Leo Schoenmeijer schrijft tweede boek: '75 jaar en nog zoveel te doen!'

Redactie 01-10-2021
Foto: BMOud-garagehouder Leo Schoenmeijer heeft inmiddels twee boeken op zijn naam staan.

In 2010 schreef de Hoekse ondernemer Leo Schoenmeijer zijn eerste boek ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van zijn bedrijf, Auto Schoenmeijer. Onlangs zag zijn tweede boek het levenslicht: '75 jaar en nog zoveel te doen!'. Een mooie reden voor een interview met Hoek van Hollands meest sportieve auteur!

Leo schreef het boek met pen en papier, zijn kleindochter typte het over tot een computerbestand. De rasechte familieman droeg het boek op aan zijn achterkleinkinderen Liz, Fleur en Frenk. Er zat geen diepe filosofische reden achter het schrijven van het boek. "Ik wil gewoon laten zien hoe hun overgroot-Oop heeft geleefd. De meeste mensen weten dat niet, jij wel dan?" Daar heeft Leo een punt.

Open boek

Wie met Leo Schoenmeijer een kopje koffie gaat drinken, hoeft zich zeker niet te vervelen. Er vallen geen ongemakkelijke stiltes, iedere vraag kan worden gesteld. Je krijgt altijd en ontwapenend eerlijk antwoord. "Ik ben gewoon een open boek, ik heb niets te verbergen!" verklaart Leo.

Leo vertelt dan ook openhartig over de manier waarop hij het verlies van zijn echtgenote en maatje Hermine heeft verwerkt. "De dag na haar overlijden ben ik op de fiets gestapt en naar Den Helder gereden. Met mijn kop in de wind en doortrappen. Dat is voor mij dé manier om stoom af te blazen." Leo heeft gelukkig de draad weer opgepakt: "Naast mijn familie heb ik ook nog zeker vijf mensen om mij heen om leuke dingen mee te doen. Ik ben absoluut niet zielig!"

Schrijft zoals hij praat

Leo heeft een indrukwekkend volle prijzenkast. "Ik ben altijd een sportman geweest. Na een werkdag ging ik altijd nog even trainen en dat doe ik nog steeds, iedere dag. Zomaar een blokje om fietsen ken ik niet, ik maak minimaal 50 kilometer. Ik schaats ook nu nog gerust mee voor records in Inzell, Rusland of Heerenveen. Inmiddels rijd ik wel bij de 75-plussers hoor, dat wel, anders moet ik me de pest rijden," grijnst hij breed.

Veel Hoekenezen kennen Leo niet alleen als garagehouder van het dorp, maar ook van de columns die hij jarenlang met veel plezier heeft geschreven voor de Hoekse Krant. De stukjes werden veel gelezen. Omdat Leo schrijft zoals hij praat, neemt hij zijn lezer moeiteloos mee in een breed scala aan onderwerpen. Dat geldt ook voor zijn nieuwe boek. Sportieve prestaties, jeugdherinneringen of televisieoptredens: het komt allemaal aan bod op een laagdrempelige en onderhoudende manier.

Blijf bewegen

Welke plannen heeft Leo nog allemaal, lettend op de titel van zijn boek '75 jaar en nog zoveel te doen!'? "Niks bijzonders joh, ik ben in ieder geval níet van plan om te trouwen!" lacht hij. "Ik ben gewoon altijd bezig. In en om mijn huis, aan het klussen voor mijn kinderen, of aan het zorgen voor mijn broer. En natuurlijk is er altijd wel een kampioenschap of sportwedstrijd waar ik naartoe wil. Ik doe waar ik zin in heb en leef met de dag!"

Als we dan toch een diepere boodschap mee willen geven aan de lezer van dit interview, komt Leo met het volgende advies: "Het kan helemaal geen kwaad om keihard te werken en actief te blijven, ook al word je een paar jaar ouder zoals ik. Blijf bewegen, anders verpieter je! Juist de types van 'het is vijf uur, dus snel naar huis' zijn heel vroeg oud, die leven niet!"

Het boek '75 jaar en nog zoveel te doen!' kunt u kopen bij Primera voor 17,50 euro.