Aad Zwinkels droeg uit geloofsovertuiging 55 jaar lang de baar

Redactie 31-08-2021
Foto: Rianne DekkerAad en Riet Zwinkels in het middelpunt, geflankeerd door de dragers van St Barbara Wateringen. Derde van rechts neef Gerard Zwinkels, die het penningmeesterschap van Aad heeft overgenomen.

Ooit, in 1966, zei Aad Zwinkels "Ja" op de vraag of hij drager wilde worden. De destijds 27-jarige tomatentuinder kon toen nog niet vermoeden dat hij dit vrijwillige ambt pas 55 jaar later zou beëindigen.

door Rianne Dekker

De 82-jarige vindt het risico om te vallen op de nauwe begraafplaatsen te groot worden. De Wateringse dragersvereniging St. Barbara bood haar lid wegens het afscheid een gezellige avond aan in Paviljoen De Zweth.

"Als je maar geen gekkigheid doet, hou het maar gewoon", had Aad nog tegen voorzitter Peter van der Knaap gezegd. "Hij is heel bescheiden", zou echtgenote Riet later verklappen. In de sfeervolle locatie aan het water waren naast Aad en Riet ook hun drie kinderen met aanhang, en alle dragers van St. Barbara aanwezig. Tussen een hapje, een drankje en een kwinkslag door konden Aad en Riet even tijd vrij maken voor een gesprekje.

Voor een ander

Aad tuinde destijds naast het kerkhof. Aan ambiance geen gebrek dus, toen hij gevraagd werd drager te worden door zijn neef Leo, wiens vader Cor de oprichter was van St. Barbara. "Ik zei 'Ja' uit geloofsovertuiging", aldus Aad. "Volgens het geloof moet je wat doen voor een ander." Dit heeft hem altijd gemotiveerd om de baar naar het graf te dragen. Aad vertelt, dat nu er meer gecremeerd wordt, dragers wel minder nodig zijn. Ook draagt familie steeds meer zelf. Het clubje van zeven dragers redt het hierdoor nog steeds, maar kan versterking wel goed gebruiken.

Liefde

Persoonlijke versterking heeft Aad tijdens zijn dragersschap altijd gehad van zijn echtgenote Riet. Als Aad een begrafenis had, werkte zij door op de tuin. Daarvoor had ze er natuurlijk al voor gezorgd dat er een schoon overhemd en gepoetste schoenen voor hem klaar waren. "De dames waren van grote invloed", aldus Aad, die zelfs zijn koninklijke onderscheiding aan zijn Riet wilde opdragen. "Zij verdiende het", aldus de sociale 82-jarige. Maar Riet, blijkbaar net zo bescheiden als haar Aad, antwoordt: "Nee hoor, het is gewoon uit liefde gedaan." En met die liefde zit het wel goed. Het paar is al 57 jaar gelukkig met elkaar.