Minister wil dat raad besluit tegen Yunus Emre intrekt

Redactie 22-07-2021
Foto: PR

De gemeenteraad van Westland had niet mogen besluiten om het Plan van scholen 2021-2024 in te trekken. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob aan de raad. De drie lokale partijen, Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland namen 1 juni dat besluit om de komst van een Westlandse vestiging van de islamitische basisschool Yunus Emre te dwarsbomen.

Het Plan van scholen 2021-2024 werd vorig jaar zomer door de minister vastgesteld in een zogeheten indeplaatsstellingsbesluit, omdat de raad de nieuwe school niet in het plan wilde opnemen. Volgens de wet mag alleen de minister dat besluit weer intrekken. De Raad van State was het hierover al eerder met de minister eens.

Slob geeft de gemeenteraad de gelegenheid om met zijn ambtenaren in overleg te gaan over het raadsbesluit, maar als de raad het besluit niet zelf intrekt dan zal hij de Kroon vragen het te vernietigen. Dit kan de minister doen omdat het volgens hem in strijd is met zowel het recht als het algemeen belang.

Volgens D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland had iedereen dit aan kunnen zien komen: "Het oprichten van scholen is heel precies geregeld in de wet. Als een aanvraag daaraan voldoet, dan kun je als gemeenteraad op je kop gaan staan, maar dat verandert daar niets aan. Iedereen in Nederland moet zich aan de wet houden en gekozen politici moeten daarbij het goede voorbeeld geven."