Heulenaren willen echte fietsstraat

Redactie 08-09-2021

De als fietsstraat bestempelde Gouwelaan is volgens bewoners meer een landingsbaan dan een rustige straat waar fietsers veilig op pad kunnen en automobilisten te gast zijn en dus langzaam rijden. Daarmee heeft Kwintsheul in feite geen fietsstraat, zei Carola Onings dinsdagavond 7 september namens omwonenden in de commissie Ruimte. Dat terwijl ook zij in 2017 had getekend voor een fietsstraat.

Bewoners van de Gouwelaan en het Slimpad merken helemaal niets van het fenomeen fietsstraat. Auto's rijden volgens hen voluit en in meer dan in beperkte mate over de Gouwelaan. Snelheden van 60 tot 70 kilometer per uur worden regelmatig gehaald. De Gouwelaan is ook nog eens weelderig begroeid, wat het zicht beperkt bij inritten. Volgens Onings zien automobilisten kinderen soms bijna over het hoofd.

Dat er een nieuwe brug in het verschiet ligt die de nieuwe wijk bij de historische druiventuin De Sonnehoeck op de Gouwelaan moet ontsluiten, zien zij met afgrijzen tegemoet. Die brug zou alleen maar voor meer autoverkeer zorgen. Onings houdt de commissie voor dat die rekening moet houden met gemiddeld twee auto's bij elk huis. De automobilisten gaan natuurlijk op pad. En kunnen de wijk straks alleen maar uit via de brug en de Gouwelaan.

Een aansluiting op de provinciale Wateringseweg, dat kan niet, heeft Verkeerswethouder Pieter Varekamp (VVD) duidelijk gezegd. Hij heeft wel toegezegd de situatie binnenkort zelf te bekijken. Daarvoor gaat hij een afspraak maken met de bewoners. Want die vrezen ongelukken met hun fietsende, schoolgaande kinderen en willen een echte fietsstraat in Kwintsheul .