Team Tour To France staat voor monstertocht naar Frankrijk

Redactie 17-09-2021
Foto: TWVan links naar rechts: Jos Zwinkels, Marc Vriesen, Marco Woltman, Mark Zwinkels, Patrick van der Ende, Monique Lievaart, Dik Lievaart, Wim Zwinkels, Kevin Huis en Ronald Vriesen.

Team Westland is een bekend begrip binnen de regio. Sinds 2009 organiseren zij allerlei evenementen met één doel: geld op halen voor de strijd tegen kanker. De klap op de vuurpijl is de jaarlijkse beklimming van de gevreesde Tourmalet in de Franse Pyreneeën. De één op de racefiets, de ander op de wandelschoenen.

door Marcel Zaat

Na een corona-onderbreking van een jaar gaat het spektakel op 6 oktober weer plaats vinden. Ruim 270 personen reizen af naar Argelès-Gazost, waar de bevlogen campingeigenaar de deelnemers een warm welkom zal heten. Nieuw is team Tour To France, een zevental fanatiekelingen die op 17 september vanaf Naaldwijk de tocht naar camping Les 3 Vallées gaat aanvaarden. Daar zullen zij de andere deelnemers ontmoeten en zal het zevental een extra cheque overhandigen aan Team Westland.

Marc Vriesen (50) bedacht een half jaar geleden het plan. Na een toerritje op woensdagavond met een afsluitend biertje opperde Vriesen aan zijn fietsmaatjes het idee om een keer naar Frankrijk toe te fietsen. "In 2020 moesten wij het evenement door corona cancelen en juni dit jaar kwam ook nog te vroeg. Nu dan in oktober. Het idee werd direct omhelst. Voordat ik het wist was het geregeld en met zeven liefhebbers binnen Team Westland gaan wij als voorgerecht naar Frankrijk fietsen. Iedereen binnen onze groep pakt wat op. Social media, sponsoring, een volgwagen en een eigen kledinglijn, werkelijk alles is op en top geregeld."

Monsterrit

Ze starten aanstaande vrijdag vanaf het Naaldwijkse Boomgaardspad, waar gastheer Dik Lievaart de koffie heeft klaar staan. De monsterrit zal leiden langs Antwerpen, Brussel, langs de Franse oostkant afzakkend naar het zuiden. Er zullen in 16 etappes in totaal 2000 kilometers in de benen gaan zitten, waarin 18.000 hoogtemeters moeten worden bedwongen. Onderweg zullen bergpuisten van de buitencategorie als de mythische Mont Ventoux en de Col d' Aspin worden beklommen. Ook de Col du Tourmalet, die in 1910 voor het eerst in de Tour de France werd opgenomen en waar de dove Octave Lapize na een etappe van 326 kilometer als eerste over de streep kwam, staat voor het zevental op het menu.

Vriesen, in het dagelijkse leven operationeel manager bij PEQ, een verpakkingsbedrijf van AGF-producten gevestigd in een imposant gebouw aan het Honderdland in Maasdijk, kijkt vol enthousiasme uit naar de fietstocht. "Alles is perfect verzorgd. Er gaat begeleiding mee met onze tocht en de hotels onderweg zijn allemaal geregeld. Het is een enorme uitdaging. Wij gaan strijden, volhouden en na de finish afstappen en het leven vieren. Op zijn Westlands gaan wij dit volbrengen. Hard werken en toch ook plezier maken. Op de moeilijke momenten denk je aan degene waarvoor wij fietsen. Die strijden voor hun leven en wij om een fietsrit te volbrengen. Dan is onze positie toch wat luxer."

Gedenkkei

Honselersdijker Vriesen, die voor de derde keer met Team Westland op reis gaat, heeft evenals alle deelnemers een verhaal achter de deelname. "Marco Kouwenhoven was mijn buurman en door de jaren heen een hele goede vriend geworden. Op 14 september 2019 is hij overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Samen hebben wij nog tijdens twee edities de gedenkkei op de top neergelegd. Dit jaar is mijn tekst 'Des beaux moments, des beaux souvenirs', dat staat voor: mooie momenten, mooie herinneringen. Zo heeft een ieder zijn eigen verhaal, maar uiteindelijk allemaal hetzelfde verhaal. Mensen strijden, sommige redden het en andere verliezen het. Je maakt allemaal dezelfde dingen en fases mee. Tijdens die week is er op momenten altijd weer de pijn en het verdriet, maar je maakt met zijn allen ook weer zúlke mooie herinneringen met elkaar. Dat geeft veel hoop en sterkte voor velen."

Samenzijn in de strijd tegen kanker

Moed is niet de kracht om door te gaan. Moed is doorgaan terwijl je de kracht eigenlijk niet hebt. Zomaar wat tegeltjeswijsheid, maar vele kankerpatiënten worden er dagelijks mee geconfronteerd. Op 6 oktober zullen deelnemers van Team Westland alle moed en kracht aanwenden om de Col du Tourmalet één of meerdere keren te beklimmen. Voor een overledene, of voor iemand die vecht tegen de ziekte. Moed en kracht gaan die dag hand in hand. Vriesen: "Het maakt helemaal niet uit hoeveel keer je de berg beklimt of hoe snel je er over doet. Het is het samenzijn in de strijd tegen kanker. Samen sta je sterk en dat komt op zo'n dag weer op een bijzondere wijze naar voren."

Team Westland 2021 heeft afgelopen jaar ondanks corona al diverse succesvolle inzamelingsacties gehouden. Corona heeft de wereld weliswaar een lange periode grotendeels in de greep, maar de ziekte kanker groeit door. In 2019 kwam het totale eindbedrag van alle acties van Team Westland op 766.300 euro, traditioneel bekend gemaakt op de donderdagavond van de Tourmalet-week. Vier soorten goede doelen worden ermee ondersteund. Het fundamenteel oncologisch onderzoek, de individuele oncologische zorg, de patiënt en familie, en de hartewens.

Vriesen, wiens vrouw Annemarie als deelneemster de wandeltocht gaat doen, kijkt uit naar aanstaande vrijdag als de start van de fietstocht gaat beginnen. De vochtige ogen van Vriesen op bepaalde momenten van het interview laten zien hoeveel impact het gebeuren op de deelnemers heeft. "Ik probeer altijd onder woorden te brengen hoe het is om daar te zijn. Dat is ontzettend moeilijk. Het is een prestatie van formaat, waarin wij elkaar steunen en ook nog eens een fantastisch bedrag inzamelen in de strijd tegen deze vreselijke ziekte. Als je mee wil met Team Westland moet je niet twijfelen maar het gewoon doen."

Dirk Huis, voorzitter van Team Westland kijkt ook weer reikhalzend uit naar de week waarin voor de vijfde keer de Tourmalet in Westlandse handen gaat vallen en neemt zijn petje af voor het zevental dat de tocht naar Frankrijk vanaf vrijdag gaat aanvaarden. "Dat is een onwijs gaaf idee. Allemaal op eigen initiatief en daar houden wij als organisatie van. Afgelopen week hebben wij de laatste meeting met deelnemers gehad. Alles doorgenomen, van QR-code tot de coronaregels in Frankrijk. Deze zijn wat strenger dan in Nederland, maar ieder geval wél duidelijk. Wij zijn er als organisatie weer helemaal klaar voor."