Sfeerproeven bij accordeonvereniging Door Oefening Verkregen

Redactie 03-09-2021
Foto: Rolf van Koppen Fotografie - Mabel B\u00f6hmsDe elf leden van DOV missen nu een basaccordeonist.

Westland kent een rijk verenigingsleven. Voor een groot deel heeft dat in het afgelopen jaar stilgelegen. Maar langzaam komen de clubs weer op gang. Westlanders kunnen elkaar weer ontmoeten om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten. Het Hele Westland komt sfeerproeven. Deze keer bij accordeonvereniging Door Oefening Verkregen (DOV) in De Lier.

door Evelyne Lammerding

Elke maandagavond snellen de leden van DOV zich met hun accordeon naar de oefenruimte in De Lier om daar te repeteren. Francine van der Kruk (76) uit Heenweg parkeert haar auto een kwartiiertje voor de repetitie begint langs de tuinderslaan. Zij mag zich het oudste lid van de club noemen en neemt vol passie deel aan het musiceren. "Hoewel ik wel merk dat het allemaal niet meer zo soepel gaat als vroeger,'' biecht zij op.

Binnen heeft Cok Voordenhout (74) die lid is sinds 1 juli 1960 - ze toont haar 'Bewijs van lidmaatschap' met daarop de tien geboden van de vereniging - de ruimte klaargezet voor de oefening.

"Eerder oefenden wij in Maasdijk, maar dat werd te ingewikkeld, omdat we op een gegeven moment alles moesten ontsmetten voor we naar binnen konden.''

Met alle accordeons die een voor een moesten worden opgetild, was dat een behoorlijke klus en de basaccordeon bleek telkens een probleem te vormen bij het optillen voor ontsmetting. Dus werd drie jaar geleden uitgeweken naar De Lier waar in de schuur van Voordenhout ruimte was ontstaan. "Alleen in de winter hebben wij hier tulpen,'' zegt zij. De elf leden komen er nu trouw samen om de mooiste uitvoeringen voor te bereiden. Allen missen zij nu een basaccordeonist. Dirigent Jan-Hubert Janssens (42) uit Ridderkerk speelt voorlopig als alternatief de baspartij op een keyboard.

Hele regio

Langzaam maar zeker de druppelen de muzikanten binnen. Ze komen uit de hele regio: van Westlandse kernen tot Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. De leeftijden variëren van 37 tot 76 jaar.

Als negen van de elf accordeonisten binnen zijn - een is nog aan het werk en viert nog vakantie - en de dirigent even voor achten ook is gearriveerd, kan de repetitie beginnen. De groep oefent op populaire stukken voor het concert van 11 september. DOV geeft dan op de Open Monumentendag in De Dom van De Lier haar eerste show na een lange periode van coronastilte.

Jubileum

"Vorig jaar zouden we voor ons 75-jarige bestaan een grote uitvoering geven,'' zegt Lenie Hordijk (63) uit Vlaardingen. Ze verwachtte driehonderd bezoekers voor de uitvoering waarvoor DOV met vier orkesten van Janssens een jubileumshow zou geven. "Alles was gepland, ook de gezamenlijke repetities, maar ja...,'' klinkt het nog wat beteuterd. Maar: "Het zit nog wel in het vat. De orkesten hebben hun medewerking gegarandeerd. En we hebben wel aan ledenwerving kunnen doen. Daardoor hebben we twee nieuwe leden gekregen,'' eindig Hordijk op een vrolijke noot.

De dirigent telt af, het orkest zet in. Na een vrolijk marslied, een filmisch muziekstuk en een Beatlesmedley waar de dirigent tactvol wijst op het belang van tempobehoud, de dynamiek en het spelen van de juiste noten, stapt clubvoorzitter Aad van Hoeven om kwart voor negen binnen. "We hebben de herrie gemist,'' klinkt het warm vanuit het orkest. Gelach. Tijd voor de koffiepauze.

Ontspanning

Van Hoeven is later, omdat hij bezig was de laatste bouwwerken voor de Bradelier af te breken, verklaart hij. Nu is het tijd voor zijn muzikale kant.

De vader van Van Hoeven richtte de accordeonvereniging na de oorlog op, zegt de 55-jarige Lierenaar. "DOV was als Maasdijkse vereniging opgericht. Ik ben op mijn 8e begonnen met accordeon spelen en het is nog steeds mijn ontspanning,'' zegt hij. Van Hoeven heeft in het coronajaar gevreesd voor het voortbestaan van de club. "Maar het was mijn eer te na om vanwege corona de vereniging te laten stoppen. De ledenwerving ging goed. Ook konden we via internet oefenen en gelukkig konden we in juni weer beginnen met echt samenspelen.''

Samen met de andere orkestleden kijkt hij uit naar de uitvoering op 11 september in De Dom. DOV treedt dan op tussen 11.00 en 14.00 uur.