar werd een website van betaald. "Een simpel ontwerp met een geavanceerde kaart, waarop je kan filteren."

Door alle publiciteit kwamen er meer regio's bij. In 2019 kreeg Fietsen voor m'n eten van het Nationaal Actieplan Groente en Fruit een stand aangeboden op de Huishoudbeurs. "We waren ook op tv geweest bij Binnenste Buiten. Vanaf de Huishoudbeurs lanceerden we onze website. Een belangrijk moment voor de groei richting landelijke dekking."

Ploegbaas

Marja is de vrijwilligers van de Facebookgroep en de website erg dankbaar. "De voorfietsers, mijn medebeheerders van de Facebookgroep, het stalletjesinvoerclubje. We hebben een ploegbaas, Aad, die heel veel vrijwilligerswerk doet. Hij is databasebeheerder geweest. Vanaf het begin is hij er vol in gestapt."

Ook Bram van 83 was een gewaardeerd vrijwilliger. "Hij wilde daarvoor speciaal leren met een computer om te gaan. Hij kwam bij mij voor instructies en ging de stalletjespagina's invoeren. Hij was ongeneeslijk ziek en heeft nog vierhonderd locaties ingevoerd, tot het niet meer kon. Ik heb zulke fijne herinneringen aan die momenten met hem. Zijn zoon kwam bij de condoleance naar me toe om me te vertellen dat ik zijn vader zo blij had gemaakt."

Landelijk zijn er bijna 2500 locaties en in het Westland iets meer dan 250. Marja en Aad krijgen dagelijks gegevens binnen. "Elke regio heeft een 'voorfietser', die zoveel mogelijk de tips nagaat en invoert. Ook de mensen die hun fietsverslagen delen zie ik als waardevolle vrijwilligers. Het is een sociale community, mensen ontmoeten elkaar. Een soort familie, die voor veel mensen ook heeft geholpen tegen eenzaamheid."

Stiekem

Marja meldde haar groep stiekem aan voor het Westlandhart. "Ik wilde laten zien dat ik het niet alleen doe. We werden genomineerd en kregen €2500. Ik heb de vrijwilligers gevraagd wat ze ermee willen doen. Er kwamen leuke ideeën als een fietstocht, maar de meeste mensen willen het in de website en flyermateriaal steken. We leven volledig van sponsorbijdragen, dus het komt goed uit."

Onlangs werd de nieuwste versie van de website gelanceerd. "Een heel nieuw ontwerp, echt het resultaat van al het vrijwilligerswerk en alle ideeën die we met elkaar hebben gedeeld. Deze versie is gerealiseerd met sponsorbijdragen van producenten en winkeliers. "Die weten ons platform ook steeds beter te waarderen. Ze hoeven overigens geen bijdrage te betalen om op de kaart te staan."

Volgende stap is het koppelen van de site aan een routeplanner-app. "Zo kun je je boodschappenlijstje uitstippelen. Daarvoor zijn we op zoek naar subsidies en fondsen."

Waar het met Fietsen voor m'n eten uiteindelijk om gaat is dat mensen in beweging komen en gezonder eten kopen, bij lokale kleine ondernemers. "Ik ben zelf heel anders gaan koken. Veel bewuster, meer vers. Het is ook een eerlijkere prijsstelling. Zo min mogelijk tussenschakels, dus alles wat je betaalt, gaat rechtstreeks naar de lokale verkoper."

Alleen al bij Fietsen voor m'n eten zijn er verschillende soorten vrijwilligerswerk. Kijk eens op www.westlandvoorelkaar.nl voor nog veel meer plaatsen en klussen.