Afscheid voor Frank van Zijl en Leon de Brabander bij S.V. Honselersdijk

Redactie 18-08-2021
Foto: Alexander WagenerLeon de Brabander vs. Lex Immers, S.V. Honselersdijk-ADO Den Haag (29-06-2019) & Frank van Zijl, trainingskamp Benidorm (06-01-2020).

Vrijdagavond 20 augustus nemen 2e elftal en assistent-trainer Frank van Zijl en 1e elftalspeler Leon de Brabander afscheid van zaterdag eersteklasser S.V. Honselersdijk. Van Zijl en De Brabander hebben voor een speciale wedstrijd Frank & Friends - Leon & Friends een gelegenheidsteam van spelers en staf met wie ze samenwerkten en samenspeelden mogen samenstellen. Trainer en voetballer kijken positief terug op hun periode bij de club.

Door Alexander Wagener

Van Zijl kan zich de eerste training 10 jaar geleden nog heel goed herinneren. "Na afloop waren hoofdtrainer Piet Boon, toen ook net nieuw bij de club, en mijn persoontje vrijwel alle ballen kwijt. Het voetbal was niet goed en ongeorganiseerd. Piet en ik hebben in de beginperiode heus wel eens gedacht 'waar zijn we aan begonnen?'. Maar we zagen het beter worden en daar doe je het voor." Het combinatiespelletje voetbal werd de basis. Van Zijl: "We creëerden randvoorwaarden en werkten aan een vaste organisatie. En we hebben ook heel veel lol met de mannen gehad. Presteren en plezier gaan heel goed samen. De trainingsopkomsten waren altijd goed. Dat is een basisvoorwaarde. De afspraak met de technische commissie was dat we door gingen selecteren, en dat is voor sommige jongens soms best lastig geweest."

Van Zijl is trots op wat er bereikt is. "Toen Piet en ik kwamen, speelde het 1e onderin de 3e klasse en het 2e reserve 3e klasse. Tot covid-19 uitbrak speelde het 1e in de 1e klasse en het 2e bovenin de reserve 1e klasse. Promoties via de nacompetitie en de bijna promotie van het 2e naar de reserve Hoofdklasse, de feesten en de Spaanse trainingskampen waren geweldig en nieuw voor de vereniging." En alles verliep volgens plan! Van Zijl: "Eerst zorgen dat het 2e zou aansluiten en promoveren en daarna met het 1e hogerop gaan en promoveren. De technische commissie vond eigenlijk 2e en reserve 2e klasse al genoeg, maar het is meer geworden. Alles wat we wilden is gelukt!" En dat is niet alleen binnen de club zelf opgevallen. Van Zijl: "De club staat op de voetbalkaart van West 2! We hebben op onze eigen Strijphorst oefenduels tegen Feyenoord, Sparta, ADO Den Haag gespeeld. En ieder selectielid kreeg speeltijd! Uitnodigingen voor oefenduels tegen amateurclubs van naam zijn een bevestiging van onze opmars."

De Brabander maakte zijn debuut in het 1e al toen hij eerstejaars JO19-speler was. "Ik had die zaterdag eerst in mijn eigen elftal, JO19-1, gespeeld. De laatste 4 minuten tegen KMD viel ik in bij een corner tegen. Daaruit werd nog gescoord ook! Lekker debuut was dat." Tijdens zijn 2e jaar JO19-1 ging hij vervroegd over naar de seniorenselectie. "Op verzoek van Marcel Wieser en met permissie van mijn ouders natuurlijk. In 13 jaar 1e elftal heb ik Wieser, René Slegtenhorst, Piet Boon en André Lourens als hoofdtrainers meegemaakt. In het begin speelde ik aanvallend; ben zelfs nog even rechtsbuiten geweest. Maar als controlerende middenvelder was ik op mijn best. Ik schijn in 13 jaar zelfs officieel 84 keer te hebben gescoord, maar ik ben natuurlijk nooit een topspits als Marco Gardien of Tom van Veen geweest." De succesjaren onder Piet Boon vond hij het mooist. "Je moet je realiseren dat we ons op de laatste speeldag net aan veilig in de 3e Klasse speelden voordat Piet en Frank kwamen. De 2 seizoenen waarin we promoveerden waren natuurlijk onze beste, omdat we successen boekten. Onder André hebben we geen seizoen afgemaakt door covid-19. We zullen nooit weten waar we geëindigd zouden zijn. Ik stop, ben nu 31 en vind het lichamelijk allemaal te zwaar worden. En ik word vader. Dat is weer een andere uitdaging."