Sfeerproeven bij Mon Boule: 'De derde ronde is op de club heel belangrijk'

Redactie 09-08-2021
Foto: Rolf van Koppen FotografieMon Boule biedt gezelligheid \u00e8n het is goed voor de conditie.

Westland kent een rijk verenigingsleven. Voor een groot deel heeft dat in het afgelopen tijd stilgelegen. Maar het leven komt weer op gang. Het Hele Westland nam een kijkje bij jeu de boulesvereniging Mon Boule in Monster.

door Evelyne Lammerding

"Die ligt goed, joh.'' Op het veld van de Monsterse jeu de boules vereniging Mon Boule zijn 27 van de 88 leden deze vrijdagmiddag bij elkaar voor een paar potjes boulen. Op zeven banen spelen ze nu. Buiten corona om bestaan er buiten tien tot twaalf banen. Om genoeg ruimte te hebben zodat iedereen makkelijk afstand kan bewaren, is dat aantal tijdelijk teruggebracht.

Ze zijn blij dat ze weer kunnen spelen. "Tijdens de lockdowns kon dat niet. We hebben een jaar niet gespeeld,'' zegt clubvoorzitter Aad van der Gaag (72) uit het Monsters-Haagse grensgebied. Contact met de leden bleef via de nieuwsbrief. "Door corona hebben veel leden last gehad van eenzaamheid. De derde ronde is op de club heel belangrijk,'' zegt Van der Gaag met een lach en wijzend op de sociale functie van de vereniging.

De terugkomst van de leden na de heropening kwam wat aarzelend op gang, maar inmiddels spelen de 88 leden verdeeld over de 3 clubdagen weer allemaal. De clubmiddagen zijn op dinsdag en vrijdag, op woensdag spelen de leden 's avonds.

Bardienst

Nellie van der Hoeven (82) uit Honselersdijk en Toos Bentvelzen (76) uit Monster hebben deze middag bardienst. Die rouleert. Wie achter de bar staat, speelt niet.

Wat betekent de club voor hen? "Je bent onder de mensen en je bent actief. Dat is het belangrijkst,'' reageert Van der Hoeven. Ze houdt bovendien van het spel. In juli nam ze ook deel aan een damestoernooi in Maassluis. "Clubs uit de hele omgeving deden mee. Ik heb een keer gewonnen,'' lacht ze.

Bentvelzen is lid van het eerste uur. Mon Boule bestaat sinds 2002, de Monsterse ging direct bij de club. "Voor mijn plezier,'' zegt ze. Maar, het wedstrijdelement speelt wel degelijk mee. Dat blijkt als ze over de competitie praat. "Voor de competitie ga je naar andere clubs, kom je laat thuis en als ik dan thuis ben, denk ik wel eens: Er had nog veel meer in kunnen zitten.'' Een vrolijke lach volgt.

Competitie

Mon Boule speelt op dit moment geen competitie. Ben Zeeman ( 78) uit Monster hoopt die vanaf januari te kunnen hervatten. Hij is samen met Monsternaar Aad van Bergenhenegouwen (80) wedstrijdleider van Mon Boule. "De competitie geeft reuring,'' stelt Zeeman binnen. In de kas laat hij de binnenbanen zien waar de leden 's winters spelen.

Voor de competitie spelen de leden eens per maand een wedstrijd. "We spelen van januari tot en met november, 's zomers is er geen competitie. De finale spelen we in december, de prijsuitreiking gebeurt tijdens onze kerstborrel.''

Buiten gooit hij weer even een balletje en laat zien dat hij niet voor niets wedstrijdleider is: driemaal gooit hij het dichtst bij het mikpunt, de 'but'.

Lex Fleischman (94) is het oudste clublid. Hij speelt inmiddels vijftig jaar jeu de boules, zegt hij aan een gezellig gedekte tafel in de kantine. Op de camping in Spanje heeft hij het spel geleerd. "Daar speelden we met weekendballen. Hier gebruiken we wedstrijdballen. Die zijn wat zwaarder.'' Fleischman speelde vroeger samen met zijn vrouw met wie hij zeventig jaar samen was. Zij overleed vier jaar geleden. De club werd belangrijker. "De club geeft mij gezelschap. En het is goed voor je conditie.'' Daarbij houdt de Monsternaar ook van een wedstrijdje , in de laatste competitie werd hij nog tweede.

Optimisme

Het coronajaar was zwaar voor Fleischman, staat in de brief die hij voor de krant heeft geschreven. Maar het is ook een brief van optimisme: 'Ik voel me wel eenzaam, maar toch niet alleen, omdat we weer kunnen 'boulen', omdat het einde van deze verschrikkelijke tijd in zicht is, wel als iedereen zich laat vaccineren.'

Bij Mon Boule is het tijd voor de koffiepauze. En dan begint de tweede ronde, steevast gevolgd door het onmisbare nakaarten.