100 dagen Binnenhof voor Peter Valstar (VVD)

Redactie 15-07-2021
Foto: BMTweede Kamerlid Peter Valstar (VVD): \u201cIk maak me ook sterk voor zaken die hier in het Westland spelen.\u201d

Een man, een man, een woord, een woord. Aan de vooravond van de verkiezingen beloofde Peter Valstar een vervolginterview als hij terug zou kunnen kijken op 100 dagen Binnenhof. Met alleen al in het Westland ruim 3100 voorkeursstemmen bereikte de VVD-er de Tweede Kamer. En inderdaad meldt hij zich exact na 100 dagen op het strand voor een nieuw gesprek. "Natuurlijk, ik had dat toch beloofd!"

door Bianca Mokkenstorm

Peter komt nét terug van het kinderfeestje van zijn zoon en heeft een korte nacht achter de rug omdat er tot diep in de nacht werd gestemd in de Tweede Kamer. Maar dat maakt hem niet uit. Evengoed is hij een spraakwaterval en geniet hij zichtbaar van het uitzicht op zee. Hij houdt zijn verrekijker bij de hand, zodat hij niets hoeft te missen van wat er voorbij fladdert.

De portefeuille natuur, visserij, dierenwelzijn en tuinbouw is blijkbaar goed aan jou besteed?

"Klopt, ik ben al jaren natuurfreak en een enthousiaste vogelaar. En ik hoef je niet uit te leggen dat ik als Westlander heel blij word van de mogelijkheid om mee te denken over tuinbouw. Dus ik zit zeker op mijn plaats. In een debat vertelde ik laatst dat ik als kleine jongen in Ter Heijde de visserskotters voorbij zag varen, en dat dat indruk maakte. Prompt kreeg ik een uitnodiging van een visser om eens mee te varen. Je merkt dat het door specifieke sectoren goed gevolgd wordt, daar doe je het voor!"

Hoe bevalt het leven aan het Binnenhof?

"Helemaal nieuw is het natuurlijk niet voor mij. In totaal had ik al 10 jaar rondgelopen in Den Haag, dus ik zit nu op bekend terrein met een prachtige historie, waar ik erg van geniet. Toch is het nu ook weer heel anders, want je staat nu zelf op de voorgrond. Ik werk nauw samen met een voorlichter en een beleidsmedewerker en heb zelfs een persoonlijk medewerker. Voor iemand als ik, die gewend is om altijd alles zelf te doen, is dat wel een omslag. Ik bleef steeds mijn eigen mailbox beheren, totdat mijn medewerker mij op de vingers tikte. Op die manier kon hij zijn werk niet doen. Gelukkig hebben we daar nu wel een modus in gevonden hoor. Maar onderaan de streep moet je het als Kamerlid wel allemaal zelf doen. Het zijn jouw onderwerpen, jouw ideeën en jij bent degene die de debatten voert."

Wat gaan de Westlanders ervan merken dat 'een van ons' aan het Binnenhof bivakkeert?

"Van mij hoef je geen luchtballonnetjes te verwachten. Ik wil gewoon mijn werk doen en recht doen aan die bijna 2,5 miljoen stemmen op de VVD. Maar de Westlander in mij krijg je er natuurlijk niet uit. Dus reken er maar op dat ik ook lokaal me tegen allerlei vraagstukken blijf aan bemoeien. Zo is maar 6% van Zuid-Holland voor natuur: dat is de helft van wat Nederland gemiddeld heeft. Ik vind dat veel te weinig, dus maak me sterk voor natuurherstel. Daar valt nog veel te winnen. Natuurinclusief bouwen bijvoorbeeld, maar ook de natuurbegraafplaats in de Bonnenpolder is een goed idee. Veel mensen maken zich daar zorgen om en hebben er ongemakkelijke denkbeelden bij. Dat is onterecht. Het gaat om 130 hectare, waarvan maar 30 hectare bestemd is als begraafplaats. Eromheen ontstaat een heel natuurgebied, hoe mooi is dat?!"

Kun je al veel doen nu de formatie nog niet rond is?

"Ik verveel me absoluut niet. Deze periode bestaat vooral uit kennismakingen, werkbezoeken en stapels leeswerk. Veel inhoudelijk werk en debatten schuiven op tot na de zomer vanwege de formatie. Ik word daar wel wat onrustig van, maar probeer er toch maar ontspannen in te zitten. In 2017 duurde het ruim een half jaar voordat er een nieuw kabinet zat. Nu zitten we 'pas' op 3 maanden dus eigenlijk valt het nog mee, maar er mag van mij nu wel beetje vaart in komen. Misschien moeten we maar eens een Westlandse informateur aanwijzen, haha."

Na dit gesprek kunnen de schoenen uit en ga je in de hangmat liggen?

"Nee hoor. Ook al is het reces nu officieel begonnen, de komende weken zijn gewoon goed gevuld. Zo ga ik op stap met staatsbosbeheer in de Biesbosch, ik ga bij een grote slachterij binnen kijken en ik heb nog een interview met EenVandaag. Deze week mogen we overigens gewoon weer naar Den Haag voor een coronadebat. Geen zorgen, ik ga me niet vervelen, je staat nooit echt 'uit' in dit vak. Maar ik plan tijdens het reces wel bewust extra tijd in voor mijn gezin, want het is best wel druk geweest. Net als in ieder gezin is het een kwestie van goed verwachtingsmanagement. Mijn vrouw en ik leggen wekelijks onze agenda's naast elkaar, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Toch werd het vannacht ook half drie. Daarom vind ik vind het niet erg om nu een beetje gas terug te nemen. We gaan ook lekker op vakantie. Omdat corona nog niet over is blijven we in Nederland, dat vind ik wel zo veilig."