Bar de Promenade sluit, maar verdwijnt niet

Redactie 13-07-2021
Foto: Archief

Bar de Promenade in 's-Gravenzande sluit haar deuren. Toch verdwijn de bruine dorpskroeg niet helemaal; in de toekomst kun je 'de Prom' huren voor feesten en partijen.

"Het is het einde van een tijdperk", vertelt eigenaar Bart van der Helm. "Wie is er niet groot geworden met Bar de Prom!", lacht hij. Bar de Promenade werd door vader Peter en moeder Toos van der Helm overgenomen door oprichters Paul van Velzen en Lex Steentjes. Later werd hij voortgezet door Flip van Adrichem en Paul en Bart van der Helm.
Bart: "Tijdens de gloriejaren kon je lopen over de hoofden. Ik kijk nog steeds met veel plezier terug op die tijd. De bruine kroeg is iets speciaals wat ook hoort bij de Nederlandse cultuur. Ik ben ermee opgegroeid en hou ervan; dat Hazes-gevoel. Toch kun je een goede bruine kroeg alleen draaien wanneer je er zelf 100 procent voor gaat. Vraag dat maar aan mijn vader! Maar tijden veranderen, de jeugd zoekt naar andere invullingen en met onze overige activiteiten die er laatste jaren bij zijn gekomen, merken we dat we dit niet meer op kunnen brengen. Je moet keuzes maken."
Daarom kiezen de uitbaters ervoor om, met pijn in het hart, 'De Prom' grotendeels te sluiten. Toch blijft de deur op een kier. "De kroeg leent zich desalniettemin perfect voor privéfeesten en dit willen we dan ook zeker blijven doen. Naast het feit dat het een knusse, multifunctionele ruimte is, is het voor veel mensen een plek met sentimentele waarde. Iedere centimeter van die kroeg heeft een verhaal en wat is er leuker dan een feest of bedrijfsborrel te geven op de plek waar je zelf vroeger stond te springen?"