Pijlers van de samenleving: 'Mijn traineeship wordt aangepast aan wat ik wel en niet kan doen'

Redactie 16-09-2021
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerLan Sun Yang in de Wereldwinkel in Wateringen.

Lan Sun Yang (26) is doet het Vrijwillig Traineeship bij Vitis Welzijn. Veel jongeren doen dat om ervaring op te doen in verschillende werkgebieden. Lan Sun doet het omdat ze graag wil bijdragen aan de maatschappij, ondanks haar fysieke problemen. "Ik ben te gezond om helemaal niets te doen, en zet me graag in voor het goede doel."

door Linda van der Klooster

Lan Sun Yang heeft scoliose, een bocht in haar ruggengraat. "Daar ben ik op mijn vijftiende aan geopereerd", vertelt ze. "Helaas kon het niet helemaal rechtgezet worden. Ik ben altijd veel chronische klachten blijven houden."

Lan Sun moest vanwege de fysieke problemen noodgedwongen stoppen met haar studie International Business en Management. "Een hele lastige keus, misschien wel de lastigste ooit. Ik moet gewoon elke dag heel erg werken aan mijn pijnmanagement en mijn energielevel. Die vermoeidheid is misschien erger dan de pijn."

Aangepast

Lan Sun kwam terecht in een traject om uit te zoeken: hoe nu verder? "Via de jongerenconsulente kwam ik in contact met Vitis Welzijn. Ik wilde het Vrijwillig Traineeship graag proberen. De mensen kennen mijn verhaal en zijn erg begripvol. Het is flexibel en transparant. Mijn traineeship wordt aangepast aan wat ik wel en niet kan doen. Ik bespreek met mijn begeleider hoe het gaat en zo kijken we verder. Dit is ideaal als je anders tussen de wal en het schip valt. Ik ben te gezond om helemaal niets te doen, en zet me graag in voor het goede doel."

Het is fijn om weer bezig te kunnen zijn, vindt Lan Sun. "Je leert jezelf beter kennen, de mensen, de omgeving. Als vrijwillig trainee vergroot je je sociale netwerk."

De eerste twee maanden van haar Vrijwillig Traineeship doorliep Lan Sun bij Westland Fairtrade. Ook toen het tijd werd voor haar volgende vrijwillige werkplek bleef ze daar vrijwilligerswerk doen. "Ik maak content voor social media. Posts, met foto en video. Ik vind het zo leuk. De mensen daar zijn superaardig. Het is ook flexibel en je kan het in je eigen tijd doen."

Video

Twee keer per jaar is er Fairtrade Week. "Voor de vorige in het voorjaar maakte ik een video over de lokale ondernemers die eraan meededen. Dat was helemaal nieuw voor me. Echt uitvinden: hoe ga ik dat doen? Die video kwam uiteindelijk in de nieuwsbrief van Fairtrade Gemeenten Nederland. Een leuke erkenning. Ik vond het ook erg mooi om het Instagramaccount te zien groeien van 75 naar 250 volgers en nu zelfs nog meer. "

Lan Suns tweede locatie was bij woonzorgcentrum Duinhof in Ter Heijde. "Ik werd gekoppeld aan een bewoner. Hij heeft een hersenbloeding gehad. Communiceren kan hij niet echt meer. Ze zeiden dat ik een geduldig persoon leek die hiermee om kon gaan. Dat is waar, maar het is toch best zwaar, om te proberen te praten. Het is ook zwaar voor hem. Communiceren is zo belangrijk. Zo frustrerend als dat niet goed lukt. We keken samen tv, luisterden muziek en puzzelden. Hij wilde altijd veel te vroeg naar bed. Ik zorgde dat hij langer opbleef."

Knopjes

Momenteel loopt Lan Sun mee bij de WOS op allerlei afdelingen. "Het is een soort snuffelstage, maar je moet me nog niet achter de camera zetten. Al die knopjes op zo'n professionele camera: heel ingewikkeld. Liever niet voor de camera ook trouwens. Ik deed laatst een interview over het Vrijwillig Traineeship. Ik stond te bibberen! Wel leerzaam."

Het belangrijkste dat Lan Sun tijdens haar Vrijwillig Traineeship heeft geleerd, is dat ze content maken erg leuk vindt. "Daar wil ik misschien in de toekomst mee verder als het kan."

Over een paar weken zit het Vrijwillig Traineeship er voor Lan Sun op. "Dan ga ik beginnen aan een traject bij het pijncentrum OCA. Ze kunnen me niet van de pijn afhelpen, maar me wel leren om er beter mee te leven, ook met mijn andere klachten zoals armklachten, uitstralingspijn en vermoeidheid. Ze zeiden altijd: je moet er maar mee leren leven. Ik heb er al mee leren leven, ik wil alleen niet gezien worden als een 'lost cause' waar ze geen raad mee weten omdat ik niet pas in een hokjessysteem."

Daarnaast wil Lan Sun cursussen gaan doen bij Vitis Welzijn. "Als vrijwilliger krijg je een overzicht met mogelijkheden, als een budget voor online cursussen of training om bijvoorbeeld te leren hoe je een verhaal goed kan vertellen of om te leren omgaan met spanning en onzekerheid. Er wordt veel gefocust op zelfontwikkeling. Ik sta open voor alles."

Jongeren tussen de 16 en 27 jaar werken via het Vrijwillig Traineeship van Vitis Welzijn een half jaar lang aan hun persoonlijke ontwikkeling. In drie blokken van twee maanden word je gecoacht, terwijl je vrijwilligerswerk doet bij verschillende maatschappelijke organisaties. In oktober begint er een nieuwe termijn. Meer info: www.westlandvoorelkaar.nl/vrijwillig-traineeship.