Hobbybrouwers willen echte bierbrouwerij in Westland

Redactie 10-09-2021
Foto: ImadeAd Zwinkels en Marty Olsthoorn presenteren het eerste ZWOL bier: Barre Mannen.

Een échte bierbrouwerij, midden in het Westland. Dat is de droom van hobbybrouwers Ad Zwinkels uit 's-Gravenzande en Marty Olsthoorn uit Naaldwijk. Een belangrijke stap wordt 11 september gezet: dan is hun eerste bier, de Barre Mannen IPA, verkrijgbaar bij alle slijterijen in het Westland.

Marty en Ads bier luistert naar de naam ZWOL, naar de eerste twee letters van hun achternaam. "ZWOL is zeker niet het eerste bier dat door Westlanders is gebrouwen, maar wij willen echt het verschil gaan maken met een fysieke brouwerij in onze gemeente," aldus Marty. "We werken op dit moment hard aan de plannen om deze droom te verwezenlijken en zijn op zoek naar een juiste locatie."

Dat betekent dat het eerste bier van ZWOL nu dus nog bij een andere brouwerij gemaakt wordt, maar wel volledig volgens het eigen recept en onder toeziend oog van Ad en Marty. "Onze Barre Mannen IPA heeft het typisch fruitige en hoppige van een IPA, maar heeft ook een klein zoetje, waardoor het een toegankelijk biertje is geworden," aldus brouwmeester Ad. "We hebben het bier de laatste maanden uitvoerig getest en het valt goed in de smaak bij Westlanders, zelfs bij verstokte pilsdrinkers!"

Het eerste ZWOL-bier is vanaf 11 september bij alle slijterijen in Westland verkrijgbaar. Uniek is dat je bij D.E. Bierwinkel in Naaldwijk een liter kunt laten vullen uit een growler. Over niet al te lange tijd volgen andere bieren van ZWOL. "We hebben de recepten klaarliggen voor een mooi blond bier, een stevige tripel en een stout om je vingers bij af te likken," aldus Zwinkels. "En allemaal met typische Westlandse namen."