'Rugby is geen sport, maar een way of life'Rugbyclub The Hookers bouwt aan ledenaantal én sportieve ambities

Redactie 22-09-2021
Foto: Rolf van Koppen - Mabel B\u00f6hmsArtistiek hoogstandje in het duel tegen Utrechtse RC tijdens een line-out.

Ook voor rugbyclub The Hookers is het seizoen van start gegaan. Het eerste duel werd door de ploeg uit Hoek van Holland tegen de Utrechtse RC met 55-21 winnend afgesloten, maar afgelopen zaterdag bleken The Dukes in 's-Hertogenbosch met 34-14 te sterk. Het team van coach Glenn Vertongen, vorig seizoen aangesteld als nieuwe hoofdcoach, wil na de eerste competitiehelft, wanneer de ereklasse wordt opgesplitst in twee poules van acht, liefst in de top van het rechterrijtje staan.

Door Marcel Zaat

De Hoekse club, opgericht in 1974 en spelend op het hoogste niveau van Nederland, is de coronatijd redelijk doorgekomen en wil nu doorpakken in onder meer het ledenaantal én het doorbouwen aan de sportieve ambities. Het laatste is precies waar Vertongen zijn ei in kwijt kan. Het nieuw aan te leggen kunstgrasveld, wat straks gedeeld gaat worden met de voetballende buurman HVC'10 komt daarin prima van pas.

Fascinerende sport

Voorzitter Bernhard van Holsteijn en penningmeester Ingrid van der Ploeg maken op interim-basis deel uit van het Hoekse bestuur. Van Holsteijn had een eerdere periode de voorzittershamer in de hand, maakte deel uit van de Technische Commissie en speelde ook voor de hoofdmacht. "Via een vriend zou ik kennis maken bij KMD, dat destijds in de regio ook een rugbytak had. Dit kwam er echter niet van en zo belandde ik bij The Hookers. Daarvoor was judo mijn passie, daar haalde ik ook de zwarte band, maar uiteindelijk ging ik mijn heil zoeken in een teamsport en dat zit je bij rugby aan het juiste adres. Met een opstelling van 15 spelers is het de grootste teamsport in Nederland. Bovendien zie ik rugby niet als een sport, maar als een way of life. Het is echt een fascinerende én faire sport met discipline in een hoog vaandel. You love it or you hate it, wordt er wel eens over deze sport gezegd. "

In het authentieke clubhuis aan De Rondgang, geeft Van Holsteijn een korte introductie. Het wemelt er van de souvenirs die met een uitwisseling in Hoekse handen zijn gekomen. Verder hangen de muren vol met vaantjes, ingelijste wedstrijdshirts en tegeltjeswijsheid refererend aan de rugbysport. Ergens bovenin schuin boven de houten bar wijst van Holsteijn naar een deur, die mee is gekomen uit het eerste clubhuis. 'Know your history', zeggen ze vaak aan de overkant van de Noordzee, maar wie van rugbygeschiedenis houdt kan best even een bezoekje aan The Hookers brengen. "Wij zijn hartstikke trots op dit clubhuis. Het lijkt op een Ierse pub en het brengt daardoor de charme met zich mee die een rugbyclub nodig heeft."

Eigen jeugd

De club kent een florerende en groeiende jeugdafdeling en met regelmaat stromen er eigen jeugdleden door naar het eerste team. Ook komen er spelers voor de nationale jeugdteams uit. Zo hebben Bo en Skip Donkersloot, Mike Scholtes, Jack Slob, Kevin Lenssen en Niels van der Ploeg daar in diverse jeugdteams al hun debuut gemaakt. Ingrid van der Ploeg, die als penningmeester bij The Hookers op de centjes past is er trots op. "Al vanaf kinds af aan gaan wij als ouders mee met Niels. Wij combineren het met onze andere zoon, die op hockey zit. Tel er bij op dat mijn man Ruud ook nog eens voor de traditionele maaltijd na de thuiswedstrijd van het eerste team én tegenstander zorgt en de zaterdag is snel vol."

