D66 waarschuwt voor hekgolf jeugdhulp

Redactie 08-07-2021
Foto: stockfoto

D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland heeft via een motie aandacht gevraagd voor de Westlandse jeugd. Hofland verwacht een mogelijke hekgolf aan jeugdhulpaanvragen. Hij wil dat de gemeente bij de route uit de coronacrisis wel voor hen in staat en zich 'ruimhartig' opstelt voor de jeugd.

D66 waarschuwt dat jeugdzorg wellicht te maken krijgt met een verdubbeling van het aantal hulpverzoeken. Dat kan het gevolg zijn van de coronamaatregelen op de jeugd. Meer kinderen en jongeren kampen met depressie, eet- en angststoornissen. Dus vindt Hofland dat de gemeente er sterk rekening mee moet houden dan de vraag gaat toenemen. "Vier tot 6 procent van de jeugd vraagt nu om jeugdhulp," zegt Hofland. Onderzoeken tonen aan dat de hulpvraag mogelijk verdubbelt, houd Hofland de raad voor.

Gezondheidswethouder Piet Vreugdenhi (CDA) laat weten dat het percentage veel hoger ligt. Niet 4 tot 6 procent, maar ruim 10 procent van de jeugd maakt gebruik van jeugdhulp, laat hij weten.

Vreugdenhil voorziet een probleem doordat het Rijk niet over de brug komt met geld. Gevolg daarvan is dat de gemeente 'de kosten zal moeten beteugelen'. En dat gaat hand in hand met 'pijnlijke keuzes' zoals de wethouder verwoordt. Als dat moment aanbreekt, komt hij daarvoor terug bij de raad, want diens steunheeft hij nodig als het mes in de jeugdzorg moet. Hoe hij dan concreet voor hen wil instaan, is niet duidelijk.

Omdat de mentale effecten van de coronamaatregelen nog niet precies bekend zijn, heeft D66 gevraagd om financiële steun voor de jeugdzorg, zonder daar verder specifiek over te zijn. De motie moet later nog verder worden uitgewerkt.

De raad kon er wel mee instemmen.