Topjaar reddingsbrigade Monster: 'Tot begin september 85 inzetten'

Redactie 08-09-2021
Foto: Archief / Rolf van Koppen Fotografie

Hoewel de zomer van 2021 niet de indruk heeft gegeven van een uitbundige zomer, telde de reddingsbrigade Monster tot begin september 85 inzetten. "Daarmee zijn we over het topjaar van 2018 met 83 inzetten heen. En het jaar is nog niet om.''

door Evelyne Lammerding

Een tropische dag telde Nederland dit jaar, tegenover twee hittegolven in 2020. De eerste coronazomer hield bijna heel Nederland thuis. Dus hadden de reddingsbrigades het extra druk vorig jaar zomer. De reddingsbrigade van Monster telde 135 inzetten. "Idioot veel,'' zegt woordvoerder Roel Batelaan. Maar ook dit jaar spreekt Batelaan van een topjaar. Het aantal inzetten was iets hoger dan in 2018 dat een record telde met 83 inzetten van de Monsterse reddingsbrigade.

Positief is hij over de veiligheidsvlaggen die deze zomer voor het eerst midden op de Westlandse stranden hebben gestaan. Zo was voor iedere strandbezoeker duidelijker zichtbaar hoe het was gesteld met de veiligheid in zee. Voorheen wapperden deze vlaggen alleen bij de strandopgangen en bij de strandposten. "We hebben rood en geel ook gebruikt dit seizoen,'' zegt Batelaan. Rood betekent niet zwemmen, de zee is zeer gevaarlijk. Geel geeft badgasten aan extra alert te zijn, omdat er risico bestaat. En de roodgele vlag geeft aan dat er reddingsbrigade aanwezig is.

Extra werk

Naast de drukte op het strand, hebben de Monsterse en de 's-Gravenzandse reddingsbrigades deze zomer geassisteerd bij evacuaties, het verlenen van hulpverlening en het controleren van dijken in Limburg na de watersnoodramp. De reddingsbrigade waardeert het speciale bedankje daarvoor van burgemeester Bouke Arends die de Monsterse brigade dit jaar bezocht.

Daarnaast heeft de reddingsbrigade in het hoogseizoen geholpen op GGD priklocaties; leden hebben hun EHBO-diploma. Batelaan was een van de hulpverleners op een vaccinatielocatie. "En het was druk. Wij waren er toen veel jongeren voor een vaccinatie aan de beurt waren. Die hebben fysiek veel meer last van een prik. Dat is geen aanstellerij zoals sommigen stellen. Bij jongeren werkt het lichaam anders waardoor ze echt sneller flauwvallen van een prik of ter plaatse beroerd worden.''

Vaste strandpost

De gemeente Westland heeft vorig jaar besloten een vaste strandpost voor de Monsterse reddingsbrigade te financieren. Het geld is een jaar geleden definitief toegezegd, maar een vast onderkomen is op het strand nog niet te zien. Erger, de schimmels groeiden welig in de doucheruimte van het gebouw dat voor het winterseizoen wordt afgebroken, laat Batelaan weten.

De woordvoerder zei in 2019 al dat het gebouw sterk is gedateerd. In de winter raakt het beschimmeld in de opslagruimte. Jaren achter elkaar is dat het geval. De economische levensduur was volgens de woordvoerder toen al bereikt. Maar het nieuwe, vaste onderkomen is er nog niet. Desondanks blijft hij optimistisch: "Ik vertrouw erop dat we in 2022 een nieuwe, vaste strandpost hebben.'' Zonder dieper op de zaken te willen ingaan, laat hij weten dat er nog 'vergunningtechnische hobbels' zijn te nemen.

Zo werken overheden aan de kustzonering. Die moet de veiligheid verder verbeteren; familiestranden en delen voor de watersport bijvoorbeeld, moeten ongelukken tussen beide doelgroepen voorkomen. Batelaan zegt af te wachten. Als er meer duidelijkheid is over hoe de zones precies gaan lopen, wordt bepaald waar de nieuwe, vaste strandpost wordt gebouwd.

De Boetzelaer

In de tussentijd traint de vereniging met zo'n 250 leden sinds vorige week weer in het nieuwe zwembad De Boetzelaer in Monster. Daar wordt op de donderdagavond training gegeven. Het gaat dan om de opleiding. "Op vrijdag trainen we met de lifeguards nog in de Hoge Bomen van Naaldwijk en op maandag trainen we daar samen met de 's-Gravenzandse reddingsbrigade. Dan gaat het om bijvoorbeeld conditietraining. Maar we zijn heel blij dat we op donderdag weer in Monster kunnen trainen. De reddingsbrigade was destijds ook een van de eerste huurders van De Boetzelaer,'' de woordvoerder van de Monsterse reddingsbrigade.