'Er is thuis niemand die zegt dat je aan de bak moet!'

Redactie 16-07-2021
Foto: GEV.l.n.r. Lotte Geerars (afgestudeerd en blijft werken bij de Dutch Flower Group), Elvira Vriesema, Mirthe van Staalduinen en Geert Heemskerk proosten op het behalen van hun HBO-diploma.

Dat de pandemie - en alle daaruit voortkomende beperkingen - invloed heeft op ieders leven staat vast, maar wanneer je student bent en je gaat afstuderen dan is dat extra pittig.

Wie voor de pandemie afstudeerde, voerde een opdracht uit bij een opdrachtgever. Je had een werkplek tussen collega's die veel van het bedrijf en de opdracht af wisten. De doelgroep was over het algemeen goed bij je opdracht te betrekken. Daarnaast motiveerde het om doordeweeks 'naar je werk' te gaan. Thuis bleef thuis, een plek om te ontspannen. Hoe anders hebben afstudeerders het sinds maart vorig jaar. Thuis werd een plek waar alles moest gebeuren en je kon nauwelijks met vrienden afspreken, waardoor ontspannen moeilijk werd. Maar ook jezelf motiveren, zonder collega's, medestudenten en een inspirerende omgeving bleek een grote uitdaging.

Gebruiker

Zo werden ook de Westlandse studenten Geert Heemskerk, Mirthe van Staalduinen en Elvira Vriesema op zichzelf teruggeworpen tijdens het uitvoeren van hun afstudeeropdracht voor de opleiding Communication & Multimedia Design aan De Haagse Hogeschool. Geert en Elvira, beiden woonachtig in Poeldijk, hadden het geluk af en toe toch naar kantoor te kunnen komen. De 's-Gravenzandse Mirthe moest het volledig vanuit huis doen en dat was behoorlijk pittig. "De focus binnen onze opleiding ligt op het bedenken en ontwerpen van digitale user-centered producten. De gebruiker staat dus centraal", vertelt Mirthe.

Elvira vult aan: "Maar doordat iedereen thuis zat en fysiek samenkomen werd afgeraden of zelfs onmogelijk was, kon je dus de uiteindelijke gebruiker veel moeilijker bereiken en bij je project betrekken." De studenten moesten dus heel creatief zijn in het bedenken van online alternatieven om de doelgroep te bereiken, input en feedback van ze te krijgen en hun uiteindelijk ontworpen product te laten testen, allemaal vereisten vanuit de opleiding.

Baan

Geert had daarnaast nog een andere uitdaging. Hij voerde zijn opdracht uit voor ABN AMRO en maakte kennis met werken binnen een grote, internationale, financiële instelling met grootzakelijke klanten. Dat het er daar anders aan toe gaat dan bij een klein, creatief bureau, daar weet Geert nu alles van. Alleen al het houden van een interview met de doelgroep bleek een hele onderneming.

Tegen de verwachting in kreeg Elvira juist heel veel reacties op haar enquête onder middelbare schooldocenten. Haar uitwerking van de digitale toetsomgeving voor middelbare scholen werd zo goed ontvangen door haar opdrachtgever dat het daadwerkelijk uitgewerkt gaat worden én ze er een fulltime baan aan overhield. Ook ABN AMRO heeft Geert een baan aangeboden en Mirthe kan direct na haar afstuderen eveneens aan de slag als user interface designer. Niet bij haar afstudeerbedrijf, maar wel bij het stagebedrijf waar ze in haar derde jaar kennismaakte met de praktijk.

Diploma

"Het moeilijkste aan de afgelopen maanden," zo vertelt Mirthe, "vond ik toch wel het op jezelf aangewezen zijn. Ik miste het contact met andere studenten, maar ik vond het ook een uitdaging om mezelf iedere keer weer te motiveren. Er is niemand die zegt dat je aan de bak moet."

"Ook geven studenten aan dat de drempel om een collega bij het bedrijf, die je nauwelijks leert kennen tijdens je afstuderen, te benaderen hoger is, waardoor je langer zelf door blijft 'modderen'. Daarnaast werden studenten geconfronteerd met zichzelf en hebben dus op het vlak van persoonlijke ontwikkeling ook grote stappen gezet", vertelt afstudeerbegeleider Gaby Eenschoten met enige trots.

Deze drie studenten hebben hun afstudeerproject succesvol weten af te ronden, maar dat ging niet vanzelf. Ook wanneer er straks weer wat meer op kantoor zal worden gewerkt, zullen veel bedrijven/werknemers ervoor kiezen om een aantal dagen per week vanuit huis te werken. Dit heeft flinke impact op al die studenten die gaan stagelopen of afstuderen. "Ik hoop dat hier goed over wordt nagedacht en een goede oplossing/werkwijze voor wordt bedacht zodat studenten goed begeleid worden en met voldoening en plezier terugkijken op deze leerzame periode tijdens of ter afronding van hun studie", aldus Gaby Eenschoten. Geert, Elvira en Mirthe kunnen in ieder geval 14 juli hun diploma in ontvangst nemen. Helaas zonder vriend(in) en ouders, maar wel écht op school.