Zoektocht naar katachtige in duinen

Redactie 19-11-2021
Foto: StockIs het een lynx of toch een ander dier dat door de duinen struint?

Een mysterieuze katachtige zorgt voor veel onrust in Hoek van Holland en 's-Gravenzande. Zaterdag 13 november werd een mevrouw die haar hond uitliet aangevallen door een 'groot, katachtig dier' en woensdagavond werd eenzelfde dier gespot op de Nieuwlandsedijk ter hoogte van Vlugtenburg in 's-Gravenzande. De vrouw vertelde dat ze oog in oog stond met iets dat leek op een Lynx. Ze is niet aangevallen.

Lynxen komen zelden voor in Nederland; ze leven in de natuur in Scandinaviƫ en Rusland. Maar, als het katachtige roofdier met het formaat van een herdershond toch rondstruint in de Westlandse en Hoekse duinen, dan heeft hij daar in ieder geval genoeg te eten. Op het menu van de Lynx staan vogels, konijnen en kleine prooidieren. Voor mensen zijn de dieren doorgaans niet gevaarlijk, maar als ze zich bedreigd voelen kunnen ze onverwachts reageren.

De buurtpreventie, politie en boswachter Fred Spreen zoeken naar het dier. Omwonenden die iets zien, en zo mogelijk een foto kunnen maken, kunnen bellen naar de politie: 0900-8844.