Voorlopig geen zicht op herbouw bowlingbanen

Redactie 30-07-2021
Foto: UWM\/gsvEen met spaanplaat dichtgetimmerd raam, onkruid overwoekert het pleintje voor het gebouw en geen teken van leven. Dok99 blijft voorlopig nog dicht.

"We komen terug: nieuw en zeker mooier", beloofde Ton Fennema eind december nadat zijn bowlingcentrum Dok99 aan de Anna van Saksenweg door een brand in in de meterkast aanzienlijke schade had opgelopen. Maar nu, bijna acht maanden later, zijn de ramen nog dicht getimmerd met spaanplaat en is er geen enkel teken van leven te bekennen.

door Gerard S. Verver

Het is geen stilte voor de spreekwoordelijke storm. Destijds schatte Fennema in dat het herstel zes maanden zou vergen. Nu is herbouw zelfs niet meer aan de orde. "Dat gaat niet meer gebeuren.", meldt hij somber. Wel aangevuld met een voorzichtig "tenzij". De bowlingbaas heeft namelijk al enkele jaren geleden op de Markt plannen neergelegd om op het terrein naast het gebouw "gave buitenactiviteiten", zoals hij het noemt, te creƫren. Die uitbreiding wilde hij nu parallel met de herbouw laten lopen. Hij ving eerder al en ook nu weer bot. "Ze vinden het niet passen in een woonwijk." Tegen die horde liep hij ook in buurgemeente Schiedam, waar hij op zoek naar een geschikt gebouw en terrein terecht kwam, op.

Het idee om naast de bowling extra activiteiten op te starten wordt ingegeven door zakelijke motieven. "Her en der zie je bowlingbanen verdwijnen. Zoveel zijn er in de directe oemgeving niet meer. Ik wil graag doorgaan, maar me wel aanpassen aan de huidige ontwikkelingen. Kijk, in de zomer is er met bowling weinig te verdienen. Dan ligt het stil. Met buitenactiviteiten kan ik de gang er in houden. Als geluid het heikele punt is, dan kan ik ze verzekeren dat het niet meer decibellen gaat veroorzaken dan we deden." Voor de gemeente blijkt zijn pleidooi niet voldoende.

Fennema noemt het teleurstellend. "We willen best verder. Maar dan wel in een nieuw jasje. Ik heeft geen zin om geld, arbeid en tijd te steken in een project met allen bowlen. We willen met de tijd meegaan en meer bieden, maar krijgen daar vooralsnog geen groen licht voor."

Hoe lang het gebouw nog dichtgetimmerd blijft, weet Fennema niet. "Daar valt nog niks over te zeggen. De tijd zal het leren."