Westland sluit 47 panden in 5 jaar tijd

Redactie 01-09-2021
Foto: Archief

Vanwege hennepteelt zijn vorige week dinsdag twee bedrijfspanden in 's-Gravenzande tijdelijk gesloten. Het was het 47e pand dat in 5 jaar tijd (tijdelijk) op last van de burgemeester is gesloten vanwege drugshandel. In Honselersdijk zijn eerder in augustus een woning en twee bedrijfspanden gesloten, omdat er hasj, hennep en cocaïne zijn gevonden.

door Evelyne Lammerding

De panden op het 's-Gravenzandse bedrijventerrein Dijckerhoek zijn 24 augustus gesloten voor een periode van zes en drie maanden. Er was een hennepkwekerij gevestigd en respectievelijk werd voorbereid. Dat ontdekte de politie eind juni.

In Honselersdijk werd eind vorig jaar hennep, hasj en cocaïne gevonden in een woning aan de Nachtegaalstraat en in bedrijfspanden aan de Stationsweg en de Johan van Oldebarneveldtstraat. Ook aan de eigenaren en huurders van de bedrijfspanden in Honselersdijk is een 'last onder bestuursdwang' opgelegd, omdat er cocaïne en materialen om drugs mee te maken zijn gevonden.

Tien pandsluitingen telt Westland dit jaar. Het gaat om negen bedrijfsruimten en een woning.

Aanpak

De aanpak van drugshandel in Westland kent speciaal beleid. Dat is vijf jaar geleden op 1 september van kracht geworden. Onder dit zogenoemde Damoclesbeleid van de gemeente valt de maatregel die de burgemeester de bevoegdheid geeft panden te sluiten als er drugs of drugs-prodcutiematerialen worden gevonden. Eigenaren kunnen terugkeren als een er een tijdsbestek aan de sluiting is gekoppeld. In het geval van huren gaat de sluiting meestal hand in hand met uitzetting door de verhuurder.

De burgemeester, behept met veiligheid in de gemeente, legt uit dat de bestuurlijke dwangmaatregel is opgelegd omdat de aanwezigheid van allerlei drugs of het maken ervan direct gevaar oplevert voor de omgeving, de openbare orde en voor de veiligheid in de omgeving. Met de sluitingen van de panden geeft hij het signaal af dat hij dit onacceptabel vindt.

De sluitingen moeten bovendien een herhaling van verstoring van de openbare orde voorkomen en beoogt Arends (verdere) aantasting van het woon- en leefklimaat voor te zijn.

Nachtegaalstraat

Aan de Nachtegaalstraat zegt een bewoner dat de rust een aantal jaren geleden al was teruggekeerd nadat een groep celstraf had kregen. ''De situatie is erg geweest door de groep die vastzit en mensen provoceerde. Dat provoceren is wel verdwenen, in die zin is het rustiger geworden. Maar het dealen is niet weg. De mensen zijn het huis dat wordt gesloten aan het leeghalen, maar er is tenminste nog een woning van waaruit wordt gedeald,'' reageert een bewoner.

Andere buurtgenoten ontkennen overlast te hebben ervaren, hoewel ook klinkt dat er al jaren in de omgeving werd gehandeld in drugs. "Maar direct last heb je daar niet van,'' meent deze bewoner die ook de plek aanwijst waar werd gehandeld.

De bestuurlijke dwangmaatregel van woningsluiting staat overigens los van strafrechtelijke vervolging.

Stijging

Het Damoclesbeleid dat sinds 1 september 2016 bestaat, resulteerde dat jaar in twee pandsluitingen. Dat aantal is sindsdien toegenomen. Ging het in 2017 om drie gevallen, vorig jaar werden twintig Westlandse panden, waarvan acht woningen, gesloten.

De toename van het aantal sluitingen verklaart de gemeente door een intensievere aanpak van drugscriminaliteit door de politie. Meestal treft die hennepkwekerijen aan. Soms gaat het om een drugslab waar synthetische drugs worden geproduceerd.

Dit jaar zijn er tot en met 24 augustus tien panden gesloten. Hoewel de recente sluitingen in 's-Gravenzande en Honselersdijk zijn geweest, hebben vrijwel alle Westlandse dorpen te maken met drugshandel en -productie. Sommige opvallend, zoals de woningsluiting in Ter Heijde in 2018 die tot ophef leidde, andere wat kleinschaliger en minder bekend.

De kern van Poeldijk bijvoorbeeld heeft een tijd lang te maken gehad met drugshandel. In de buurt van een winkel aan de Voorstraat ontstond een levendige handel zegt Poeldijker Frans de Jong. "Die situatie duurde ongeveer anderhalf tot twee jaar. Ik weet niet wat er precies is gebeurd, maar aan het begin van dit jaar werd de winkel gesloten. En een situatie in een woning waar een dealer woonde is dit jaar ook opgelost De directe aanpak werkt.''

Het ligt in de lijn der verwachting dat dit jaar meer sluitingen volgen. Om welke aantallen het gaat, wil de gemeente niet zeggen.

Reageren? #PraatMeeMetHHW of

redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl.