Kleinzoon (82) bezoekt expositie van zijn opa

Redactie 31-07-2021
Foto: Priv\u00e9Tijdens het bezoek aan Museum Maassluis kwamen voor de familie herinneringen weer tot leven.

Een lang gekoesterde wens ging het afgelopen weekend in vervulling voor Kees de Jong en zijn familie, toen zij de schilderijen van opa Arij de Groot zagen hangen tussen nog meer werken van zijn hand in Museum Maassluis.

De familie is nog steeds trots op wat Arij heeft gemaakt in zijn leven. Velen van hen hebben dan ook één of meerdere werken van hem thuis aan de muur. Maar voor deze expositie gaven ze hun dierbare bezit graag tijdelijk in bruikleen.

Er werd zichtbaar genoten van de expositie. Spontaan kwamen er verhalen over lang vervlogen tijden. Hoe het atelier van Arij na zijn dood veranderde in logeerkamer, zodat Gerrie - toen de verloofde van Kees - er kon slapen. Een mooie oplossing, zo was oma de Groot niet alleen en kon ze zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

Kees zijn dochter vertelde opgewekt hoe ze als jong meisje, vriendjes en vriendinnetjes trots alle schilderijen in huis liet zien. En dat de foto van de schilderende Arij die in de woonkamer stond, als bewijs diende. Zodat iedereen die met haar mee kwam, wist dat de opa van haar vader een kunstschilder was. Het bezoek aan Museum Maassluis was voor deze familie meer dan een bezoekje aan een museum; hier kwamen herinneringen weer tot leven.

De Maassluise kunstenaar Arij de Groot verkreeg aan het begin van de twintigste eeuw in Maassluis en omgeving, naast zijn werk als kuiper bij de firma Haasnoot, bekendheid door het schilderen op doek of paneel van veelal schepen op zee. Daarnaast was hij modelbouwer en restaurateur van scheepsmodellen. Arij was gefascineerd door de scheepvaart, een onderwerp dat hij dan ook vaak vastlegde. Hij liet zich inspireren door de schepen die hij in en om Maassluis zag varen, maar keek ook goed naar het werk van grote meesters uit het verleden.

De Expositie "Van Kuiper tot kunstenaar" van Arij de Groot is tot 24 oktober te zien in Museum Maassluis.