Financieel staat de club, met nu rond de 300 leden, er volgens Van der Ploeg gezond voor. "Zeker met de corona-tijd in acht nemend hebben wij de zaakjes goed voor elkaar. De uitbreiding met een extra kunstgrasveld juichen wij dan alleen maar toe en dat geeft weer een boost om ons ledenbestand uit te breiden. De contributies worden netjes betaald en de sponsorcommissie doet prima werk." Wat Van der Ploeg altijd enigszins verbaasd is dat er relatief weinig Westlandse leden zijn. Officieel hoort Hoek van Holland bij de gemeente Rotterdam, maar de badplaats schurkt toch ook dicht tegen De Glazen Stad aan. De in 's-Gravenzande wonende Van der Ploeg valt het op dat er onder het ledenbestand niet meer dan 20 procent Westlands getint is. "Natuurlijk blijft Hoek van de Holland de basis, maar wij spelen met het eerste team op het hoogste niveau en dat moet toch ook aantrekkingskracht van de Westlandse jeugd trekken die graag op rugby willen gaan. Aan de andere kant is rugby in tegenstelling tot bijvoorbeeld handbal of voetbal een relatief kleine sport en dus is de vijver waar wij uit vissen een stuk kleiner."

Voorzitter Van Holsteijn is duidelijk in zijn missie."Wij kunnen zeker nog leden gebruiken en verder moeten wij in de regio dé toonaangevende rugbyclub blijven. Met het aantrekken van Glenn Vertongen én het neerzetten van capabele mensen bij de jeugd willen we op sportief gebied op een gezonde basis stappen maken."

Gefaseerd doorbouwen

Hoofdcoach Glenn Vertongen, die eerder als assistent-coach aan de Hoekse club verbonden was, heeft nu het hoofdtrainerschap in handen. De 32-jarige Belg, die met zijn vriendin Merel samen woont in Naaldwijk is dus geen onbekende bij de club. "Drie jaar geleden was ik assistent, waarna ik naar het Leidse DIOK vertrok. Dat is toch een grotere vereniging en ik heb daar veel kunnen leren. Toen ik weer door The Hookers werd gevraagd, was de keuze snel gemaakt. Een fijne familieclub, maar er was op technisch gebied wel een ander te doen. De club is nu in opbouw, wij hebben een jong team en daar wil ik in totaliteit graag mijn steentje aan bijdragen."

Zelf speelde Vertongen, de enige Nederlands sprekende coach in de ereklasse, tot zijn 28-ste bij het succesvolle Belgische Dendermonde, waarna hij al op vroege leeftijd voor het trainerschap koos. "Rugby is mijn passie. Mijn droom is om ooit eens een Engelse club te trainen. Daarvoor ben ik nu bezig om een diploma te halen. Dat is het walhalla van het rugby. Maar voorlopig richt ik mij op The Hookers. Gefaseerd doorbouwen aan een club,die straks een stabiele rol speelt in de ereklasse."

[KADER]

Teamcaptain Kevin Lenssen is een schoolvoorbeeld voor de eigen jeugd van The Hookers. Met zijn 23 jaar speelde hij al 100 caps voor het eerste team. Verder voorziet flyhalf Lenssen de coaches van de drie hoogste jeugdteams van adviezen. "The Hookers is mijn cluppie. Mijn ouders komen er vaak en ik het hier prima naar mijn zin. Het ons-kent-ons gevoel is groot en zeker nu ook met het aantrekken van Glenn is er op sportief gebied meer en meer beweging in de club. Wij moeten een club worden waar de focus op de eigen jeugd gaat liggen, maar wij moeten onze ogen niet sluiten voor talentvolle spelers uit de regio. Daarbij opgeteld dat er bij ons nu ook, op basis van kwaliteit, bijvoorbeeld twee Zuid-Afrikanen en een Argentijn spelen moet dat tot een ideale mix gaan leiden."