Lisa van Wensveen: 'Iedereen helpen is de insteek'

Redactie 06-08-2021
Foto: Charles JungschlagerLisa van Wensveen adviseert helpt mensen inwoners graag met vragen over financi\u00eble zaken of wonen of het invullen van formulieren.

Lisa van Wensveen (60) werkt als vrijwilliger bij Vitis Welzijn afdeling Financiële Welzijnsdiensten, waaronder bij het Buurt Informatiepunt en als Wooncoach. Ze heeft een zware tijd achter de rug en denkt dat ze juist daarom anderen goed kan helpen. "Je geestelijke toestand kan best van invloed zijn op dingen, ook financieel of op woongenot. Mensen die niet lekker in hun velletje zitten, kan ik dan toch beter helpen. Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe moeilijk het is."

door Linda van der Klooster

Bij de Buurt Informatiepunten (BIP) kun je antwoord krijgen op veel vragen op het gebied van financiën, zorg, welzijn en vrijwilligerswerk. Er werken goed opgeleide vrijwilligers, die de sociale kaart van het Westland kennen en begeleid worden door professionals van Vitis Welzijn.

Lisa van Wensveen is een van de vrijwilligers. "Ik ondersteun Westlanders met onder meer het invullen van formulieren, hun belastingen en de administratie", vertelt ze. "Daarnaast probeer ik als

Wooncoach inwoners te ondersteunen bij het op orde brengen van Woonnet en digitaal te reageren.

En ook antwoord te geven op andere vragen op het gebied van wonen.

Lisa maakt het regelmatig mee dat mensen de taal niet goed spreken of de juiste papieren niet bij zich hebben. "Dan kun je ze niet meteen helpen. Ik vind dat dan nog erger dan zijzelf. Iedereen helpen is de insteek, anders ga je dit werk niet doen."

Compliment

In oktober vorig jaar is Lisa daarnaast Wooncoach geworden. "Ze dachten dat ik dat goed zou kunnen. Best een compliment. Als Wooncoach kijk ik met inwoners mee of er een mogelijkheid is

voor een andere woning, bijvoorbeeld of de inwoner in aanmerking komt voor urgentie, maar ook door te kijken of alle documenten binnen Woonnet juist staan. Ook kijken we naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld particulier huuraanbod."

Lisa is als een vis in het water tijdens haar vrijwilligerswerk. "Het heeft me heel veel gebracht. Mijn zelfvertrouwen was compleet weg. Dat is nu weer terug."

Lisa zit in het laatste stukje van haar transitie tot vrouw. "Twintig jaar geleden ben ik me een hoedje geschrokken toen ik een interview zag met Kelly van der Veer van Big Brother. Ik had zoiets van: nee toch! Ik had het er jarenlang erg moeilijk mee, zeker toen mijn partner aangaf niet gelukkig meer te zijn in de huidige situatie en daarom niet met me verder te willen. We zijn gescheiden, gelukkig wel op een goede manier en tegenwoordig zijn wij goede vriendinnen. Een jaar later kwam ik toch in een diepe depressie."

Psychiater

Met haar psychiater ontdekte Lisa dat ze inderdaad genderdysforie had. "Ik moest kiezen of kabelen, de dood of de gladiolen, letterlijk. Toen ben ik in januari 2019 het proces ingegaan. Eind maart 2019 was ik door het psychologische deel heen. Dan ga je verder het medische proces in."

De laatste operatie was 29 juni in Duitsland. "Het was mooi. Ik kreeg na de operatie een morfinepomp, maar ik voelde helemaal geen pijn. Het geneest erg mooi. In september is er nog een ingreep om het esthetischer te maken en is het niet meer van biologisch te onderscheiden."

Met haar begeleider besprak Lisa ook wat ze als tijdsbesteding zou kunnen doen. "Na een reorganisatie zat ik sinds 2014 thuis. Ik was voorzitter van de ondernemingsraad. Vrijwilligerswerk op financieel gebied bleek bij me te passen. Want dat lag wel mooi in het verlengde van wat ik kon."

Warm bad

Bij Vitis Welzijn voelde Lisa zich of ze in een warm bad stapte. "Ik ben gigantisch mooi opgevangen. Dat maakte het een stuk makkelijker. Tegenwoordig merken mensen het meestal niet eens meer aan me. Alleen mijn stem is nog vrij zwaar. Dat kan ik met training hoger krijgen, maar dat moet zijn weg nog vinden. Het traject heeft ook moeilijke momenten, zoals mijn coming out. Doodeng. Toch zijn dat uiteindelijk juist de momenten die je sterker maken."

Lisa vindt dat haar verhaal haar helpt een betere adviseur te zijn. "Ik heb zo in het putje gezeten. Uiteindelijk is er maar een iemand die er wat aan kan doen en dat ben je zelf. Dat helpt me ook als vrijwilliger. Je geestelijke toestand kan best van invloed zijn op dingen, ook financieel, ook op woongenot. Mensen die niet lekker in hun velletje zitten, kan ik dan toch beter helpen. Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe moeilijk het soms is."

De gemeente Westland heeft Lisa benaderd om mee te denken over het LHBTQI beleid. "Ze willen graag een regenbooggemeente zijn, maar daar merk ik nu nog niet veel van en ik denk er graag over mee. Wat acceptatie betreft is er nog veel onwetendheid, en onbekend maakt onbemind. Als er binnen Vitis Welzijn of de gemeente een mogelijkheid komt voor een sociaal medewerker LHBTQI dan zou ik dat heel graag doen. Daar is veel winst te behalen."