Zakken aan lantaarnpalen

Redactie 06-10-2021
Foto: Stock

Zakken met plastic, lege blikjes en lege kartonnen drinkpakken (pbd) hangen te vroeg of juist te laat aan lantaarnpalen. Dat zeggen verschillende politieke partijen dinsdagavond in de commissie als het gaat over de nieuwe manier van afval inzamelen.

Nog maar kort hangen inwoners van De Lier en 's-Gravenzande, pioniers in dit verhaal, plastic zakken op aan ringen die zijn bevestigd aan lantaarnpalen. De methode heeft voor veel discussie gezorgd en werd niet juichend ontvangen. Toch is het nu zover en hangen de zakken om de week aan de ringen rond lantaarnpalen. "Het gaat goed,'' constateert wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP, Milieu) tevreden.

De chaos waarover Westland Verstandig spreekt, bestaat volgens Snijders helemaal niet. Maar Peter Duijsens, de fractievoorzitter van Westland Verstandig, zegt dat de zakken te vroeg worden opgehangen. En soms te laat, als de ophaaldienst al is geweest. Of de zakken in dat geval dan twee weken blijven hangen.

Dat is niet het geval, laat Snijders weten. Wie ziet dat een zak na het ophalen aan een lantaarnpaal hangt, kan dit volgens de wethouder het beste melden via de app. "Dan wordt een extra ronde gereden om het afval zo spoedig mogelijk op te halen.''

In de 's-Gravenzandse Meester de Fremerystraat blijkt een fout te zijn gemaakt bij het bevestigen van de ring. Vuilniswagens kunnen niet door de smalle straat rijden zonder geparkeerde auto's te beschadigen. Nu hebben vuilnismannen de zakken opgehaald, maar volgens Snijders is het niet de bedoeling dat dit in de toekomst zo blijft ."De kroonringen middenin de straat worden verplaatst naar de uiteinden van de straat.''