ZV Westland biedt haar zwemmende leden veel plezier 'Ooit een eigen clubhuis exploiteren is de ultieme droom'

Redactie 11-09-2021
Foto: Rolf van Koppen - Mabel B\u00f6hmsV.l.n.r: Bryan Stuijt, Isa Venema en Micha den Breejen.

ZV Westland is een Westlandse zwemvereniging met als onderdelen wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo. Ruim 250 leden vinden er plezier gekoppeld aan wedstrijdsport. In Zwembad Maesemunde begint het na de corona-tijd langzaam weer tot leven te komen. Zwemmers trekken weer een baantje, de waterpoloërs trappelen van ongeduld en de synchroon zwemmers proberen in teamverband op de maat van de muziek weer een gelijke tred te vinden.

door Marcel Zaat

Eric Stuijt (54) is voorzitter van de waterpolotak, scheidsrechter én probeert de club zoveel mogelijk van PR te voorzien. Het actieve waterpolo doet hij al sinds zijn zeventiende en nog steeds haalt Stuijt er veel plezier uit. "Het is echt een fantastische sport. Je moet een goede zwemtechniek koppelen aan uithoudingsvermogen. Je bent continue in beweging. Wat verder opvalt bij deze sport is dat er zelden blessures voorkomen. Ook is het een faire sport. Ik ben zelf scheidsrechter, maar het respect naar elkaar is groot. Geen gezeur of wat dan ook."

De waterpoloafdeling van ZV Westland kent ruim 100 leden in verschillende leeftijdsklassen. Vanaf zes jaar spartelen de jongste zwemmers al in het water. Kenmerkend is dat de leden honkvast zijn. Velen doorlopen de gehele jeugdopleiding om vervolgens in de seniorenteams te eindigen. Opvallend is dat een aantal oudere jeugdleden vaak de gehele zaterdag bij de vereniging actief zijn. Zo ook Bryan Stuijt (17), die in de voetsporen van vader Eric het waterpolo ontdekte. "Ik was eerst bezig met judo en tennis, individuele sporten dus. Mijn vader en ook wat ooms in mijn familie zijn fanatieke waterpoloërs en dus ben ik er wel een beetje mee opgegroeid. Na één proefles was ik om. Vaak ben ik de hele zaterdag op de club. Een wedstrijd fluiten bij de jongere jeugd en dan zelf met mijn team een pot spelen. Vaak, als het kan speel ik ook nog een wedstrijd met heren 2 mee en daarna kijken wij vaak de wedstrijd van het eerste team. Een drukke zaterdag dus."

Oefeningen

In het bezit van elf zwemdiploma's en eerder ook lid van de reddingsbrigade heeft het water dus een aantrekkingskracht op de jongste Stuijt. "Ja, ik ben een echte waterrat. Ook ben ik nog lid van de waterscouting. Ik vind het gewoon supergaaf om actief in het water bezig te zijn. Zwemmen, waterpoloën of zeilen met de scouting. Allemaal gave dingen. Het mooie aan onze waterpoloclub is dat ik met een vriendenteam speel, waarin wij toch het maximale willen bereiken." Stuijt jr., die bij de club op jongere leeftijd de toekomstbokaal won door zijn eindeloze strijd naar perfectie, zal echter nooit de stap hoger op willen maken. "ZV Westland is mijn cluppie. Er vertrekken wel eens spelers, die het hoger op willen gaan proberen, maar ik kies hier echt voor mijn vrienden en de gezelligheid op deze club."

Isa Venema is met haar acht jaar een van de jongste zwemsters bij het synchroonzwemmen. Ze is nu drie jaar lid en traint tweemaal per week en vindt het synchroonzwemmen het allerleukste wat er is in haar nog prille leven. "Het is heel leuk om samen met mijn vriendinnetjes te trainen. Elke keer leren wij weer nieuwe oefeningen. Als wij wedstrijden moeten doen is dat best wel spannend."

Ook Veerle Hageman (19) is een fanatiek synchroonzwemster. Al vanaf haar zesde jaar bleek zij in de ban van dit onderdeel. Ook is zij op jonge leeftijd voorzitter van deze afdeling. Bij het synchroonzwemmen zwem je minimaal met zijn tweeën of in een groter team. Het is een artistieke sport waar concentratie, uithoudingsvermogen, lichaamsbeheersing en gevoel voor ritme samengaan. En groot deel van deze sierlijke sport wordt, begeleid door muziekklanken, onder water uitgevoerd. Hageman traint vaak met een groep van acht. "Het is echt een intensieve sport, waarin je ontzettend goed op elkaar ingespeeld moet zijn. Ik vind het superleuk om je helemaal te concentreren op wat er komen gaat. Onder water hoor je de muziek en daar probeer je de ideale uitvoering voor elkaar te krijgen."

Gaaf

Wedstrijdzwemmer Micha den Breejen (16) overtreft Bryan Stuijt met diploma's want de specialist in de vlinderslag heeft er maar liefst 18 op zijn naam staan. "In de vlinderslag zie ik de grootste uitdaging. Je zwemt het snelste van alle onderdelen en het is machtig om in één soepele beweging met zowel je armen als je voeten een slag te maken. Het is het zwaarste onderdeel bij het zwemmen, maar de afstemming tussen techniek en kracht is hier wel het belangrijkste." Talent heeft Den Breejen, want hij is al gescout voor de regionale selectie. "Dat is gaaf om mee te maken. Dan zie je toch het niveau stijgen en daar leer ik ook weer van. Verder zwem ik hier met best veel vrienden en hoewel het zwemmen een individuele sport is gaan wij vaak als team met elkaar om."

Eric Stuijt is als voorzitter dik tevreden over zijn vereniging. Zelfs voor leden die stoppen met actief sporten is een oplossing aangedragen. De QuickSwimmers vormen een groep zwemmers, die komen uit alle takken van de zwemsport. Op eigen niveau wordt er onder begeleiding van een trainer gewerkt aan de conditie. "Wij hebben het goed voor elkaar. Wij hebben bijvoorbeeld een thuisbad met een beweegbare bodem, een mooie tribune en verder qua accommodatie algeheel zeker niet te klagen. Misschien als droom ooit nog eens een eigen clubhuis, waarin wij de kantine kunnen exploiteren, maar dan moet de gemeente hier in meegaan."

De coronabeslommeringen waren frustrerend voor de sporters, maar Stuijt heeft zich er met de vereniging goed door heengeslagen. "Wij hebben de contributies voor onze leden stop kunnen zetten en zijn qua ledenaantal en vrijwilligers redelijk stabiel gebleven. Op gebied van PR en sociale media zijn wij ook flinke stappen aan het maken en dus zie ik de toekomst best zonnig in."