De Flat al halve eeuw huiskamer van Burgemeesterswijk

Redactie 25-11-2021

Wijkvereniging de Flat bestaat zondag 28 november vijftig jaar. De bedoeling was dat gouden jubileum de dag daarvoor te vieren maar door de nieuwe coronamaatregelen heeft het bestuur moeten besluiten het feest uit te stellen tot volgend voorjaar. In een halve eeuw heeft de wijkvereniging zijn bestaansrecht zeker bewezen en is de Burgemeesterswijk zonder de Flat eigenlijk onvoorstelbaar geworden.

door Chrit Wilshaus

"Wat ik begreep, is dat het is begonnen met een 27MC-club die onderdak zocht en zo bij de Flat terechtkwam", begint Marjan Heesbeen, die sinds zeventien jaar actief is bij de wijkvereniging, waarvan twaalf jaar als beheerder. Momenteel is ze organisator van activiteiten bij de Flat. Ria Derwort, voorzitter van de wijkvereniging, vermoedt halverwege de jaren tachtig via Commissie Leefbaarheid bij de Flat te zijn gekomen. Na de 27MC-club vonden de biljart- en de klaverjasclub maar ook de schaakvereniging onderdak bij de Flat. Anno 2021 is het activiteitenaanbod uitgebreid met bijvoorbeeld Bewegen voor Ouderen, dagbesteding voor beginnend dementerenden en een vrije inloop op vrijdagmiddag. Na te gaan hoe het allemaal precies begon, kan overigens niet meer. Marjan: "Door de brand van ons eerste honk is het hele archief verloren gegaan." Ria: "Daarna hebben we samen met Ummah Wahidah in een schoolgebouw gezeten, vervolgens vijf jaar in porto-cabins, dat was trouwens tijdens de reconstructie van de Burgemeesterswijk, en ons huidige is dus ons vierde en eerste, echte onderkomen. Veel onderhandelingen met de gemeente en met, toen nog de woningstichting, gingen daaraan vooraf."

Vrijwilligers

Marjan: "We draaien enkel op vrijwilligers. Daar zijn we allemaal enorm trots op. Zonder de inzet van alle (oud)-vrijwilligers hadden we dit nooit voor elkaar gekregen. Ria: "Veel organisaties hadden moeite met het vinden van vrijwillige bestuursleden, wij nooit. Maar nu we allemaal wat ouder worden, hebben we toch wel behoefte aan verjonging in het bestuur." Ria benadrukt dat de wijkvereniging geen subsidie ontvangt. "Hoewel dat mogelijk is, willen we dat niet. Wel betalen we een aangepaste huurprijs en voor de rest bedruipen we ons dus zelf." Soms, aldus Marjan, doet de wijkvereniging een beroep op een projectsubsidie. "Bijvoorbeeld om ons 50-jarig bestaan te kunnen vieren."

Warm bad

Marjan benadrukt dat mensen altijd vrijblijvend mogen binnenlopen en vertelt van een buurtbewoner die dat deed, dat als een warm bad ervoer en inmiddels bridgelessen volgt. "Ons uitgangspunt is om de drempel voor mensen om bij ons binnen te stappen zo laag mogelijk te houden." Weten ze eigenlijk hoeveel bezoekers er wekelijks komen? Ria en Marjan beginnen activiteiten en bezoekersaantallen uit hun hoofd te tellen. Zoveel bij dit, zoveel bij dat. "We komen minstens aan de 200", concludeert Ria.

Sri Lanka

Wijkvereniging de Flat voerde na de tsunami van 2004 actie voor kleinschalige projecten in Sri Lanka. Vijf jaar daarna gevolgd door een Goede Doelen Dag, eveneens voor dit land. Ria: "In de loop van de jaren zijn er heel wat spullen, zoals schriften, potloden, pennen en knuffels die kant op gegaan."

Vrijdagmiddag inloop

Op advies van huurbaas Maasdelta startte de Flat met een vrije inloop op vrijdagmiddag. "De eerste drie maanden stond ik achter de bar en kwam er iedere keer maar een handjevol mensen. Dan dacht ik wel eens: wat doe ik hier eigenlijk? Inmiddels is dat helemaal veranderd en komen er allemaal (nieuwe) buurtbewoners. Vaak vijftien tot twintig man of zelfs meer. Dat de groep groter is geworden, hebben ze onderling geregeld. Dat het op die manier gegroeid is, vind ik echt heel leuk", aldus Marjan. Ria: "Daarnaast hebben we een heel goed contact met de activiteitencommissie van het Buitenrijk. Met Halloween hebben we bijvoorbeeld een feest gegeven voor 120 kinderen, ik was als heks." "Dan hoefde ze zich niet te verkleden", grapt Marjan, die het verder "heel erg gaaf" lijkt om een keer een buurtlunch te organiseren,

Erg gewaardeerd

Aan het eind van het gesprek willen Ria Derwort en Marjan Heesbeen nog graag kwijt dat ze het erg gewaardeerd hebben dat Maasdelta tijdens de coronaperiode geen huur berekende. Bovendien zijn ze zeer te spreken over de (inbreng) van de twee wijkcoƶrdinatoren. Marjan daarover: "Die mannen zijn super enthousiast en denken met ons mee. En door hen zijn de lijntjes ook heel kort en dat is perfect."