KZVM organiseert groots kustzeilevenement in Ter Heijde

Redactie 04-09-2021
Foto: Rolf van Koppen FotografieMaarten Voogt (l.) en Ab van Kester: "Wij doen er verder alles aan om het de leden naar de zin te maken."

De Kust Zeil Vereniging Monster kon vorig jaar haar 40-jarig bestaan noodgedwongen niet opluisteren met een jubileumfeest. Komend weekend pakt de zeilclub echter wél uit. Zowel zaterdag als zondag zijn er vanaf de strandlocatie in Ter Heijde catamaran zeilwedstrijden met onder andere F-18, diverse Nacra's en de Dart 18.

door Marcel Zaat

Spektakel voldoende dus. Zaterdag is er na de wedstrijden een BBQ, waarna het lustrumfeest met een liveband zal losbarsten. Op zondag zijn er wederom wedstrijden en na de prijsuitreiking volgt een afsluitende borrel.

Zeilen is een leuke mogelijkheid om zeer actief op het water bezig te zijn. Catamarans zijn door hun bouw uitermate geschikt om vanaf het strand te zeilen. Vele badplaatsen langs de Nederlandse kust huisvesten een kustzeilvereniging. In Ter Heijde doen ze dit al ruim 40 jaar. Je kan er met een altijd aanwezige trekker de catamaran naar de zee slepen. Sommigen zeilen in het seizoen, dat loopt van Pasen tot eind oktober, naar Kijkduin of Scheveningen, waar andere zeilers weer Hoek van Holland op het oog hebben. Ook blijven er zeilers een beetje laveren in de buurt van het clubhuis. Voor ieder wat wils. Maarten Voogt (55) en Ab van Kester (68) zijn naast fanatieke catamaranzeilers ook al langere tijd commissieleden bij de club. Voogt verzorgt het commerciële gedeelte en Van Kester houdt meer het facilitaire gebeuren in de gaten. Beide heren kijken verwachtingsvol uit naar komende weekend en volgen daarmee ook nadrukkelijk ook de zeilapp. Wat dat betreft lijken de weergoden de vereniging komend weekend gunstig gezind. Voogt: "Tot nu toe zien de weersvoorspellingen er schitterend uit. Vrij stabiel weer, met goede temperaturen en een gunstige wind. Na alle coronabeslommeringen zijn wij bij de club wel eens toe aan iets leuks."

Clinics

De kustzeilvereniging geeft ook clinics om potentiële leden aan te trekken. Deze zeiltrainingen bestaan uit vier lessen van ongeveer twee uur waarin je de belangrijkste facetten van het catamaranzeilen onder de knie gaat krijgen. Hierin kan een clubcat van de vereniging gehuurd worden. Corona hinderde anderhalf jaar het kustzeilen, maar Van Kester heeft de hoop dat dit tij hierin nu gekeerd kan worden. "Vaak als wij de boten op gaan tuigen, stellen langslopende belangstellende mensen vragen. Van het een komt soms het ander en vandaar zijn wij ook clinics gaan geven. Voor de corona-tijd liep dit best lekker."

Laagdrempelig

Het zeilen wordt nog wel eens als elitair beschouwd, maar bij KZVM is dit zeker niet aan de orde. Voogt en Van Kester zien de club zelfs als laagdrempelig. Het clubhuis kent een huiskamersfeer en buiten liggen er keurig geordend 26 catamarans gestald van de ruim 60 leden. Voogt: "Iedereen is hier welkom. Wij hebben onder onze leden anesthesisten, architecten en kwekers, maar allemaal met dezelfde karakters. Vaak mensen die wat vrijheid willen.""

Van Kester vult aan dat de mensen ook niet bang uitgevallen moeten zijn. "Op zee ben je toch eenzaam en als je een keer omkukelt moet je wel rustig blijven en je weer kunnen herpakken. Onze vereniging staat er verder goed op. Wij zijn een laagdrempelige catamaranvereniging, waarin iedereen aansluit met een boot waarvan hij of zij denkt dat het een lekkere boot is. Wij doen er verder alles aan om het de leden naar de zin te maken. We kunnen in ons clubhuis een hapje en een drankje aanbieden en dat allemaal tegen zeer redelijke prijzen. Het enige wat wij van onze leden verwachten is dat zij een handje helpen in het onderhoud van de accommodatie en dat gaat prima. De 140 euro als contributie en 175 euro als er een tweede gezinslid bijkomt in combinatie met de 70 euro aan liggeld van de catamaran zijn dan ook geen schokkende bedragen."

Veiligheid

KZVM heeft de veiligheid voorop staan. Van Kester: "De catamarans worden hier ieder jaar gekeurd. Dit doen een aantal gespecialiseerde leden. Die weten van de hoed en de rand. Je materialen moeten in orde zijn. Op de zee kan het flink tekeer gaan soms dus kan je gebreken niet gebruiken."

Voogt: "Op zaterdag en zondag hebben wij een walschipper, die alles in de gaten houdt. In een logboek schrijven wij wie er aan het zeilen zijn. Als je echt alleen wilt varen dan geven de leden elkaar een belletje wanner ze weggaan en terugkeren. De meeste varen ook met zijn tweeën, maar als je alleen gaat is het toch anders. Wij zien het dan ook als een soort onderlinge controle."

Passie

De vraag waar een catamaranzeiler zijn passie haalt is snel gevonden. Voogt: "Het leuke is als je met je bootje bijna het maximale kan bereiken. Je bent altijd bezig met golven, stromingen en windrichtingen. In die combinatie van afstellen probeer je met je eigen slimheid de juiste koers te vinden. En als je dan ook nog eens een zeehond of een bruinvis ziet is je dag helemaal top."

Als Van Kester het strand ziet raakt hij al enthousiast. "Met mijn bloemenbedrijf heb ik het altijd ontzettend druk gehad. Ik ben nu wat aan het afbouwen, maar hoe druk ik het ook, als ik over de duinen ben was het helemaal klaar. Dan ga je volle bak relaxen. Met alle elementen in de weer. Heerlijk om tijdens het zeilen je hoofd leeg te maken."

Vrouwenzeilen

Voorlopig staat het kustzeilevenement voor de deur. Beide zeilliefhebbers hopen op een groot deelnemersveld tussen de 80 en 100 deelnemers en verwelkomen ook het publiek, waarin gezelligheid troef moet gaan worden. Vrijdag wordt er gestart met de opbouw en vanaf zaterdag 12 uur worden de eerste rondjes gezeild. Voogt: "Laten we hopen dat de weersomstandigheden meewerken. Veel van onze eigen leden hebben zich al opgegeven en verder verwachten wij veel zeilers van andere verenigingen die met de wedstrijden mee willen doen. Ook zien wij dat er steeds meer vrouwen zich het catamaranzeilen meester gaan maken. Dat juichen wij alleen maar toe."

Zelf scharen Van Kester en Voogt zich niet tot de kandidaten op de overwinning en vindt het duo het al prachtig dat er weer zo een evenement georganiseerd kan worden. "Er komen échte fanatieke zeilers die graag willen winnen. Wij zijn gek van het varen, maar wij gaan niet tot het gaatje. Als wij een lekker koersje varen, blijven wij vaker daar net even wat langer in. De echte winnaar wil zo snel mogelijk naar de boei. Wij zitten in de organisatie en varen tussendoor lekker onze wedstrijd mee. Wij hopen ook op lekker wat bezoekers. De koffie staat in ieder geval voor iedereen klaar."