Nieuwe invulling samenwerking Rabobank en De Naald

Redactie 28-09-2021
Foto: Thierry SchutNico Baars van De Naald (l.) en Maurice Dame van Rabobank Westland ondertekenen het nieuwe samenwerkingscontract.

De afgelopen negen jaar kon De Naald dankzij steun van Rabobank Westland elk seizoen jonge, veelbelovende, nog onbekende talenten het podium bieden. Na negen jaar was het tijd voor een andere richting. De samenwerking wordt daarom voortgezet in een nieuw jasje, 'De Proeftuin'.

Woensdag 22 september hebben Maurice Dame, directeur coöperatieve Rabobank a.i. in de regio Westland, en theaterdirecteur Nico Baars hun handtekening gezet onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Met deze nieuwe overeenkomst blijft Rabobank sponsor van de kleine zaal van De Naald, de Rabo Zaal, die vanaf 1 september De Proeftuin heet. In De Proeftuin presenteert De Naald met ingang van dit seizoen een reeks van even smakelijke als informatieve theatercolleges die aansluiten op Banking for Food, een van de maatschappelijke thema's van Rabobank, over gezonde voeding en duurzaamheid. "De wereld staat voor een enorme opgave", zegt Maurice Dame. "In 2050 genoeg gezond voedsel produceren om 10 miljard monden te voeden. Met respect voor de omgeving, de natuur, de planeet. Duurzame voeding is dan ook een fundamenteel onderdeel van onze visie. Samen met klanten, partners en andere partijen zoeken we oplossingen voor het uitdagende voedselvraagstuk."

Naast de theatercolleges is De Proeftuin ook een toepasselijke naam want speerpunt van het beleid van De Naald blijft jong en veelbelovend theatertalent. De Rabo Zaal blijft daarom ook nog steeds het podium voor nieuw en fris talent waar het Westlandse publiek in een vroeg stadium van kan proeven.

Aftrap

Tijdens de reeks theatercolleges kan het publiek proeven, ruiken, voelen, beleven en worden zij op aanstekelijke wijze door klinkende namen bijgepraat over een relevant onderwerp: gezonde en duurzame voeding. Maurice Dame: "Gezond eten draait om producenten die op slimme manieren de voedingswaarde van ons eten vergroten. Maar ook om consumenten die goed voor zichzelf zorgen en gezonde keuzes maken. Om dat te bereiken, is meer bewustzijn nodig. Daarom werken we samen met verschillende partijen met als doel om iedereen te laten nadenken over hoe we gezond kunnen leven en duurzaam kunnen produceren. Bijvoorbeeld via het programma Smaaklessen, de Food Waste Challenge en dit partnerschap met WestlandTheater De Naald. Door samen te werken op dit belangrijke thema in de vorm van een serie theatercolleges, geven we invulling aan onze gezamenlijke ambities."

De serie theatercolleges wordt op 14 oktober, tijdens de landelijke Dutch Food Week, door de Westlandse meester patissier Hidde de Brabander geopend met zijn college Non-Sens. Hidde wil dat er meer geproefd wordt met de zintuigen en op deze manier écht ervaren wat voedsel kan doen. Tijdens dit theatercollege gaat het publiek samen met Hidde, doormiddel van een doos met hapjes, een eetbare reis maken langs de vijf zintuigen.

In november volgt het bevlogen college van de bekende en populaire Dokter Juriaan. Juriaan Galavazi is arts, coach en auteur van de bestseller Van Klacht Naar Kans. Speciaal voor de serie 'De Proeftuin' voegt Dokter Juriaan de link naar gezonde voeding toe en de positieve invloed daarvan op lijf en geest.

In maart geeft Joël Broekaert proefles aan het publiek. In dit interactieve theatercollege laat Joël iedereen kennismaken met de vijf basissmaken en ontelbare aroma's die wij als mensen kunnen onderscheiden. Fooddesigner Marije Vogelzang sluit deze reeks af met haar creatieve kijk op voedsel.

Meer informatie over de theaterreeks De Proeftuin vindt u op www.westlandtheater.nl.